סגור

דעה
כך הפכו חגי תשרי לספטמבר השחור

22 אלף מובטלים בגילאי 45 פלוס קיבלו "מתנה בהפתעה" בערב ראש השנה, כשהביטוח הלאומי ביטל להם את דמי האבטלה. הגיע הזמן שנבחרי הציבור ייקחו אחריות וידאגו לציבור שלו קשה במיוחד לחזור למעגל התעסוקה

מצוקה נפשית וכלכלית הפכה בשנתיים האחרונות לחלק אינטגרלי מחייהם של ישראלים רבים. גם השילוב בין תקופת חגי תשרי, שמתקיימת תחת מגפת קורונה, לבין נזקי הריחוק חברתי עושה את שלו. לפי דיווחים של עמותת ער"ן יש עלייה של 10% בפניות בשנה אחרונה, רובם של אנשים בגילאים 25-65. היינו מצפים שממשלה תעזור להם, אך כבר בערב ראש השנה קיבלנו תזכורת לכך שלממשלה יש סדר עדיפות שונה.
22 אלף מובטלים בגילאי 45 פלוס קיבלו "מתנה בהפתעה", כאשר הביטוח הלאומי ביטל להם בערב ראש שנה את דמי האבטלה. הם הסתמכו על פרסומים לפיהם ימשיכו לקבל את התשלום עד סוף אוקטובר. הארכת דמי האבטלה לקבוצה זו, הייתה צריכים להתבצע, דווקא משום שזו הקבוצה הפגיעה ביותר וקשה לה לחזור לשוק העבודה.
1 צפייה בגלריה
שירות התעסוקה מובטלים דורשי עבודה שלט
שירות התעסוקה מובטלים דורשי עבודה שלט
שירות התעסוקה
(צילום: באדיבות שירות התעסוקה)
בפועל קרה בדיוק ההפך. כשהם היו מובטלים לא הוצעה להם הסבה מקצועית, ובלשכות תעסוקה שהיו אמורות לסייע להם במציאת עבודה לא התקיימה קבלת קהל. כתוצאה מכך נוצרה תופעה דואלית - מצד אחד המשיך מספר המובטלים לרדת, בעוד שמצד שני אחוז הבלתי מועסקים שהפסיקו לקבל דמי אבטלה עלה והגיע ל- 5.6%.
במשרד האוצר מתפארים במספר שיא של משרות פנויות במשק, אך כשבוחנים את המצב לעומק, התמונה פחות נוצצת. רבות מהמשרות מתאפיינות בשכר נמוך או בעבודה פיזית שוחקת, ומשום כך אין היענות לביקוש. בנוסף לכך גם לא מקבלים לעבודה אנשים מבוגרים. רבים מהם גם לא מקבלים משכורת חודשית אלא שכר לפי שעות עבודה, בחודש ספטמבר, בגלל החגים, הם קיבלו רק בין 35% ל- 70% משכרם הרגיל.
שיקוף של התמונה נראה בצד האחר של המפה החברתית. לפי נתונים שפרסם משרד הרווחה לפני ראש השנה, כמו גם בסוף חודש תשרי, עלה ב-12% מספר המשפחות שנזקקו לסיוע במזון לקראת החגים. הבעיה כפולה, שבגלל פעילות הממשלה, לא רק חלה עלייה במספר הנזקקים, אלא שרבים מהם אינם מוכרים לרשויות הרווחה ומתביישים לבקש סיוע.
אנחנו נמצאים לפני אישור תקציב המדינה. פרסומים על הגדלת תקציב המדינה במיליארד שקל למשרד הרווחה אינם אומרים דבר או חצי דבר לעניים. אזרחי ישראל ציפו שיתנו להם לחוש שינוי לשנה החדשה, אך במקום זאת בוטלו להם דמי האבטלה. הם ציפו שלנוכח הביקוש לעובדים הם יקבלו תוספת שכר ומשכורת חודשית, אך בפועל הפך צום של יום כיפור, עבור עשרות אלפי משפחות, לצום של חודש תשרי.
נבחרי הציבור והפקידים לא יכולים להאשים רק את מגפת הקורונה בעלייה במספר הנזקקים. הגיעה העת שהם ייקחו אחריות וידאגו לא רק למקורבים ולעצמם, אלא גם לכלל הציבור הרחב.
אלכס טנצר הוא יו"ר מטה למען עובדי קבלן
לכתבה זו פורסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של כלכליסט לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.