סגור
קורונה חינוך חרדי ירושלים בנות חרדיות 12.10.20
חינוך חרדי בירושלים (צילום: אלכס קולומויסקי)

בג"ץ: "מיליארדים זרמו לחינוך העצמאי בלי פיקוח. למה עתירת קרויזר לא הוגשה לפני חמש שנים?"

שופטי בג"ץ מתחו ביקורת קשה בדיון בעתירת היזם ישראל קרויזר נגד רשת החינוך העצמאי של אגודת ישראל, על העדר הפיקוח על הכספים המוזרמים לרשת. צפויים להוציא החלטה שתחייב את המדינה לעדכן אותם על התקדמות הרפורמות בתקצוב הרשת ובפיקוח עליה 

שופטי בג"ץ מותחים ביקורת חריפה על אי הסדרים וחוסר הפיקוח ברשת החינוך העצמאי של אגודת ישראל. השופט יוסף אלרון אמר: "אני לא מבין למה העתירה בעניין לא הוגשה חמש שנים קודם. יש כאן העדר פיקוח". השופט חאלד כבוב: "אנחנו שואלים עצמנו מה קרה לכספי הציבור, מיליארדים שזרמו בלי בקרה ובלי פיקוח". השופטים צפויים לבקש מהמדינה עדכון על התקדמות הרפורמות בתקצוב ובפיקוח על רשתות החינוך החרדיות כדי לוודא שאלה לא נשארות רק על הנייר.
רשת החינוך העצמאי של אגודת ישראל היא רשת החינוך הגדולה בציבור החרדי. תקציבה עומד על 2.1 מיליארד שקל ולומדים בה 120 אלף תלמידים ב-273 בתי ספר. יזם האנרגיה הסולארית והאקטיביסט החברתי ישראל קרויזר עתר בדרישה למנות לרשת מנהל ממונה ולהפסיק לתקצב אותה בשל אי הסדרים התקציביים הקשים שנחשפו בה. אחד הגילויים המדהימים בדיונים המשפטיים על הרשתות היה שהן מתוקצבות לפי דרישותיהן ועל פי העלויות שלהן ולא לפי המגיע להן.
בתשובת המדינה לעתירה שהוגשה לפני שבועיים נטען כי "בחודשים האחרונים ננקטו על ידי גורמי משרד האוצר – החשב הכללי ואגף התקציבים – צעדים משמעותיים ביותר, אשר צפויים להסדיר את היבטי תקצוב רשתות החינוך החרדיות ולחזק באופן ניכר את מנגנוני הפיקוח והבקרה על ההיבטים הכספיים של פעילותן". אבל כשהתשובה נכנסת לפרטים מתברר שהרפורמות בשלבי יישום מוקדמים מה שיוצר חלל קשה בפיקוח.
השופט אלרון אמר בדיון: "זו עתירה ציבורית מהמעלה הראשונה. אני וחבריי התפלאנו שהעתירה לא הוגשה חמש שנים קודם. יש כאן העדר פיקוח מוחלט". עם זאת אמר כי "כפי שרואים יש עבודה מבורכת של המדינה בעניין זה". הוא הבהיר שהשופטים לא יקבלו את בקשת המדינה למחוק את העתירה. "אנחנו סבורים שצריך לעקוב אחרי ביצוע הדברים בשלמותם. אין חוכמות, הדברים לא נעשו בצורה טובה לאורך השנים".
השופט חאלד כבוב: "אנחנו שואלים את עצמנו מה קרה לכספי הציבור, מיליארדים שזרמו בלי בקרה ובלי פיקוח". עוד תקף כבוב: "החשבת שהוצמדה לעמותה על מנת להסדיר את ההתנהלות מבחינה כספית לא כל כך צלחה. ההוצאות לא היו סדורות, לא היה תקצוב נורמטיבי. לדברי כבוב, "העתירה כבר הביאה להישגים רבים". השופטים ציינו את התחייבות המדינה שהעמותה לא תתוקצב מעתה מעל למאה אחוז מהחינוך הממלכתי. להתחייבות הזאת משמעויות מרחיקות לכת. אחת מהן היא שלא ניתן היהיה יותר להעביר כספים קואליציוניים לרשתות החינוך המפלגתיות. השנייה היא שלא יהיה מקור למימון משכורות הבכירים.

1 צפייה בגלריה
עו"ד רן שפרינצק
עו"ד רן שפרינצק
עו"ד רן שפרינצק
(צילום: אייל טואג)

נציגו של קרויזר עו"ד רן שפרינצק טען שהפורמות שעליהן הודיעה המדינה נשארו על הנייר. "בפועל לא רק שלא נעשה דבר, אלא שהורע המצב – נמשכה החשבת הממונה מהעמותה, זה אמור להיות צעד מקדים לפיקוח, אבל כרגע נמצאים במצב של היעדר פיקוח מוחלט". נציג פרקליטות המדינה עו"ד יונתן ברמן טען ש"זו סוגייה שגורמי המדינה לוקחים ברצינות. אני מסכים שחלק מהדברים הם עדיין בתכנון, אבל מדובר בתהליך שלוקח זמן".
יו"ר הועדה לביקורת המדינה של הכנסת ח"כ מיקי לוי ביקש וקיבל רשות דיבור. הוא סיפר שקיימתי שישה דיונים בנושא הכספים שנעלמו ברשתות ואין תשובות. לטעמי המצב הרבה יותר חמור ממה שהוצג כאן. המדינה גוררת רגליים. אין תשובות חד משמעיות של משרד האוצר. אין הסברים על הכספים. משרד החינוך איננו מסוגל לפקח".