על חשבון קרן הניקיון: אושרה הקצאת 5 מיליון שקל לשיקום שטחים פרטיים בשדרות
על חשבון קרן הניקיון: אושרה הקצאת 5 מיליון שקל לשיקום שטחים פרטיים בשדרות
הכספים נצברו בחשבון ייעודי של הקרן לשמירת הניקיון בה נצברו כספים כתוצאה מקנסות בנושא עבירות חוק הפיקדון על בקבוקי המשקה. ועדת הפנים אישרה את ההעברה לבקשת השרה להגנת הסביבה עידית סילמן, למרות קשיים משפטיים שהעלה היועץ המשפטי של הוועדה באשר לשימוש הכספים בפועל לעומת ייעודם המקורי
ועדת הפנים והסביבה של הכנסת אישרה היום (ב') שימוש ב-5 מיליון שקל שנצברו בחשבון ייעודי של הקרן לשמירת הניקיון - בה נצברו כספים כתוצאה מקנסות בנושא עבירות חוק הפיקדון על בקבוקי המשקה, זאת לטובת שיקום שפ״פים (שטחים פרטיים פתוחים באזורי מגורים) בעיריית שדרות. זאת בעקבות בקשת השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, ולמרות קשיים משפטיים שהעלה היועץ המשפטי של הוועדה, עו״ד תומר רוזנר, שאמר: "נציע לוועדה לשקול היטב האם לאשר זאת ונבקש מהמשרד להגנת הסביבה להציג תמונה מלאה על השימוש בכספי הפיקדון".
שטח פרטי פתוח (שפ"פ) הוא שטח פתוח לציבור הנמצא בבעלות פרטית ושאינו מיועד לבנייה. כך, לדוגמה, חצרות בין בנייני מגורים. השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, פנתה לוועדה בבקשה לאשר 5 מיליון שקל לפרויקט של טיפוח חצרות בניינים בשכונות טעונות טיפוח בשדרות מתקציב קרן חשבון הפיקדון בקרן הניקיון. סילמן ציינה כי ״הבקשה מוגשת בדחיפות מפאת מלחמת ׳חרבות ברזל׳ והשפעותיה על אזור עוטף עזה״.
בחשבון קרן הפיקדון לשמירת הניקיון נצברו לאורך השנים כספים כתוצאה מקנסות, עיצומים ותשלומים הנוגעים להפרת חוק הפיקדון. לפי החוק, הכספים שנצברו בחשבון ״ישמשו לעידוד מחזור של מכלי משקה ולכל מטרה אחרת שתקדם את ביצוע החוק ואכיפת הוראותיו״. לכן עלתה בוועדה שאלה באשר לחוקיות המהלך. סילמן ציינה בפנייתה כי מדובר בסביבה ״המאופיינת כיום בלכלוך של רשות הרבים והשלכת פסולת ברשות הרבים כדבר שבשגרה״.
סילמן לא דרשה כעת להקצות סכום נוסף לשטחים בישובים אחרים בחבל התקומה, והסכום המדובר לא נועד בכדי לשקם אזורים שנפגעו מירי רקטי או מתוצאות המלחמה, אלא להוציא לפועל החלטת ממשלה שהתקבלה בחודש אפריל וקובעת כי המשרד להגנת הסביבה יקצה מתקציבו 5 מיליון שקל כדי לעודד טיפוח סביבתי בשכונות העיר. חברי הכנסת שהשתתפו בדיון תהו מדוע דורש המשרד להגנת הסביבה להקצות כספים מתקציב קרן הניקיון, אשר יעודה הוא הקצאת משאבים לפתרונות קצה לטיפול בפסולת, ומדוע לא מקצה המשרד להגנת הסביבה את הכסף הישר מתקציבו. מנהלת תקומה עצמה תקצה לפרויקט עוד 5 מיליון שקל, לאור הסיכומים מול המשרד להגנת הסביבה.
עו"ד תומר רוזנר ציין כי ישנו קושי משפטי. לדבריו, ״החוק מגביל את מטרות הקרן למטרות מחזור – שמירה על איכות נאותה של הסביבה – גם כאן מתעורר ספק האם זה נופל בגדרי המונחה שמירה נאותה על הסביבה. מדובר על שיפור פני העיר והשפ"פים ויש ספק מסוים. יש בעיה יותר אקוטית בעינינו - הנושא של ראייה כוללת של התקציב כולו. מדובר על פריט תקציב מסויים מתוך כספי החשבון כאשר אין בפני הוועדה תקציב כולל שמפרט את כל השימושים. הבאת פריט תקציב אחד והשארת שאר הפריטים בערפל מחטיאה את הפיקוח הפרלמנטרי ולא מאפשרת לחברי הכנסת לפקח על החשבון״.
ח"כ מטי הרכבי אמרה בדיון: ״המטרה ראויה, אבל האם כספי ציבור יכולים להיות מוטים לשטח פרטי פתוח ולא שטח ציבורי? יש פה מהות עמוקה. בסוף אנחנו פרלמנט ואנחנו צריכים לפקח. אנחנו צריכים להתייחס לכספי הציבור בחרדת קודש כדי שכבודה של הכנסת לא יירמס שוב ושוב. בהחלטת הממשלה 462 נקבע שהשיקום ימומן מתקציב המשרד, לא מקרן הניקיון״.
ח״כ יוראי להב הרצנו אמר בדיון: ״אני חושב שהפרויקט ראוי, אבל הדרך שבה הממשלה מתנהלת עקומה, שלא לומר מאוד. ראוי לתקצב את הפרויקט החשוב הזה מתקציב המשרד, ולהביא תוכנית כוללנית שמדברת על כל ה-65 מיליוני שקל, על ה-800 מיליון מקרן הניקיון״. לאור השאלות שהתעוררו בנושא והקשיים המשפטיים, הרכבי והרצנו החליטו שלא להצביע בדיון ועזבו את החדר בשלב ההצבעות.
ראש עיריית שדרות, אלון דודי, אמר בדיון: ״השרה עם יו"ר תקומה משה אדרי, שאלו אותי מה אפשר לעשות במידי ואמרתי להם שאני צריך כסף לשפ"פים לתושבים שאין להם וכנראה גם לא יהיה להם. אנחנו נמצאים במלחמה עם אנשים שגולים מביתם ואני חושב שהדבר הטוב ביותר לתת לאנשים האלה טיפת כבוד ולעשות להם טוב״.
מנכ״ל המשרד להגנת הסביבה, גיא סמט, אמר בדיון: ״אנחנו רואים את הלכלוך וחוסר השמירה על הסביבה בשטחים האלו. האוכלוסייה החלשה לא יכולה להתמודד עם השטחים הללו. זאת מטרה ראויה שמטפלת במרחב הציבורי שבטעות התגלגל לאנשים האלה״.