רגע לפני שהוא עוזב ובלי לגלות לציבור: המתנה של כץ לחברות הגז
רגע לפני שהוא עוזב ובלי לגלות לציבור: המתנה של כץ לחברות הגז
שבועיים לפני מעברו למשרד החוץ שר האנרגיה ישראל כץ אישר הגדלת מכסת ייצוא שנתית ממאגר תמר למצרים. באוגוסט הורחבה המכסה בכ-3.5 BCM בשנה משנת 2026, והיום הוגדלה פעם נוספת ב-0.5 BCM בשנה. הציבור לא עודכן באישור וזה התגלה ע"י דיווח החברות המחזיקות במאגר לבורסה
שבועיים לפני ששר האנרגיה ישראל כץ אמור לעבור למשרד החוץ, אישר כץ את הגדלת מכסת הייצוא השנתית ממאגר תמר למצרים. באוגוסט הורחבה מכסת הייצוא ממאגר תמר בכ-3.5 BCM נוספים בשנה, עלייה של 60% מהמכסה הקודמת, שתיכנס לתוקף ב-2026.
לשר האנרגיה, דרך אישור הממונה על הנפט במשרד האנרגיה חן בר יוסף, ניתנה אפשרות לאשר הגדלת ייצוא ב-0.5 BCM נוספים בשנה, סעיף שהוא אישר היום (ה').
בניגוד לפעם הקודמת, אישור הרחבת הייצוא מהמאגר נעשה ללא עדכון ודיווח לציבור מטעם השר, אלא על ידי דיווחי החברות המחזיקות במאגר תמר לבורסה. האישור הנוכחי מרחיב את ההיתר הנוסף שניתן לתמר מ-38.7 BCM למשך 11 שנה, לכ-43 BCM.
החשש מהגדלת כמויות הגז הטבעי מהמאגרים בישראל הוא פשוט שלא יישאר לישראל מספיק גז טבעי לעשורים הבאים. כמו כן, מכיוון שמחירי ייצוא הגז הטבעי גבוהים מהמחירים בשוק המקומי, עולה חשש שהרחבת ייצוא בצורה משמעותית תייקר את מחיר הגז הטבעי לצרכנים בישראל ותתגלגל לתעריף החשמל. בעבר הודיעה כבר חברת החשמל כי מחיר הגז הטבעי בתחנות הכוח החדשות שהיא מקימה בחדרה יהיה גבוה מזה שהחברה משלמת כיום.
מנגד, מכיוון שמחיר הגז הטבעי המיועד לייצוא גבוה מהמחיר המקומי, גדל הרווח ממיסים מהגדלת הייצוא. חברות הגז מחויבות, לא רק במס חברות בגובה 23%, אלא גם תמלוגים בגובה 12.5% מההכנסות על שימוש במשאבי טבע. בשנת 2022 הסתכמו תמלוגי המדינה מגז טבעי ב־1.7 מיליארד שקל, 30% יותר מההכנסות בשנת 2021. במחצית הראשונה של 2023 עמדו הכנסות המדינה מתמלוגי גז טבעי על קצת יותר ממיליארד שקל עלייה של 23% לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה
כמו כן, מכירת הגז הטבעי מאפשרת כניסה של מטבע חוץ לישראל ומעודדת חברות נפט גדולות להיכנס לישראל. כך למשל, טרם המלחמה, הוגשה הצעת רכישה ל-50% ממניות ניומד אנרג'י שבשליטת יצחק תשובה על ידי חברת הגז והנפט הלאומית של אבו דאבי ADNOC וענקית הגז והנפט הבריטית BP.
ייתכן והיתרון המשמעותי ביותר בהקשר הייצוא בתקופה הנוכחית הוא הקשרים הגיאו-פוליטיים של ישראל עם מדינות האזור, ובדגש על מצרים לאור המלחמה בעזה. היכולת לייצא את הגז למצרים מאפשרת חיזוק הקשרים עם המדינה.
לאחר ההחלטה, מסרו לובי 99: "נדהמנו לגלות ששר האנרגיה הודיע על הגדלת היקף הייצוא מתמר וזאת בזמן שאנחנו ממתינים זמן רב לעמדת הצוות המקצועי המשותף של משרד האנרגיה, האוצר והמועצה הלאומית הכלכלית שעוסק בנושא. הצוות המקצועי הוקם בהנחיית רה"מ לבחינת בקשות הייצוא של חברות הגז, לנוכח עמדת משרד האוצר לפיה יש לרסן את היקפי הייצוא. נראה שהשר מצפצף על מינהל תקין ועל העבודה המקצועית שכל תכליתה להבטיח את צרכי הביטחון האנרגטי של ישראל, כל זאת בכדי להעניק מתנה אחרונה למונופול הגז לפני שהוא מסיים את תפקידו. לא נשב בשקט ואנו מתכוונים לפעול בנושא".
ממשרד האנרגיה נמסר: "הממונה על הנפט במשרד האנרגיה והתשתיות אישר לשותפויות תמר תוספת ייצוא של גז טבעי בהיקף של עד חצי bcm לשנה. האישור ניתן לאחר שהממונה וידא כי הדבר מתאפשר תוך הבטחת אספקה מלאה ורציפה של גז טבעי למשק הישראלי וכהשלמה לאישור הייצוא שניתן בחודש אוגוסט השנה".