סגור
Dun's 100

"בראייה שלי, התפקיד שלי הוא להעניק ביטחון אישי לתושבים"

עוד לפני שהמצב הביטחוני החמיר, רותי שוורץ ראתה בתפקידים אותם ביצעה הזדמנות לקדם את רווחת וביטחון התושבים. כעת, כשהיא יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובניה בחיפה, היא רואה בתפקיד בו היא מכהנת הזדמנות ממשית להצלת חיים, "אני כאן כדי לדחוף פרויקטים, לפתוח צוואר בקבוק, לעזור לפרויקטים של התחדשות עירונית שמביאים לתושבים מרחבים מוגנים ודירה שתגן עליהם בצורה מיטבית מאיומים ביטחוניים ובטיחותיים"

בדצמבר 2023, שבועות ספורים אחרי תחילת המלחמה, רותי שוורץ החלה את תפקידה החדש כיו"ר ועדת תכנון ובניה במחוז חיפה. וכך, בלב הכאוס שאפיין את התקופה, היא החלה להניע את הוועדה המחוזית כשהמדינה עדיין בטראומה מאותה שבת שחורה, ולא היה ברור לאן המלחמה תתפתח, "בשבעה לאוקטובר עוד כיהנתי בתפקידי הקודם כסמנ"כלית רגולציה במינהל התכנון. שר הפנים קרא לנו למשרד בשבוע השני של המלחמה וביקש להפחית רגולציה ככל האפשר כדי לסייע לאזרחים. ובאמת, תוך כמה חודשים קידמנו בעזרתו של יו"ר מטה התכנון תקנות חדשות לפטור מהיתר לבניית ממ"ד, תקנות חדשות לפטור מהיתר למרחבים מוגנים בבתי ספר ומוסדות ציבור, תמ"א ב 42 יום שתאפשר מסלולים מהירים לאישור ממדים – עשינו הכל במהירות שיא. חוץ מזה, היה גם צורך להקים בתי ספר למפונים אז אישרנו בצווים פטור מתכנית והיתרים 'לטובת מיזם לאומי' ועשינו את זה במהירות הבזק. אישרנו תכניות מהירות לטובת מגורים למפונים בשפיים ומקומות נוספים, פשוט קידמנו כל דבר שאפשר במסגרת החוק ובזמן קצר והכל לטובת אזרחי המדינה", מסבירה שוורץ, "למעשה, החל מהשבעה באוקטובר בתפקידי הקודם ובתפקידי הנוכחי הייתי מעורבת במהלכים לקיצור רגולציה של מיגון, כולל, פטורים מהיתר לממ"ד עד שתי קומות, פטורים מהיתר למוסדות ציבוריים ובתי ספר, קידום תמ"א בכל הארץ למסלול קצר לממ"ד, ועוד אלמנטים שיסייעו לבטיחות האזרחים. הדבר כלל עבודה מאומצת של הרבה מאוד שותפים ואני גאה במה שהצלחנו לקדם".
נושא הבטיחות וקיצור תהליכים לטובת הענקת מרחב מוגן לדיירים שאין ברשותם מרחב מוגן הוא אחד הדברים ששוורץ מנסה לקדם בצורה המהירה ביותר, "אחד הדברים שהמלחמה חידדה אצלי יותר מכל זה הצורך לדחוף ולקדם פרויקטים של התחדשות עירונית. מעבר למגוון היתרונות בחידוש מבנים, אני מבינה היטב את החשיבות הקריטית למרחב מוגן ובטיחותי בקרבת דירת המגורים. גם מהבחינה המשמעותית של מרחב אשר מגן מפגיעות של ממש, וגם כזה שנמצא קרוב ומאפשר ניהול של שגרת חיים בצל מלחמה. מעבר לכך, בניינים חדשים גם יגנו על דיירים מפני רעידת אדמה, כך שהתחדשות עירונית ובניית מרחבים מוגנים מצילים חיים".

רקע ומחשבות על התפקיד מבחינת קידום פרויקטים ותפיסת עולם

רותי שוורץ מכירה היטב את הטענות שמשמיעים יזמים וקבלנים על הבירוקרטיה הענפה בכל הקשור לתכנון ואישורי פרוייקטים בנדל"ן בישראל. היא לא מגיבה באופן ישיר לטענות, אך בהחלט חדורת קרב לקצר הליכים רגולטוריים היכן שהחוק מאפשר, "כבר בתפקידי הקודם ביצעתי לא מעט מהלכים להפחתת רגולציה, לרבות, רישוי עצמי, תכנית לרישוי מהיר במסגרת חלופה לתמ"א 38 והקלות נוספות, וזה עוד לפני המלחמה. כיום, התפקיד שלי הוא לנהל את מחוז חיפה מבחינת הוועדה המחוזית ולקדם את התכנון".
"מאחר ואני באה מתחום הרגולציה אני מקפידה להשתמש בידע שלי כדי לקצר לוחות זמנים ולהפחית רגולציה", מסבירה שוורץ, "אני רואה את עצמי כמי שיכולה לדחוף פרויקטים קדימה, לפתור בעיות שנגרמות כתוצאה מ'צוואר בקבוק', לבצע מעקבים ולוודא שדברים מתקדמים ולחתוך בהחלטות איך מקדמים דברים. במידה ולא צריך אישורים נוספים אז אין צורך להאריך את משך הפרויקט. בהסתכלות שלי, בתפקיד הנוכחי יש לי אפשרות לתת לאנשים ביטחון אישי, לתת להם אפשרות לגור באזור שבו יש מרחבים מוגנים או ממ"ד נגישים שיכולים לתת מענה לכל מתקפת טילים. זו גם הסיבה שבגינה אני מאוד דוחפת לכיוון של פרויקטים להתחדשות עירונית, הם יכולים לתת מענה מהיר יחסית לסכנות ביטחוניות ובטיחותיות, כמו רעידת אדמה למשל. ככל שלתכנית יש ערך גדול יותר לציבור כך אהיה שם כדי לנסות ולהפחית את כל החסמים בכפוף למה שאפשר להפחית במסגרת החוק. המטרה שלנו היא לקדם בזמן ובמהירות את מה שאפשר ומותר לקדם".

"סגירת מעגל מקצועית"

המינוי לתפקיד יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובניה הוא סוג של סגירת מעגל עבור רותי שוורץ. היא החלה את דרכה בשנת 2000 כבודקת תכניות במחוז חיפה ו24 שנים לאחר מכן היא חוזרת להיות בתפקיד היו"ר. בדרך היא עברה בעוד שורה של תפקידים, כולל במחוז ירושלים, שנת לימודים בחו"ל, יו"ר ועדה מקומית בהראל, סמנכ"לית רגולציה במנהל התכנון ובמקביל יו"ר ועדה מרחבית מעלה חרמון. כיום, במקביל לתפקידה הנוכחי היא גם אחראית להקמת ועדה מיוחדת ברמת הגולן, סוג של תמהיל המשלב ועדה מקומית ומחוזית יחד. את הניסיון הרב שהיא צברה היא רוצה לנצל לטובת בניה ועשיה, "עברתי תחנות שונות בחיי המקצועיים, כל אחת מהן מוסיפה ערך. כך למשל, בוועדות המקומיות הבנתי איך המערכת עובדת ברמה המקומית וברמה של הליך הוצאת היתרים, כשהייתי סמנכ"ל רגולציה עבדתי בהפחתת רגולציה והבנתי מקרוב איך עובד עולם הרגולציה, ואני מאמינה ומקווה שאוכל ליישם בתפקידי הנוכחי את כל מה שלמדתי. אני מקווה שנקדם במחוז מוצר בלוחות זמנים מהירים ובכמה שפחות רגולציה ובירוקרטיה כי יש לא מעט בירוקרטיה במערכת. אני בכל מקרה אהיה מעורבת בתכניות הגדולות ברמה האישית. כאמור, אם לא צריך לקבל התייחסויות ואישורים אז לא מקבלים ורצים קדימה, אם צריך מחשבה יצירתית אז מפעילים אותה, אם יש 'צוואר בקבוק' אז אתערב כדי לקדם, אני מעורבת ואתערב בדברים שמתעכבים כדי לקדם תכניות שאפשר לקדם כי יש מספיק סיבות לעשות את זה, ובשביל זה אנחנו כאן".
ראיון עם רותי שוורץ, יו"ר ועדת תכנון ובניה במחוז חיפה
d&b – לדעת להחליט