מרכז טאוב נגד חינוך חינם מלידה: "עלול להחריף את המצב"
מרכז טאוב נגד חינוך חינם מלידה: "עלול להחריף את המצב"
המרכז לחקר המדיניות החברתית בישראל קרא למשרד האוצר שלא להרחיב את היקף החינוך חינם לגיל הרך. לטענת המרכז, ההרחבה תוביל לפרישה של צוותי הוראה ותפגע באיכות החינוך, שגם כך נמוכה בהשוואה לעולם
מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל פנה למשרד האוצר בקריאה מפתיעה שלא להרחיב את היקף החינוך לגיל הרך ומעונות היום. בתקופה האחרונה התחייבו מספר מפלגות, לרבות הליכוד, לחינוך חינם בגילאי 0–3 שמחייב הרחבה דרמטית של היקף המסגרות. אך במרכז טאוב מזהירים שיישום ההחלטה ללא טיפול יסודי במחסור בכוח אדם ובמבנים "עלול להכניס את המערכת לסחרור; עוד עובדות יעזבו את הענף, מעונות ייסגרו ואיכות החינוך תרד". על הפניה חתומים כל חברי צוות הגיל הרך של המרכז בראשות פרופסור יוסי שביט.
לפי דו"ח מבקר המדינה בנושא הטיפול בגיל הרך שפורסם השנה, בישראל ישנם 548 אלף פעוטות בגילאי 0–3. מתוכם 62% נמצאים במסגרת מחוץ לבית. רק 27% מהפעוטות בישראל שהו במסגרות מסובסדות (147,400 ילדים). 35% מהילדים היו במסגרות פרטיות (180,800) והיתר - כ־210 אלף פעוטות (כ־38%) טופלו בידי בני משפחה או מטפלות.
מחקרים בעולם מגלים שמעונות יום משפרים משמעותית את הישגיהם של ילדים מהשכבות החלשות. אלא שמחקר של מרכז טאוב מצא כי השתתפות של ילדים משכבות חלשות במסגרות חינוך לגיל הרך בארץ אינה תורמת לשיפור הישגי קריאה. החוקרים משערים ש"ייתכן שהדבר נובע מאיכותן הירודה של מסגרות החינוך הללו בישראל", המתבטאת, בין היתר, ב"השכלה הנמוכה של הצוות החינוכי וביחס הגבוה שבין מספר הילדים למספר נשות הצוות החינוכי".
בפניה למשרד האוצר מזהיר מרכז טאוב ש"כבר היום קיים מחסור אקוטי באנשי ונשות חינוך וטיפול במעונות בהשוואה בין־לאומית, רמת ההשכלה של הצוותים בישראל נמוכה יחסית, וקשה למצוא נשות צוות. מתן חינוך חינם לשלוש שנים נוספות ללא הגדלה משמעותית של היצע העובדים רק יחריף את המצב". כבר היום "היצע המעונות נמוך בהרבה מהביקוש. התוצאה העגומה היא מסגרות צפופות עם יחס גבוה בין מספר הילדים למספר חברות הצוות".
הם כותבים ש"לפני שיוחלט על הרחבת החינוך חינם מתחת לגיל שלוש ראוי להתמקד בשיפור התשתיות הקיימות, מבחינת מבנים וכוח אדם, לצד שיפור משמעותי בשכר". עוד מציינים שם שלאחרונה החל יישום חוק הפיקוח על מעונות יום "ללא הקצאת משאבים מספקת ולכן הוא הוביל במקרים מסוימים לסגירת מסגרות פרטיות".