סגור

האתגרים החברתיים אל מול אתגרי התקציב מחייבים שינוי תפיסתי

פרסומים על קיצוץ רוחבי בתקציב משרדי הממשלה ובין היתר במשרדי החינוך, הרווחה, ההשכלה הגבוהה ועוד, מחייבים חשיבה שונה והתייעלות בהקצאת המשאבים הכספיים, על מנת לשמור על רמת שירות נאותה לאזרחי המדינה. נושא זה מדליק זרקור על אחת הבעיות הגדולות של הוצאות המגזר הציבורי בישראל: תקציבים מוצאים בצורה לא מספיק אפקטיבית, ללא יכולת לוודא שהשיגו את התוצאות לשמם ניתנו.
המציאות המורכבת היום סביב המלחמה, העלייה בהוצאות הבטחון מחד, והצרכים החברתיים הגוברים של אוכלוסיות רבות, ביחד עם הגדלת גרעון הממשלה הבלתי נמנעת מאידך. אל מול מציאות מורכבת זו אנו רואים כספי תרומות רבים, מהארץ ומהעולם, המגיעים לארץ ומנותבים לטיפול בצרכים שונים על פי ראות והעדפות התורמים, כך שנוצר מצב בו ישנם תחומים הממומנים במלואם ואף למעלה מכך, ומנגד ישנם תחומים שאין להם מימון מספיק. ובעיקר חסר סנכרון בין המערכות השונות. במצב כזה שומה על הממשלה והמגזר הציבורי לשנות תפיסה וליישם מודלים שיאפשרו התייעלות בהקצאת המשאבים ויקשרו באופן מובהק בין תשלום ותוצאה מדידה, תוך הישענות על נתונים ברורים (דאטה), ככלי לקבלת החלטות, ממש כפי שנעשה במגזר העסקי.
כדי להשיג את המטרות של התקציבים בכלל ואלו החברתיים בפרט, נדרשת חשיבה אחרת ואפשר וצריך לעשות את זה אחרת.
מודלים של תשלום עבור תוצאות, שקיימים בעולם העסקי והחברתי בישראל כבר כעשור, נועדו לפתור בעיות חברתיות, תוך מדידת התוצאות וההצלחה באופן ברור ועקבי, כמקובל בעולם העסקי. אך בעיקר מאפשרים לקשור בין תקצוב ותשלום לתוצאות, ובהיותם מונחי תוצאה ולאו דווקא תהליך-מאפשרים גמישות וחדשנות שבביצוע ההתערבויות החברתיות, שכל כך נדרשות בדיוק בעת הזו.
1 צפייה בגלריה
ירון נוידרפר
ירון נוידרפר
ירון נוידרפר
(יח"צ)
שילוב של מודלים אלו בעבודת הממשלה יאפשר מדיניות כלכלית אחראית ושקופה יותר, והקצאת משאבים ל"מה שעובד ומביא תוצאות" תוך הבאת מודלים חדשניים ואפקטיביים. כך נוכל להתמודד ביתר הצלחה עם בעיות חברתיות מחד ולהבין להיכן בדיוק הולך הכסף הציבורי ואיזו השפעה יש לו על המוטבים בקצה, מתחילת התוכנית ועד לסיומה מאידך.
פתרונות מהסוג הזה כבר נוסו בהצלחה בארץ ובעולם. אג"ח קריירה לשילוב גברים חרדים במקצועות ההייטק, אג"ח חברתי לצמצום נשירה מהשכלה גבוהה, אג"ח חברתי בנושא של הגדלת מספר הזכאים לבגרות איכותית במתמטיקה ועוד. הדברים נוסו בהצלחה ונכון לבחון שילוב שלהם עמוק יותר בתקציבי המדינה.
יתרון נוסף של מודל תשלום עבור תוצאות הינו, שהוא מאפשר גמישות וטיוב תמידי ומיידי של תוכניות ההתערבות, במטרה להגיע לתוצאה המיטבית.
המדינה משקיעה משאבים רבים בהתמודדות עם אתגרים חברתיים מורכבים, אך על מקבלי ההחלטות להפנים כי קידום פרויקטים חברתיים במבנה כלכלי חדשני, מדיד ומוכוון תוצאות, המבוסס על ניתוח נתונים רציף, יסייע לממשלה להביא תוצאות טובות יותר, באותו תקציב.
ירון נוידרפר הוא מנכ"ל ומייסד Social Finance Israel