יצוא השירותים נחלש מעט, יצוא הסחורות מתחזק
יצוא השירותים נחלש מעט, יצוא הסחורות מתחזק
יצוא השירותים ירד ב־ 0.9% בהשוואה ליוני ועמד על 6.8 מיליארד דולר. יצוא ההייטק עמד ביולי על כ־ 4.4 מיליארד דולר
יצוא השירותים בחודש יולי עמד על כ־6.8 מיליארד דולר, נתון זה משקף ירידה של כ־0.9% ביצוא השירותים (כולל הייטק, אך ללא חברות סטארט־אפ) לעומת החודש הקודם. היצוא של חברות הסטארט־אפ הסתכם ביולי ב־145 מיליון דולר.
84% מיצוא השירותים, שהם כ־5.7 מיליארד דולר הם השירותים העסקיים (כלל יצוא השירותים ללא תיירות, תחבורה, ביטוח, ממשלה וחברות הזנק). היצוא של השירותים העסקיים ירד ב־0.2%. את השירותים העסקיים עצמם ניתן לחלק ליצוא הייטק ולכל היתר. ההייטק מהווה כ־77% מכלול היצוא של השירותים העסקיים עמד ביולי על כ־4.4 מיליארד דולר.
הירידה ביצוא השירותים אינה בהכרח מדאיגה, אך היא גדולה משנדמה. ראשית, כשמשווים את היצוא הממוצע מדי חודש בשנת 2022 ליצוא הממוצע בשבעת החודשים הראשונים של 2023, הירידה חדה יותר ועומדת על כ־2%. שנית, הירידה ביצוא השירותים היא בניגוד למצופה בתקופה של פיחות השקל. נזכיר כי השקל נמצא בתהליך פיחות מתחילת השנה. עם זאת, כשמחשבים את הפיחות בין שער החליפין הממוצע ביולי לעומת שער החליפין הממוצע ביוני, מגיעים לשיעור זניח יחסית.
בשנים האחרונות, יצוא השירותים עקף את יצוא הסחורות והוא מהווה כ־60% מהיצוא הישראלי. עם זאת, בחודשים האחרונים (יוני-אוגוסט, נתוני יצוא הסחורות של אוגוסט כבר פורסמו, ש"ט) דווקא יצוא הסחורות רושם התחזקות מסוימת, עלייה של 4.2% (בחישוב שנתי). הייצוא באוגוסט עמד על 19.7 מיליארד שקל, כש־94% מיצוא הסחורות הוא יצוא תעשייתי. היצוא התעשייתי מורכב מכ־39% יצוא של טכנולוגיה עילית. יצוא זה רשם בחודשים יוני-אוגוסט עלייה של 13.7% בחישוב שנתי. עלייה מתונה יותר נרשמה ביצוא הטכנולוגיה המעורבת עילית (39% מכלל היצוא התעשייתי), שעמדה על כ־8.6% בחישוב שנתי בחודשים האחרונים. בענף היצוא המוגדר טכנולוגיה מעורבת מסורתית (15% מכלל היצוא התעשייתי) נרשמה עלייה של 6.3% בחישוב שנתי בשלושת החודשים האחרונים.
לסיום, דווקא התעשיות מהטכנולוגיה המסורתית רשמו את העלייה החדה ביותר ביצוא עד כה ובשלושת החודשים האחרונים הם רשמו עלייה של 45.5% בחישוב שנתי.