שירות מיוחד לאברכים בירושלים: פקיד הנחות בארנונה עד הישיבה
שירות מיוחד לאברכים בירושלים: פקיד הנחות בארנונה עד הישיבה
מודעה בחתימת ראש עיריית ירושלים משה ליאון מציעה לישיבות ובתי כנסת להביא פקיד שומר מצוות לישיבה, שיסייע בהגשת בקשות להנחה בארנונה ויבטל את הצורך בהגשה ידנית. העירייה: "הנגשת השירות לכלל האוכלוסיות הזקוקות"
עיריית ירושלים מציעה לאברכי כוללים בעיר שירות של פקיד עירייה שיגיע לישיבה או לבית הכנסת וימלא עבורם טופסי הנחה בארנונה.
השירות, שמוצע במודעה שעליה חתום ראש העיר משה ליאון, מוענק אף שמדובר בציבור שנחשב לממצה את זכות ההנחה בארנונה יותר מכל מגזר אחר ותוך אפליה בוטה של המגזרים האחרים שממצים אותה הרבה פחות. המודעה גם מגדירה בפועל בצורה מפלה תפקיד שיכולים לבצע רק גברים יהודים שומרי מצוות ומשתמשת במונחים פוגעניים כלפי לא יהודים.
עיריית ירושלים פרסמה החודש מודעה רשמית תחת הכותרת: "הנחות בארנונה לבני התורה בירושלים". במודעה, שפונה "לגבאי בתי הכנסת, ראשי הכוללים ואברכי הכוללים" (אברך הוא תלמיד ישיבה נשוי, כוללים הם ישיבות לאברכים — ש"א). על פי המודעה, "ניתן לקבל שירות מיוחד של הגשת טפסים להנחה בארנונה ללא צורך להגיע לעירייה". כלומר, עובדי עירייה יגיעו לכוללים ויסייעו לאברכים למלא את טופסי בקשת ההנחה באופן מקוון. על המודעה חתומים כאמור ראש העיר משה ליאון וסגן ראש העיר ומחזיק תיק הארנונה חיים כהן מש"ס.
השירות הזה בעייתי במיוחד מכמה סיבות. בראש ובראשונה, הציבור החרדי ידוע במיצוי הזכויות הגבוה של הנחה בארנונה. למעשה, המיצוי כל כך מוצלח, עד שש"ס תפרה את הקריטריונים לכרטיסי המזון של אריה דרעי לפי הנחות בארנונה כדי שיתאימו לאברכים. בנוסף, נזכיר את דבריו של שר הפנים לשעבר אלי ישי מש"ס ב־2012, כי אי אפשר לחלק את בית שמש לעיר חרדית ועיר חילונית כי "עיר חרדית תהיה בלי הכנסות, בלי מסים".
הסיבה השנייה היא שאין שום ציבור בירושלים שמקבל שירות דומה למקום הלימודים או העבודה. לפי עיריית ירושלים, עובדיה עשו עבודה דומה באוניברסיטאות, אך קשה להשוות בין הגעת נציג לישיבה קטנה לבין נציג שמגיע לעשרות אלפי סטודנטים באוניברסיטה או במרכז קהילתי. המודעה של עיריית ירושלים מציעה שירות של נציג שיבצע את הרישום במקום האברכים, בעוד באוניברסיטאות מדובר בנציג שמגיע לקבל קהל ולא יכול לעסוק בכל מבקש באופן פרטני.
המודעה שהופצה מבטיחה "הגשת הבקשות באמצעות נציגי עירייה שומרי תורה ומצוות שיגיעו בשבועות הקרובים לכוללים ויגישו עבור האברכים החשובים את מסמכי הבקשה להנחה בארנונה באופן מקוון". כלומר, היא בעצם מגדירה תפקיד בעירייה בתחום הגזברות ששמור רק לגברים יהודים דתיים ללא כל סיבה עניינית.
העירייה מגדילה ומציינת ש"בקשה להנחה בארנונה ניתן להגיש עד ה־8/24 למניינם". 'למניינם' הוא מונח דתי שמשמש להסתייגות מלוח השנה הלועזי. שימוש בו של עירייה שיש לה תושבים נוצרים רבים והיא אחראית למקומות הקדושים ביותר לנצרות בעולם הוא פוגעני במיוחד. כן נאמר במודעה ש"התורה חסה על ממונם של ישראל", אף ששליש מאוכלוסיית העיר ערבית.
חברת מועצת העיר ירושלים לורה ורטון מסיעת האיחוד הירושלמי מסרה בתגובה ש"יש לעזור לכל אחד שמתקשה עם הטפסים ודרישות הביורוקרטיה ולא רק למי שלומד תורה". לדבריה, "יש הצדקה וחשיבות מיוחדת בסיוע לאלה שתורמים במסירות נפש להגנה על כולנו. בירושלים כ־40 אלף איש ואשה ששירתו במילואים והירתמות כזאת חשובה לאין ערוך מכל עיסוק אחר".
מעיריית ירושלים נמסר בתגובה כי "המדיניות היא להנגיש את שירותיה לכלל האוכלוסיות הזקוקות לכך. פעילות דומה נעשית בשנים האחרונות בקמפוסים השונים, בשיתוף אגודות הסטודנטים, ובמינהלים קהילתיים. בשבועות האחרונים הסתיימה פעילות דומה במגזר הערבי, שאיפשרה לתושבים לטפל בעניינים עירוניים שונים מול נציגים מקומיים. בימים אלו נשלמות ההכנות להתאמת הפרויקט גם לדוברי אמהרית, צרפתית וספרדית".