קציני משטרה בדימוס: "בן גביר פעל כאושיית טיקטוק ונטש את הכלים המקצועיים"
קציני משטרה בדימוס: "בן גביר פעל כאושיית טיקטוק ונטש את הכלים המקצועיים"
"כל אזרח צריך להיות מוטרד", "בעיות של ערכיות ונורמטיביות", "פגיעה בחוק ובמינהל התקין" - קציני משטרה לשעבר מוטרדים מחשיפות הארץ ו"המקור"
שתי החלטות של בית המשפט המחוזי והעליון משלשום - שבחנו באופן חריג טרם פרסום מידע מתוך קבוצת ווטסאפ של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר ויועציו, שהגיעו לתוכנית "המקור" בערוץ 13 ולעיתון הארץ בעקבות בקשת השר לצו מניעה - מסכמות, לפחות לפי דעת השופטים, את משמעות המידע גם עבור מי שלא צפה או קרא.
"השימוש בהתכתבויות, הסרטונים וההודעות הקוליות אינו נוגע לעניינים פרטיים, כי אם להתנהלות מקצועית הנוגעת למילוי תפקידו של בן גביר", כתב השופט עודד שחם מהמחוזי ירושלים, שבחן את הכתבות בהארץ ו"המקור" לפני פרסומן ודחה את הבקשה לצו. "מדובר בפרסום תקשורתי אשר לפי קביעת המחוזי שעיין בתמליל התוכנית והכתבה, נוגע כל כולו לפעילות הציבורית של השר. ככזה הוא נושא באופן לכאורי עניין ציבורי משמעותי", הוסיף שופט העליון עופר גרוסקופף שדחה ערעור של בן גביר על ההחלטה.
מעניין לשמוע גם איך מתייחסים אליו קציני משטרה לשעבר שהיו להם ממשקים עם שרי ביטחון פנים, ויכולים להעיד איך הדברים עובדים. כיצד הם רואים את עוצמת הפרסומים מתוך השיח הפנימי בקבוצת "אסטרטגיה" שכוללת יועצים שונים של השר, בהם למשל מי שבית המשפט העליון מנע ממנו, לאחר שהורשע בהסתה לגזענות, להתמודד לכנסת ובנוסף הרשויות בארה"ב הטילו עליו סנקציות - מייסד ארגון להב"ה בנצי גופשטיין.
לפי תת ניצב בדימוס עו"ד ערן קמין, מומחה לעבירות צווארון לבן ששירת כראש חטיבת החקירות במשטרה ומפקדה בפועל של יאח"ה, "לראות שפיטורי מפקד מחוז במשטרה, או טיפול בהפרות סדר, או הפניית כוחות בהר הבית, מנוהלים על פי הנחיות של חברי קבוצה כזאת זה מטריד. זה הבנה מה שיקולי וסדרי העדיפויות של שר מכהן: שיקולים פופוליסטיים ונרקומניות של לייקים מהבייס הפוליטי. ולכן לדעתי זה לא משהו של ימין או שמאל, כל אזרח צריך להיות מאוד מוטרד".
למרות הזעזוע מהתכנים, עו"ד קמין סבור שאין בהם חשד לפליליים, אך הוא מסייג: "התרגלנו שכל דבר הוא במשוואת הכן פלילי לא פלילי אבל זה לא המבחן פה. יש פה בעיות של ערכיות ונורמטיביות".
"אני סבור שיש פה קו שאולי נוגע בפלילי בתחום הפרת האמונים", טוען מנגד תת ניצב בדימוס עו"ד גיא ניר, ראש חטיבת המודיעין במשטרה לשעבר. "כשר אתה אמור לדאוג ששירות אכיפת החוק יפעל למען כולם, ולא רק לקידום אינטרסים של אוכלוסיות וקהילות מסוימות. לכן זאת פגיעה באמון שנתן בו כלל הציבור, וזה גולש להפרת אמונים".
לגבי תוכן ההתכתבויות מוסיף ניר: "ידענו לפני מה קרה בשטח – למשל הסטת כוחות למזרח ירושלים או הדחה של מפקד מחוז תל אביב עמי אשד. עכשיו רואים מה קדם לזה, מה הניע את זה, וזה היפוך יוצרות ופגיעה בחוק ובמינהל התקין. בן גביר נטש את הכלים המקצועיים, ופעל כאושיית טיקטוק והוא חטא לתפקידו ועלול לגרום למחדלים".
ניר מרחיב כי "לשוטר מותר לעשות רק מה שכתוב בחוק, וגם לשר. אם תוכח התערבות כזאת - זאת התערבות בעבודת מפכ"ל שגם הוא כפוף לדין. השר מתערב, על פניו, בעשייה משטרתית וזה צריך להיות מסודר ולא לפי החלטת שר. הוא מנחית על המשטרה שיקול תקשורתי־פוליטי. אלה דברים שלדעתי שגולשים להפרת אמונים".
ואיך אמור לנהוג שוטר שרואה את השר מדבר או מתנהל ככה?
"קצין משטרה צריך עמוד שדרה. אתה כפוף לחוק וצריך לדעת להגיד לא, וגם להתפטר אם צריך".
גם ניצב בדימוס עו"ד זוהר דביר, שהיה סמפכ"ל המשטרה ומפקד הימ"מ בעבר והבעלים של חברת הייעוץ הביטחוני TOR, רואה בעיות, גם אם לא פליליות, בתכנים שנחשפו. "זה כשר אבל מסריח. ואם מישהו לא פחד מתיקון 37 לפקודת המשטרה, נראה שעכשיו אחרי הפרסום הוא רואה שיש לו הרבה ממה לפחד", אומר דביר. נזכיר: תיקון 37 לפקודת המשטרה, שאושר בכנסת לפני כשנתיים, ומחכה להכרעת בג"ץ בעתירות שהוגשו נגדו, בין היתר על ידי האגודה לזכויות האזרח, קבע שהשר ממונה על עבודת המשטרה מתווה מדיניות ועקרונות ומדיניות בחקירות.
"כל פעם שאתה חושב שהגיעו לתחתית, אתה שומע דפיקות מלמטה. גם אם תיקון 37 לא מאפשר התערבות בקבלת החלטות כמו הסטת כוחות או פיטורי קצין, רואים שדה־פקטו בן גביר הנחיל את רוחו, ומי שלא יישר קו מצא עצמו בחוץ", מוסיף דביר. "לראות איפה נופלות ההחלטות על ביטחון ישראל ואופייה הדמוקרטי, ועל איזה רקע, זה מפחיד", אומר דביר. "דברים שנסמכים על הכוורת הבעייתית הזאת שסביבו, שנראה שהמוטיב המרכזי שלה הוא רמת הלייקים של הבייס. שם נופלות ההחלטות, נקבעים גורלות וברמה הציבורית זה דבר נורא, מתאים למשטרים מסוג אחר. אני אישית נחרד מחברי הכנסת הליברליים בממשלה הזאת. אתם רואים את בן גביר והתנהלותו. לא תעשו משהו?".
ומה החלק של המשטרה בבלימת ניסיונות ההתערבות של בן גביר?
"יש חוק, יש כללי משחק ושוטרים צריכים לדעת להדוף לחצים ולפעול רק לפי חוק. הבעיה שהעניינים האלה, שר שבוחש, מחלחלים. הנזק חלחל והוא ארוך טווח".