הקלטות חשאיות הכריעו: אישום נגד 12 חברות הסעות על מעורבות בקרטל
הקלטות חשאיות הכריעו: אישום נגד 12 חברות הסעות על מעורבות בקרטל
על פי רשות התחרות, שהגישה בסוף השבוע כתב אישום בפרשה, המעורבים בקרטל קיבלו במרמה כ-200 מיליון שקל ששולמו על ידי עיריות, רשויות מקומיות וחברת החשמל. תיאומים רבים למכרזי הסעות תלמידים היו ביולי-אוגוסט על מנת לגרום לביטולם ולהגברת לחץ על הרשויות להעלות מחירים. עד מדינה שגויס סיפק לרשות הקלטות של פגישות תיאום בבתי קפה ומסעדות, שהצטרפו לשורה של האזנות סתר
רשות התחרות הגישה בסוף השבוע (ה') למחוזי בירושלים כתב אישום חמור נגד 12 נושאי משרה בכירים בחברות הסעות ונגד החברות, על תיאום אסור וזכייה במרמה בנסיבות מחמירות במכרזים לשירותי הסעות של רשויות מקומיות, בתי חולים וחברת החשמל. כתוצאה מהפעילות העבריינית שמתוארת בכתב האישום נטען שהנאשמים קיבלו במרמה כ-200 מיליון שקל ששולמו על ידי הגופים הציבוריים.
רשימת החברות הנאשמות כוללת לצד חברות מובילות בשוק - כגון שאשא וירון בר - גם חברות שפועלות באזורים גיאוגרפיים מוגדרים למשל באזור השרון והמרכז. למעורבים מיוחסות עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, הסדרים כובלים והלבנת הון.
חלק מרכזי בפרשה שבה נחקרו כ-200 מכרזים בשנים 2016-2018, עוסק בתיאום מול רשויות מקומיות להסעת תלמידים במערכת החינוך והחינוך המיוחד וכן מכרזים להסעת תלמידים ופעוטות בעלי מוגבלויות למוסדות שונים. התיאומים נעשו באמצעות שיחות טלפון, הודעות ומיילים, אך גם בפגישות פיזיות בבתי קפה, מסעדות או משרדים בין החברים בקרטל. אחד מעדי המדינה שגויסו בפרשה, הביא לחוקרי רשות התחרות והמשטרה הקלטות של הפגישות שביצע בעצמו. לאלה הצטרפו להאזנות סתר רבות שביצעה רשות התחרות בעצמה. במסגרת החקירה אותרו גם טביעות אצבעות של מעורבים על מעטפות מכרזים של מתחרים.
התיאומים המתוארים בכתב האישום כוללים בין היתר חלוקת זכייה במכרז בין הנאשמים ובינם לבין מתחרים אחרים, ויתור על הזכייה במכרז לטובת מתחרים אחרים, והגשת הצעות גיבוי שמטרתן להציג מצג שווא של תחרות במכרז, ללא כוונה לזכות בו.
חלק לא מבוטל מפגישות התיאום האסור היו ביולי-אוגוסט בסמוך לפתיחת שנת הלימודים. בפגישות סוכם לעיתים על החרמת מכרזים, על מנת לגרום לביטולם ולהגדיל את הלחץ על העיריות והמועצות לעלות מחירים כדי לא להגיע לפתיחת השנה ללא הסעות. נציין שהמדינה משתתפת במימון שירותי ההסעות לתלמידים באמצעות העברת כספים ממשרד החינוך וממשרד הרווחה והביטחון החברתי לידי הרשויות המקומיות.
רשמית הנאשמים כוללת את החברות מטיילי ירון בר, פרץ טורס 2012, ש.ט.ס ישראל טרוול סרוויס, ש.טס תעבורה, מסיעי אריה שאשא, מ.ש שירותי הסעות ולוגיסטיקה, הסעות אלעד לעד, מחלב גדי שירותי הסעות, נכונית בע"מ, הסעות מוני סיטון, אלתי הסעים, יהב הסעים וטיולים.
במסגרת פרשת קרטל ההסעות נחתמו כבר שני הסדרי טיעון - עם רונן חירק, הבעלים של חברת ההסעות רון-גל מראש העין; ועם חברת שירן נסיעות הנתנייתית וקובי קקון, המנכ"ל והבעלים שלה.
את רשות התחרות מייצגים בתיק עוה"ד אייל פרזון, אסנת שלזינגר, שיר יוגב ונטע שפירא.