קיש מפשיר את האוניברסיטה בקריית שמונה, המל"ג צפויה למנות ועדה להקמתה
קיש מפשיר את האוניברסיטה בקריית שמונה, המל"ג צפויה למנות ועדה להקמתה
שר החינוך שטרפד את הקמת האוניברסיטה על בסיס מכללת תל חי ומכון מיג"ל, חזר בו על רקע המלחמה והחליט לקדם את התוכנית. האוניברסיטה צפויה להתמחות במחקר בנושאי קיימות, חקלאות ומזון
שר החינוך יואב קיש הודיע היום (ג') על החלטתו לקדם את הפיכת מכללת תל חי לאוניברסיטה, לה הוא קורא אוניברסיטת קרית שמונה. זאת לאחר שעם כניסתו לתפקיד בראשית השנה הקפיא את התוכנית, ונראה שהמלחמה והפגיעה הקשה באצבע הגליל תרמו להחייאתה. היא צפויה להתמחות במחקר בנושאי קיימות, חקלאות ומזון.
קיש מתכוון להביא הערב לישיבת המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) החלטה על הקמת צוות היגוי מקצועי מטעם המועצה שילווה את תהליך הקמת האוניברסיטה. זה בדיוק אותו צוות שבפברואר מנע את הקמתו. כמו כן, יתבצע מיזוג מלא של מכון המחקר מיג"ל ומכללת תל חי. הוא גם הודיע שכל מבנה עתידי שיוקם עבור האוניברסיטה, ייבנה בשטח השיפוט של העיר קריית שמונה. הכוונה שההנהלה תוקם בין המעונות שבעיר למכללה שבשטח המועצה האזורית גליל עליון.
קיש אמר ש"דווקא על רקע המלחמה והרצון של אויבנו להשמיד אותנו – זהו העיתוי הנכון ביותר לומר לשונאינו: אנחנו כאן כדי להישאר. הקמת האוניברסיטה וחיזוק העיר קריית שמונה והגליל חיוניים ומשמעותיים עכשיו יותר מתמיד". קיש גם הודה גם לשרה יפעת שאשא ביטון, שיזמה את הקמת האוניברסיטה כשהיתה שרת החינוך. "זכות גדולה עבורי להמשיך את המהלך החשוב ולהשלים אותו". זו נראית כמו הפשרה ביחסים המאוד קשים שהיו בין שני השרים.
הקמת אוניברסיטה בצפון היתה אחת ההתחייבויות הבולטות של שאשא ביטון, יוצאת קריית שמונה. ועדה שמינתה השרה המליצה על הפיכת מכללת תל חי בקריית שמונה לאוניברסיטה ביחד עם מכון המחקר החקלאי מיג"ל, שבו מועסקים 120 בעלי תואר דוקטור. היא העדיפה חלופה זו על החלופה שהציעו מכללות אחרות בצפון להקים אוניברסיטה אזורית שתעניק רק תארים מתקדמים ותקבל את התלמידים מכל המכללות. בספטמבר 2022 אישרה המל"ג את הקמת האוניברסיטה. על עיתוי קבלת ההחלטה בתקופת מערכת הבחירות האחרונה נמתחה ביקורת רבה, ובין היתר נטען שהיא מחטף.
בפברואר השנה פרסם "כלכליסט" את העובדה שקיש מונע את מינויה של ועדת ליווי להקמת האוניברסיטה. קיש הסביר זאת בצורך "ללמוד ולבחון לעומק את תהליך". ברקע הדברים עומד כנראה הרצון להביא לכך שהאוניברסיטה או חלק ממנה יוקמו בעיר צפת, המזוהה עם הליכוד.
במאי התברר שהכסף הדרוש כדי להתחיל בתהליך הקמת האוניברסיטה - 100 מיליון שקל לשנה הקרובה וחצי מיליארד בחמש שנים - לא הוכנס לתקציב ההשכלה הגבוהה. זאת אף שבראש הוועדה לתכנון ולתקצוב של המל"ג עומד נשיא מכללת תל חי לשעבר, פרופ' יוסי מקורי, שתומך בתהליך. יזם ההייטק אראל מרגלית, הפעיל מאוד בהקמת סטארט-אפים בקריית שמונה והסביבה, הזהיר שהדבר "עלול להרוג את תהליך הקמת מרכז הפודטק והאגרוטק בצפון, ולסכל תהליך ליצירת 50 אלף מקומות עבודה בשכר גבוה". כאמור ,הערב צפויה הקמת ועדת ההיגוי אבל עידן לא ברור האם ומתי יאושרו התקציבים למטרה זו.
המכללה האקדמית תל חי בירכה הערב את קיש על החלטתו להשלים את הקמת אוניברסיטת הגליל בקריית שמונה. בהודעתה נאמר ש"אנו ערוכים ליישם את ההחלטה ולעמוד בכל אבני הדרך הנדרשות. היום, יותר מתמיד, מתחדד הצורך בהקמת מנוף רב עוצמה לפיתוח וחיזוק הגליל, כזה שיאפשר את שובם של תושבי הגליל לאזור וימשוך אליו חוקרים חדשים ומאות משפחות צעירות מכל הארץ, שיישבו את הגליל ויחזקו את גבולותיו".
נשיא תל חי פרופ' אליעזר שלו אמר בשנה שעברה ל"כלכליסט" ש"אם רוצים לתרום לגליל זה בהקמת אוניברסיטה, בדיוק כפי שהוקמה האוניברסיטה בבאר שבע. הצפון צריך פיתוח, ולמחקר יש ערך מוסף לפיתוח מקומי. אוניברסיטה מאפשרת גם תארים מתקדמים. היא יכולה לקלוט סטודנט ל־10-9 שנים, ואז יש סיכוי גדול שהוא יישאר ויהפוך לחבר סגל; ככה הופכים את קריית שמונה, סליחה על ההשוואה, לברקלי, עיירה קטנה בקליפורניה שהפכה למרכז אקדמי, מלאה בסטודנטים. זו צריכה להיות המטרה. השינוי כבר מתבצע: יש בקריית שמונה מרכזי חדשנות. יש סטארט־אפים. האוניברסיטה תדחף אותה עוד קדימה".
עוד אמר ש"אם המדינה מקימה עוד אוניברסיטה בהרצליה (אוניברסיטת רייכמן - ש"א) ועוד אחת כמה קילומטרים מזרחית להרצליה (הכוונה לאריאל - ש"א), מה מישהו בגופים של קבלת ההחלטות יכול להגיד לאנשים שגרים בצפון – שיש מספיק אוניברסיטאות?". שלו הבהיר שהאוניברסיטה החדשה תהיה שונה מהקיימות: "יהיו בה רק אלמנטים שמתחברים לאזור, עם שלוש רגליים עיקריות: רוח וחברה; הוראה וחינוך; ועולם בר־קיימא, כלומר חקלאות, מזון, אנרגיה, מים, סביבה והנדסות. לא תהיה בה אווירונאוטיקה. יהיה דגש על קשר עם הקהילה".