סגור
השר לשירותי דת מיכאל מלכיאלי
השר לשירותי דת, מיכאל מלכיאלי (צילום:אלכס קולומויסקי)

בלעדי
חגיגה לעסקני ש"ס: השכר של ראשי המועצות הדתיות יועלה

השר לשירותי דת מיכאל מלכיאלי מש"ס רוצה להעלות שכר ל־114 בכירים במועצות הדתיות באלפי שקלים בחודש. המהלך אמור להשיג את תמיכתם בבחירות הקרובות לרשויות המקומיות. המשרד: "הם מקבלים פחות ממנהל מחלקה בעירייה"

השר לשירותי דת מיכאל מלכיאלי מש"ס מתכנן להעלות את שכרם של ראשי המועצות הדתיות והממונים על המועצות בשיעור של עד 74%. המשמעות היא שיפור דרמטי בתנאי שכרם של 114 ממלאי תפקידים, שרובם המכריע נבחרי מפלגות דתיות או מינויים פוליטיים שלהן. למהלך שצפוי להבטיח את שביעות רצונם של ראשי המועצות יש חשיבות מכרעת לקראת הבחירות לרשויות המקומיות.
על פי נתוני המשרד לשירותי דת מינואר, בישראל קיימות 129 מועצות דתיות. רק ב־53 מהן, 41%, כיהנו יושבי ראש נבחרים. זאת, בשל הליך הבחירה המסובך של מועצה דתית וגם בגלל האינטרס המובהק של השר לשירותי דת להעדיף מינוי ממונים מטעמו.
ב־61 מועצות, שמהוות 47%, כיהנו ממונים או יושבי ראש ועדות ממונות. ב־15 מועצות נוספות, שהן 12%, יש רק מורשי חתימה.
יצוין שהעלאות גדולות בשכר יושבי הראש והממונים בוצעו ב־2018. לפני כשבוע פרסם השר מלכיאלי להערות הציבור את כוונתו לערוך סבב נוסף. ההעלאות יתבצעו בכמה דרכים: העלאה ישירה, ביטול דרגת שכר נמוכה והוספת דרגות שכר גבוהות יותר. כמו כן יהיו תוספות ליושבי ראש וממונים על סמך ותק של מספר שנים בודדות.
השכר של יושבי ראש ביישובים שבהם פחות מ־2,500 תושבים יגדל מ־9,200 שקל בחודש לסכום שיכול להגיע עד 16 אלף בחודש, כלומר תוספת של 74%. השכר של יושבי ראש של ערים מעל 30 אלף תושבים יעלה בכל מקרה על 21 אלף שקל בחודש. השכר של יושבי ראש של ערים גדולות, שבהן מעל רבע מיליון תושבים, יגיע עד 29 אלף שקל בחודש וההעלאה לעד 28%.
כדי לקבל את תוספות השכר על הוותק יזדקקו ראשי המועצות והממונים לאישור המשרד לשירותי דת, מה שייצור תלות גדולה שלהם במשרד. בדברי ההסבר להודעה על ההעלאה נטען, ש"מאז עדכון השכר האחרון לראשי מועצות דתיות וממונים גדל היקף אחריותם ומספר המשימות והאתגרים המורכבים המונחים לפתחם". עם זאת, בפועל לא ידוע על שום שינוי דרמטי בהיקף פעילותן של המועצות.
סמנכ"לית עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, עו"ד יפעת סולל, פנתה ליועצת המשפטית לממשלה עו"ד גלי בהרב־מיארה כדי שתבדוק מחדש את ההחלטה. היא מציינת שמדובר בהעלאה גבוהה פי כמה משיעור העלאת השכר במשק או במגזר הציבורי, שתגיע ל־11% וגם זה רק ב־2027. סולל כותבת, ש"העלאת שכר כאמור מהווה חריגה שאינה ניתנת להסבר שאינו מעוגן בשיקולים זרים, היא חורגת מכל מינהל תקין, רחוקה מרחק רב ממתחם הסבירות ויש לראותה כנגועה בשיקולים פוליטיים נטולי הצדקה עניינית".
לדברי סולל, "מדובר בכספים קואליציוניים, אשר מחייבים את שומרי הסף לבחון אותם בשבע עיניים". עוד היא כותבת ש"מאז כניסתו לתפקיד, מינה השר לשירותי דת עשרים ממונים בעלי סמכות הכרעה במועצות דתיות, כלומר מדובר בשיפור תנאים משמעותי מאוד של מי שמונו על ידי השר אך לאחרונה".
מנכ"ל המשרד לשירותי דת יהודה אבידן אמר ש"בעבר יושבי ראש מועצות דתיות היו צמודים לסגני ראש עיר. היום הם מקבלים פחות ממנהל מחלקה בעירייה. שכר של 29 אלף זה ממש לא משמעותי בעיר כמו תל אביב או אשדוד". לדבריו, ביישובים קטנים חלק מיושבי הראש מועסקים בחלק משרה. עוד אמר ש"סוכם על העלאת שכר יושבי הראש בשלוש פעימות וזו הפעימה השלישית". הוא דוחה את הטענה שמדובר בכספים קואליציוניים.