פרשנותנתניהו שוב מזגזג אל עבר ההפיכה דרך עילת הסבירות
פרשנות
נתניהו שוב מזגזג אל עבר ההפיכה דרך עילת הסבירות
אחרי הכישלון בדחיית ההצבעה על נציגי הכנסת בוועדה למינוי שופטים, רה"מ הודיע על קידום חד צדדי של חוקי ההפיכה המשטרית ויכנס מחר את ראשי הקואליציה לדון בחקיקת ביטול עילת הסבירות וחוק היומע"שים
הודעתו היום של רה"מ בנימין נתניהו על קידום מהלכי החקיקה לישום ההפיכה המשטרית תוביל לחיסול השיחות בבית הנשיא, ובעקבות כך להסלמת המחאה הציבורית הרחבה ולהשלכות על המשק. הודעת נתניהו גרמה היום לירידות שערים בבורסה, שהחלה את המסחר בעליות.
יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ הודיע כי אם תהיה חקיקה אין הידברות. גם יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד הביע התנגדות למהלכי נתניהו, ובינתיים בבית הנשיא עמלים לנסות ולהחזיר את הצדדים לשולחן המו"מ.
נתניהו נמצא בין הפטיש לסדן: מצד אחד הוא הבטיח בשבוע שעבר לשר המשפטים יריב לוין, שר האוצר ויו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ', ולשר לביטחון פנים ויו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר, כי במקביל לבחירת נציג לאופוזיציה בוועדה לבחירת שופטים (ונציג לקואליציה שלא נבחר לבסוף) יקדם באופן חד צדדי את החוק לביטול עילת הסבירות על ידי בג"ץ וחוק היועמ"שים.
בעזרת הרוב של 64 ח"כים הוא יכול לקדם את החוקים הללו, תוך שהוא יאשים את האופוזיציה באחריות לפיצוץ, כתוצאה מהודעתה על הקפאת המגעים בבית הנשיא בעקבות אי בחירתו בשבוע שעבר של ח"כ מהקואליציה לוועדה לבחירת שופטים. מצד שני, הוא מבין שברגע שיעלה את החוקים הללו להצבעה בקריאה הטרומית אזי השיחות בבית הנשיא יתפוצצו.
נתניהו "רוצה ללכת עם ולהרגיש בלי" – לרצות את שותפיו הימניים, אך מצד שני לקבל הזמנה מנשיא ארה"ב ג'ו ביידן לפגישה בבית הלבן. זאת, במיוחד לאור העובדה שנשיא המדינה יצחק הרצוג יבקר שם בחודש הבא. זאת ועוד, קידום חד צדדי של מהלכי ההפיכה עלול להוביל לירידה בדירוג האשראי של המשק ולפגיעה בכלכלה. כמו כן הוא יגלה שאם יקדם מהלכים חד צדדיים השיחות יתפוצצו.
לאחר ששר המשפטים יריב לוין הודיע בסוף השבוע כי הוא נחוש מתמיד להמשיך בחקיקה, הודיע היום נתניהו בפתח ישיבת הממשלה כי "אני חושב שמה שהוכח בשבוע שעבר זה שגנץ ולפיד שיחקו משחק - זה בעצם היה מצג שווא, של כביכול הידברות. אבל נתנו חודש ואחר כך עוד חודש, אחר כך עוד חודש, שלושה חודשים הנציגים שלהם לא הסכימו להבנה המינימלית ביותר". נתניהו האשים את לפיד וגנץ כי "הכוונה היתה רק למרוח זמן, למשוך זמן, למסמס כל תיקון בשעה שרוב גדול בציבור היום מבין שצריך לעשות תיקונים במערכת המשפט. לכן אנחנו נתכנס השבוע ונתחיל את הצעדים המעשיים - נעשה אותם באופן מדוד ואחראי בהתאם למנדט שקיבלנו לעשות תיקונים במערכת המשפט".
נתניהו יכנס מחר ישיבה של ראשי מפלגות הקואליציה לצורך קידום החקיקה. בקואליציה מבקשים לחוקק שני חוקים. האחד, חוק לביטול עילת הסבירות על ידי בג"ץ. בקואליציה דבקים במתווה שהציע שופט העליון נועם סולברג שלפיו בית המשפט לא יוכל להתערב בהחלטות של מדיניות ממשלה, למשל בנושא מינויים, אלא רק על ענייני זכויות אזרח ופרט. אימוץ המתווה הזה בחקיקה יאפשר את שובו לממשלה של יו"ר ש"ס אריה דרעי שפוטר לפני כחצי שנה בעקבות החלטת בג"ץ.
החוק השני הוא חוק היועמ"שים שיאפשר לשרי הממשלה להיעזר בייעוץ משפטי עצמאי חיצוני, שאינו היועצת המשפטית לממשלה בעתירות לבג"ץ נגד החלטות ממשלה שיזמו. גורמים בליכוד טוענים שנתניהו גם מתכוון לקדם את שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים.
בינתיים ממתינים בליכוד לבחירות על ראשות לשכת עורכי הדין שייערכו ביום שלישי. אם אפי נווה יגבר על עמית בכר אזי בליכוד מצפים ששני נציגי הלשכה שייבחרו לוועדה לבחירת שופטים, יספקו לקואליציה (שלה יהיו 3 נציגים – שני שרים וח"כ) רוב של 5 לבחירת נשיא העליון הבא, והשופטים בבתי המשפט מחוזי ושלום.
בליכוד מציעים לשנות את הרכב הוועדה לבחירת שופטים כך שלקואליציה ולאופוזיציה יהיה כוח זהה בוועדה, אבל אף צד לא יוכל להטיל וטו על מועמד של הצד השני, כשלוועדה יצורף שופט בדימוס או נציג ציבור שימונה על ידי שר המשפטים במקביל להוצאת נציגי השופטים. הצעה אחרת שהועלתה היא מספר שווה לנציגי הקואליציה והאופוזיציה, צמצום מספר השופטים ואי מתן וטו לאחד הצדדים.
בשני הנושאים הראשונים הושגו הבנות בשיחות שמתקיימות בבית הנשיא בין הקואליציה לאופוזיציה. אלא שבאופוזיציה הודיעו שהסכמה פומבית וכוללת תושג רק אם תהיה הבנה לגבי יתר הנושאים כמו למשל הקפאת הרכב הוועדה לבחירת שופטים עד לסיום הקדנציה; חקיקת חוקי יסוד ועוד. בליכוד הסכימו להקפאה של שנה בלבד בשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים.
גנץ איים היום כי "אם תהיה חקיקה חד צדדית - לא תהיה הידברות. נתניהו בוודאי יודע מה המשמעות של לחזור שוב ושוב על אותה פעולה ולצפות לתוצאות אחרות. אם נתניהו ילך לחקיקה חד צדדית ויעשה שוב את אותה הפעולה הכוחנית והדורסנית - הוא יפגע בדמוקרטיה, בחברה הישראלית, בכלכלה ובביטחון. ואחרי כל אלו - הוא גם ייכשל. לא יהיה לו רוב בעם, לא יהיה לו רוב בכנסת. אני מציע לו במקום לאיים - לקיים. לקיים את ההבטחה בבית הנשיא ולהשלים את התהליך בוועדה לבחירת שופטים, לקיים את ההבטחה לאזרחי ישראל ולהגיע להסכמות".
גנץ הוסיף כי "בשבוע שעבר נתניהו גילה חוסר אחריות לאומי וניסה לפגוע ביכולת להגיע להסכמות. הוא נכשל ולא בפעם הראשונה. הוא טעה בציבור ובחברי הקואליציה שלו - ולא בפעם הראשונה". לפיד ציין כי "במקום לפטר את יריב לוין - נתניהו מפטר את מדינת ישראל. הודעתו של נתניהו שהוא מתכוון לקדם את המהפיכה המשטרית באופן חד צדדי תגרום לפגיעה אנושה בכלכלה, תסכן את הביטחון, ותקרע את עם ישראל לגזרים". לדבריו, "אם נתניהו יתקדם עם ההפיכה המשטרית באופן חד צדדי כפי שהצהיר, הוא יגלה שהוא ראש ממשלה של פחות מחצי עם ישראל, עם פחות מחצי מהכלכלה, פחות מחצי מהביטחון ופחות מחצי מהכנסת", הבהיר לפיד. בין לפיד לבין גנץ יש חילוקי דעות. לפיד סבור שעל לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים ואילו גנץ מסתפק בבחירת נציג הקואליציה לוועדה. יו"ר מפלגת ישראל ביתנו אביגדור ליברמן מתנגד להמשך המו"מ בבית הנשיא ותקף שוב את לפיד וגנץ על ניהול השיחות שנועדו כדבריו להכשיר את שובו של דרעי לממשלה.
בינתיים, מובילי המחאה ענו לנתניהו באיום על העצמת המחאה: "האיומים של נתניהו על מערכת המשפט ייענו בתגובה ציונית הולמת: הפגנות ושיבושים שיביאו לכך שכל ניסיון לפגוע במערכת המשפט ובדמוקרטיה הישראלית ייכשלו. נתניהו הודיע שישראל תהיה דיקטטורה והביא בדבריו לפגיעה קשה בכלכלה, קרע בעם ולטרלול מערכות נוסף. אנחנו ערוכים לסבב נוסף - וגם בו הדמוקרטיה הישראלית תנצח!" ממחאת ההייטקיסטים נמסר: "קידום ההפיכה ינחית מכה אנושה על ההייטק הישראלי וידרוס את חזון הסטארט־אפ ניישן שנתניהו מתגאה בו ברחבי העולם. נתניהו בחר לעסוק במהפכה המשטרית במקום במהפכת הבינה המלאכותית. רה"מ החליט כנראה כי חלק ממורשתו יהיה חיסול ההייטק הישראלי והוצאת ישראל מקהילת המדינות המערביות המפותחות".