סגור
 הקיץ החם פגע בגידולים רבים
הקיץ החם פגע בגידולים רבים (צילום: שאטרסטוק/Vitaliy Andreev)

שיא של 9 שנים בנזקי מזג האוויר לחקלאות: קנט שילמה ב-2024 פיצויים של 400 מיליון שקל

בין הגורמים - חורף סוער עם ברד והצפות, וקיץ חם במיוחד שפגע בגידולים. עיקר הנזק נגרם לגידולי ירקות - 118 מיליון שקל. מנכ"ל קנט: "היערכות לאומית נדרשת מול החרפת משבר האקלים"

אירועי הקיצון האקלימיים גוברים, והתוצרת החקלאית משלמת את המחיר: מסיכום נתוני שנת 2024 שערכה קנט, הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות, עולה כי בשנה החולפת שילמה הקרן לחקלאים פיצויים בהיקף של למעלה מ-400 מיליון שקל - שיא של 9 שנים. למעשה, במהלך 15 השנים האחרונות רק בשנת 2015 היקף הפיצויים ששילמה קנט לחקלאים היה גבוה יותר ועמד על כ-521 מיליון שקל. עוד יצוין כי נזקים אלו אינם כוללים עדיין את נזקי הבצורת, בעיקר בדרום, שפגעה קשות בדצמבר האחרון בגידולי החיטה ותוצאותיה יתבררו רק במהלך שנת 2025.
שנת 2024, המדורגת במקום השני מבחינת השנים החמות ביותר מאז 1950, התאפיינה בריבוי מקרי קיצון שגרמו לנזקים גדולים, בתוך זמן קצר. החקלאים היו הראשונים להתמודד עם הנזקים בשטח: בחורף 2024 נגרמו לגידולים החקלאיים נזקים בהיקף של למעלה מ-150 מיליון שקל. בעיקר כתוצאה מאירועי קיצון של ברד שפגע בגידולים השונים ומגשמים עזים שגרמו, בין השאר, להצפות. בהמשך הגיעה אחת מעונות הקיץ החמות ביותר שנמדדו, כאשר חודש יוני היה החם ביותר מאז החלו המדידות בישראל. הטמפרטורות הממוצעות היו גבוהות ב-3 מעלות צלזיוס מהממוצע הרב-שנתי, עם שיאים של 48.1 מעלות צלזיוס בעמק הירדן. גם במהלך הלילות נמדדו טמפרטורות גבוהות במיוחד שהגבירו את עומס החום על הגידולים הזקוקים למנות קור ליליות כדי להתפתח, באופן קיצוני. רק עבור נזקי החום בחודש יוני בלבד פיצתה קנט את המגדלים השונים בלמעלה מ-30 מיליון שקל.

רק מה שמעניין - הצטרפו לערוץ כלכליסט בטלגרם

מסיכום נתוני קנט עולה כי את עיקר הנזק בשנה החולפת, למעלה מ-118 מיליון שקל, ספגו גידולי הירקות ובכללם אבטיח, מלון, תפוחי אדמה וגידולי ירקות לתעשייה כגון עגבניות, תירס ושעועית. הגידולים נפגעו בעיקר מהחום הכבד ששרר במדינה החל מסוף אפריל ועד לסוף יולי. מגדלי הפירות פוצו במהלך השנה בכ-77 מיליון שקל, בעיקר עקב נזקי חום שנגרמו לגידולי המנגו, ברד שפגע בגידולי הקיץ כמו דובדבן, אפרסק, נקטרינה ועוד, וכן חוסר יבול כתוצאה מתנאי אקלים קשים בשקד, אגס וגידולים רבים נוספים. את מגדלי האבוקדו פיצתה השנה קנט בכ-36 מיליון שקל, חלקם עקב חום וסערה ועיקרם עקב תנאי אקלים קשים שפגעו ביבולים.
נזקים כבדים בשנה החולפת נגרמו גם למגדלי ההדרים (כ-21 מיליון ש"ח פיצויים), גפן היין (כ-17 מיליון ש"ח), הבננות והכותנה (כ-7 מיליון ש"ח כ"א). נזקים גדולים נגרמו במהלך השנה החולפת למגדלי הפלחה להם שילמה קנט סכום שיא של כ-44 מיליון שקל, מתוכם שולמו כ-30 מיליון שקל במסגרת ביטוח הכנסה באזורים הדרומיים שסבלו בחורף הקודם מבצורת קשה ולעומתם בגליל הגידולים סבלו מעודפי מים קיצוניים. יצויין כי גם החורף הנוכחי אינו מיטיב עם מגדלי הפלחה. רק בדצמבר האחרון קנט פרסמה שמגדלים, בצפון ובדרום, נאלצו לזרוע מחדש עשרות אלפי דונמים של חיטה כתוצאה מהבצורת. מאז ירדו גשמים בצפון, אבל בדרום הארץ המצב ממשיך להיות קשה.
לא רק הגידולים החקלאיים ניזוקים ממשבר האקלים, גם בעלי החיים ממשיכים להיפגע. בעיקר בשל התפרצות מחלות שונות שחלקן נובעות מהחמרת שינויי האקלים, המעלים את הטמפרטורה הממוצעת ומגבירים את גלי החום ותנאי החום, הם משגשגות מחלות שונות. את מגדלי הלול, ובכלל זה תרנגולי ההודו והרבייה, פיצתה השנה קנט בכ-40 מיליון שקל, את מגדלי הבקר והצאן בכ-17 מיליון שקל ואת מגדלי המדגה בכ-8 מיליון שקל.
תופעות הקיצון כמו הרוחות העזות והשיטפונות פגעו לא רק בגידולים עצמם אלא גם בתשתיות החקלאיות. מנתוני קנט עולה כי במהלך השנה החולפת פיצתה החברה את המגדלים בלמעלה מ-2 מיליון שקל בעקבות התמוטטות חממות ובתי גידול. כאמור, סכום זה אינו כולל פגיעה בתשתיות כתוצאה מהמלחמה וממעבר כלים צבאיים בשדות.
שמוליק תורג'מן מנכ"ל קנט אמר כי "השנה החולפת הייתה אחת הקשות ביותר לחקלאות, הן בשל נזקי המלחמה וחוסר היכולת לעבד שטחים רבים, והן בשל הגידול הנמשך בהיקף נזקי משבר האקלים. נקווה שהמלחמה תסתיים במהרה, אבל לצערנו, משבר האקלים צפוי להחריף בשנים הקרובות דבר המחייב היערכות לאומית והגדלת רשת הביטחון הכלכלית באמצעות ביטוח נזקי הטבע. רשת זו תאפשר לחקלאים לקחת סיכונים, להרחיב את ההשקעות והסיכונים שהם לוקחים ולהבטיח לכולנו תוצרת חקלאית טריה, כחול לבן, בהיקפים גדולים ובעלויות סבירות".