וסטו ממשיכה להסתבך: לקוח מרכזי דורש להקפיא את נכסיה בבנקים בישראל
וסטו ממשיכה להסתבך: לקוח מרכזי דורש להקפיא את נכסיה בבנקים בישראל
בקשה להטלת עיקול בסך של חצי מיליארד שקל הוטלה על חברת האינשורטק הישראלית שהתגלתה בה הונאת משקיעים מטעם תאגיד הביטוח האמריקאי ווייט רוק. הבקשה מתייחסת לכל נכסיה של החברה בכל הבנקים, חברות הביטוח ובתי ההשקעות בארץ. וסטו: "אי חשש מצדנו לאי עמידה בהתחייבויות"
פרשת ההונאה בחברת האינשורטק הישראלית וסטו (Vesttoo) ממשיכה להסתעף: תאגיד הביטוח האמריקאי וויט רוק (White Rock Insurance) - לקוח מרכזי של החברה - הגיש היום (ב') לבית המשפט המחוזי בת"א בקשה להטלת עיקולים בגובה של כחצי מיליארד שקלים על נכסיה של החברה בכל הבנקים, חברות הביטוח ובתי ההשקעות בישראל. המשמעות, ככל שתאושר הבקשה, היא הקפאה זמנית של כל נכסי החברה בישראל עד לגובה הסכום המבוקש.
הבקשה הוגשה לאחר שבסוף השבוע הגישה וויט רוק בקשה דומה בניו יורק, ובית המשפט נעתר והוציא צו הקפאה על הנכסים בארה"ב. בהמשך לכך מבקשת כעת וויט רוק מבית המשפט בישראל להטיל עיקולים גם על נכסי וסטו בארץ.
בנוסף, התאגיד האמריקאי דורש מבית המשפט בני יורק לחייב את ווסטו להעביר לו מידע על היקף התרמית שבוצעה במערכת ביטוח המשנה שלה. הצדדים צפויים להיפגש מחדש בבית משפט בני יורק מחר (ג') ובינתיים לחברה אין גישה לחשבונותיה בארה"ב.
בעקבות התרמית שהתגלתה בווסטו, הורחקו לפני שבועיים שניים ממייסדיה - יניב ברטלה ששימש כמנכ"ל החברה ואלון ליפשיץ. באותו השבוע פיטרה הנהלת וסטו 150 עובדים שהיוו 75% מעובדיה - רובם בישראל. היו"ר עמי ברלב מכהן מאז כמנכ"ל החברה והנהלתה החליטה בין השאר לסגור את חברת הביטוח העצמאית שהקימה בברמודה.
וסטו נחשבה עד חודש מאי לכוכבת עולה בשמי האינשורטק (חברות טכנולוגיה שעוסקות בתחום הביטוח) והשווי שלה, על פי סבבי הגיוס שביצעה, הגיע למיליארד דולר. החברה פיתחה פלטפורמה למכירת תיקי ביטוח שמורכבים ממאות מבוטחים, למשקיעים בשוק ההון, תמורת תשואה. הרוכשים, מצדם, מתחייבים לספק את תשלומי הביטוח במקרה שבו הלקוחות יתבעו תשלומים. חברת הביטוח בתפקיד המוכרת יכולה להוריד את התיק ממאזניה וכך להקטין את המינוף שלה, בעוד וסטו נהנית מעמלות המכירה.
בחודש שעבר חשף "כלכליסט" את הפרשה, במסגרתה מכתבי הביטחונות שהוציאו המשקיעים שרכשו את ביטוחי המשנה דרך זירת המסחר של החברה היו מזויפים ובהיקף של מיליארדי דולרים. החשד שעלה לגבי וסטו הוא שמשקיעים שהשתמשו בפלטפורמה של החברה הצליחו לרכוש את הסיכון מחברות הביטוח תוך הצגת ערבויות מזויפות, שהמערכת של וסטו לא בדקה או לא זיהתה אותן ככאלה.
על פי החשד, הזיופים נעשו באמצעות שיתופי פעולה עם עובדים בבנקים השונים, ככל הידוע רובם מסין. וסטו חושדת גם כי גורמים פנימיים בחברה היו מודעים לאפשרות לבצע את הרכישות באמצעות הפלטפורמה ללא LC אותנטי. החשד הוא שבוצעו עסקאות כאלה במיליארדי דולרים, בעוד וסטו נהנית מעמלה על כל עסקה כזו.
בשבועות האחרונים מנסים בכירים בווסטו למצוא רוכשים חדשים לתיקי הביטוח שנרכשו ללא כיסוי. כצעד ראשון מנסים לחבר את המוכרים עם חברות ביטוח אחרות תוך רכישת תיקי ביטוח במאות מיליוני דולרים. אולם המאמצים עדיין לא נשאו פרי.
מוסטו נמסר: "הקפאת הנכסים של החברה היא זמנית בלבד, עד לדיון שיערך במעמד הצדדים בבית המשפט ביום שלישי הקרוב. להערכת עורכי הדין של החברה לבית המשפט בארה"ב אין כל סמכות מקומית לדון בהליך ביחס לטריטוריות אחרות. וסטו מתכוונת לפעול בכל האמצעים המשפטיים על מנת להסיר את החסמים שיאפשרו המשך עבודה שוטפת למען הבראת החברה והצמחתה. יש לציין כי אין כל חשש מפני אי יכולת החברה לעמוד בהתחייבויותיה לעובדים ולספקים".