פרשנותמאחורי המינויים: ליברמן עושה בית ספר ללפיד בחברות הממשלתיות
פרשנות
מאחורי המינויים: ליברמן עושה בית ספר ללפיד בחברות הממשלתיות
העיכוב בחתימה על מינוי דב בהרב ליו”ר חברת החשמל הוא רק הצעד האחרון של ליברמן בשורת מהלכים שנועדו ללמד את השרים מי בעל הבית
יו"ר יש עתיד שר החוץ יאיר לפיד ושרת האנרגיה קארין אלהרר לא מצליחים לפי שעה למנות יו"ר חדש לחברת החשמל, בעוד שלעומתם יו"ר ישראל ביתנו שר האוצר אביגדור ליברמן מצליח למנות את מי שהוא רוצה בחברות הממשלתיות.
במהלך המו"מ הקואליציוני שנערך ערב הקמת הממשלה הנוכחית, תבע ליברמן לא רק את תיק האוצר לעצמו, אלא גם את החזרת רשות החברות הממשלתיות ממשרד רה"מ אל אחריותו של שר האוצר. בלית ברירה, כדי להרכיב את הממשלה הנוכחית, רה”מ נפתלי בנט ולפיד נאלצו להסכים. כתוצאה מכך הפך ליברמן לשר החזק בממשלה: שר אוצר השולט על ברזי התקציב ומופקד על רשות החברות.
כל השרים משחרים לפתחו של ליברמן: לא רק כדי לקושש עוד ועוד תקציבים למשרדם, אלא כדי להשיג את הסכמתו למינויים בחברות הממשלתיות הכפופות להם. לצורך מינוי דירקטור יש צורך בחתימתו של שר האוצר האחראי על רשות החברות. כלומר השרים זקוקים לליברמן כדי למנות דירקטורים ויו"רים בחברות הממשלתיות.
התסבוכת בחברת החשמל
לפני כמה חודשים סגר ליברמן דיל עם אלהרר שבמסגרתו מונה כיו"ר מקורות השר לשעבר מישראל ביתנו יצחק אהרונוביץ. בתמורה לכך הסכים ליברמן למינויה של אמי פלמור כיו"ר חברת החשמל. בעוד אלהרר מיהרה וחתמה על מינויו של אהרונוביץ במקורות, היא לא הצליחה למנות את פלמור כיו"ר חברת החשמל. פלמור הסירה את מועמדותה לתפקיד לאחר שנוכחה לדעת שוועדת גילאור למינויים בכירים פסלה את מינויו של עמיר פרץ כיו"ר התעשייה האווירית.
בכנסת יודעים לומר שמי שבעצם משפיע על כל המינויים של יש עתיד הוא לפיד באמצעות חברו הטוב הילל קוברינסקי. אלהרר הודיעה שהיא בחרה בפלמור לתפקיד יו"ר חברת החשמל, ולאחר שזו הסירה את מועמדותה, מסרה שרת האנרגיה על כוונתה למנות לתפקיד את דב בהרב.
אלהרר הסכימה להורדת היקף המשרה ל־50% אבל המינוי לא יוצא עדיין אל הפועל, מכיוון שלא השיגה מראש את תמיכתו של ליברמן למהלך. הוא הופתע מכך שיו"ר חברת החשמל יכהן בחצי משרה.
באוצר בוחנים את הסוגיה וסבורים שמכיוון שלשר יש אחריות מיניסטריאלית על רשות החברות, אזי המינויים צריכים להיות ברמת מקצועיות גבוהה ועל היו"רים להשקיע את הזמן הראוי לחברה. באוצר מסכימים שבהרב הוא מינוי ראוי אבל סבורים שיו"ר חברת החשמל לא צריך לכהן בחצי משרה.
בינתיים ליברמן לא חותם על מינויו של בהרב. ההערכה במסדרונות הפוליטיים היא שהוא מעוניין להשפיע על בחירתו של מנכ"ל חדש לחברת החשמל בטרם ייבחר היו"ר.
השם המוביל לתפקיד הוא מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי מאיר שפיגלר שעובד תחת שר העבודה מאיר כהן, אף הוא מיש עתיד. הכוונה היא למנות את שפיגלר (שמכהן כדירקטור בחברת החשמל) כמנכ"ל החברה עוד בטרם ימונה יו"ר לחברה. אלהרר אמנם זועמת על העיכוב, אבל אין ביכולתה לשנות את המצב.
גורמים באוצר אומרים כי "זוהי בדיחה למנות יו"ר בחצי משרה לחברת החשמל שהיא אחת החברות הממשלתיות המורכבות ביותר עם 15 אלף עובדים ושעומדת בפני הפרטה, שינוי מבני ורפורמות גדולות. גם בבנקים ובחברות הביטוח היו"ר מועסק במשרה מלאה ואין סיבה שלא ימשיך לקרות כך גם בחברת החשמל”. בחברה מביעים ספק אם הדירקטוריון שנדרש לאשר את מינוי היו"ר, יאשר את העסקתו בחצי משרה.
המנהלת החדשה של רשות החברות, עו”ד מיכל רוזנבוים, תידרש לכך עם כניסתה לתפקידה בשבוע הבא. בהרב יוכל להצטרף לוועדת האיתור לבחירת המנכ"ל עם מינויו, ובכל מקרה המינוי של המנכ"ל טעון את אישור הדירקטוריון.
מחזיק בשאלטר
ליברמן מחזיק למעשה בידיו את השאלטר של המינויים הממשלתיים. לפני כמה שבועות הודיע על בחירתה של עו”ד רוזנבוים למנהלת רשות החברות, מה שיעמיק את אחיזתו בחברות ובמינויים בהן.
בינתיים, כפי שנחשף ב”כלכליסט”, ליברמן פועל לקדם את מינויו של האלוף במילואים אייל איזנברג כיו”ר אלת”א. אלת”א היא חברה־בת של התעשייה האווירית (תע”א). הנוהג בחברה היה שמנכ”ל התע”א הוא גם יו”ר אלת”א. כך, היו”ר הקודם של אלת”א היה נמרוד שפר כמנכ”ל תע”א, שפרש בספטמבר 2020. ליברמן מבקש להכניס שינוי ולא למנות לתפקיד יו”ר אלת”א את בועז לוי, מנכ”ל התע”א שמינויו עוכב במשך כשנה על ידי שר הביטחון בני גנץ, שלא הביע תחילה התלהבות ממינויו של לוי.
כך או כך, ליברמן תמך בהצעתו של גנץ למנות את השר והח”כ לשעבר עמיר פרץ ליו”ר התעשייה האווירית, חרף פסילתו על ידי ועדת גילאור.
ליברמן הגן על המינוי בתוקף ואמר בממשלה לפני שאישרה את מינויו של פרץ כי “אם הוועדה חושבת ששיקול הדעת של שר הביטחון ושר האוצר פגום והם אנשים לא אחראים, אז כדאי לכבות את האור כבר עכשיו. אני מצפה שבתום הדיון חברי הוועדה יסיקו מסקנות ויקבלו החלטה נכונה, ואם לא, אז אני מתכוון להבהיר את ציפיותיי לא רק בעל פה אלא גם בכתב”. חברי הועדה אמנם לא קיבלו את עצת ליברמן, אבל הרמז שלו היה ברור.
בינתיים, ביש עתיד לא מצליחים לבצע מינויים בחברות הממשלתיות. יו”ר יש עתיד לפיד גם לא מצליח לפי שעה למנות את הח”כית לשעבר ממפלגתו רות קלדרון ליו”ר הסוכנות היהודית.