ועדת הכלכלה אישרה רפורמת הבנקאות הפתוחה: הבנקים לא יוכלו להציע שירות השוואת עלויות
ועדת הכלכלה אישרה רפורמת הבנקאות הפתוחה: הבנקים לא יוכלו להציע שירות השוואת עלויות
הבנקים וחברות כרטיסי האשראי יחויבו בשיתוף המידע הפיננסי על לקוחותיהם - החל מאמצע יוני 2022; הרפורמה אושרה למרות התנגדות בנק ישראל
ועדת הכלכלה של הכנסת אישרה הבוקר לקריאה שנייה ושלישית את רפורמת הבנקאות הפתוחה. דיוני הוועדה סביב הרפורמה היו רווי יצרים והרפורמה שעברה זכתה להתנגדות על חלק מסעיפיה מצד בנק ישראל, שקידם את הרפורמה באופן עצמאי עוד לפני כן. למרות ההתנגדות, הוועדה אישרה את הצעת החוק, במסגרת חוק ההסדרים, פה אחד. בבסיס הרפורמה - חיוב הבנקים וחברות כרטיסי האשראי בשיתוף המידע הפיננסי על הלקוחות שלהם, בהסכמתם, לצורך מתן שירותי השוואת עלויות, מה שאמור להגביר את התחרות בענף.
על פי ההצעה שאושרה, בשלב הראשון יחויבו הבנקים בשיתוף מידע מחשבונות העו"ש וכרטיסי החיוב של הלקוחות שלהם החל מאמצע יוני 2022. המועד שבו ישתפו הבנקים וחברות כרטיסי האשראי בנתונים על אשראי וחסכונות של הציבור הוקדם בחודש וחצי, ל-31 באוקטובר 2022, ומסירת המידע על תאגידים קטנים תוקדם בכמעט שנה לינואר 2023.
חברי הכנסת קיבלו את עמדת האוצר ורשות ני"ע בסעיף ניגוד העניינים, שיגביל את האפשרות של בנקים להחזיק בחברות שנותנות שירות של השוואת עלויות לעד 20%. המשמעות היא שפייבוקס של בנק דיסקונט ושופרסל, שביקשה להיכנס לשוק זה, לא תוכל לעשות זאת בשלב זה, מה שישאיר את השטח לחברות פינטק עצמאיות בלבד; זאת, חרף אזהרת המפקח על הבנקים כי דבר זה עלול דווקא לעכב את התחרות בשוק.
בעקבות דרישתו של יו"ר הוועדה מיכאל ביטון הובהר כי יועצי משכנתאות פרטיים יוכלו בעתיד לקבל רישיון ולפעול למתן שירותי השוואת עלויות במסגרת החוק; עד אז, פתרון הביניים הוא לקבוע הסמכה שתאפשר להם לשתף פעולה עם חברות הפינטק ולקבל גישה מוגבלת למידע.
עוד החליטה הוועדה להוסיף להצעת החוק סעיף שלפיו שר האוצר ימסור דיווח לוועדת הכלכלה על התקדמות הרפורמה והשגת יעדיה, החל מתום השנה הראשונה לרפורמה.
עם יציאת הרפורמה לדרך אחרי האישור במליאה, רשות ניירות ערך, בראשות ענת גואטה, תהיה אחראית על הענקת הרישיונות לגופים שירצו לתת שירותי השוואת עלויות לציבור, מה שיצריך פרסום תקנות על ידה בטרם הגופים יוכלו לקבל רישיון ולפנות לציבור הרחב.
רכז הפיננסים באגף התקציבים באוצר, יובל טלר, ציין בתום ההצבעה: "אנחנו מאמינים שההצעה תהווה פריצת דרך אמיתית שתוביל לתחרות בעולם הבנקאות. בעזרתה ובעזרת צעדים נוספים נצליח להביא פריצות דרך אמיתיות לטובת הצרכן ולטובת מערכת פיננסית יעילה יותר".
היו"ר ביטון אמר: "המהלך הזה של חוק הבנקאות הפתוחה מצטרף לרפורמת הניידות, שמאפשרת מעבר בקליק תוך שבוע. כל הרפורמות ייבחנו בפועל בתוצאה שלהן. האם יהיו פינטק? האם הבנקים החדשים יתבססו ויהיה שינוי? הוועדה תבדוק את כולם, את האוצר ובנק ישראל, את רשויות ההון וני"ע ותבחן האם הבאנו לתוצאה המיוחלת".