חוות דעת: רוזן מתחרה בתנובה, הקיבוצים: הדו"ח לא חוקי
חוות דעת: רוזן מתחרה בתנובה, הקיבוצים: הדו"ח לא חוקי
ברייט פוד, המסתמכת על חוות דעת משפטית של פרפ' שרון חנס טוענת כי גיא רוזן, נציג הקיבוצים בדירקטוריון, נגוע בניגוד עניינים בהיותו יו"ר חממת פודטק שמשקיעה במתחרות. הקיבוצים: חוות הדעת הוזמנה על ידי נציגת ברייט פוד ללא סמכות
המלחמה בין ברייט פוד לארגוני הקיבוצים השותפים עימה בתנובה עולה מדרגה.
על רקע הדרישה של הקיבוצים להדחתו של חיים גבריאלי מתפקיד היו"ר, ברייט פוד דורשת להדיח את גיא רוזן, סגן היו"ר ונציג הקיבוצים הבכיר בדירקטוריון.
ברייט פוד מתבססת על חוות דעת משפטית שהזמינה תנובה. הקיבוצים טוענים לפגמים מהותיים בהליך ההזמנה והקבלה של חוות הדעת וטוענים כי ברייט פוד עושה בחברה כבשלה.
כפי שפורסם ב"כלכליסט", ברייט פוד טוענת לניגודי עניינים של רוזן ולתחרות עם תנובה בתפקידו כיו"ר חממת הפודטק מילניום, שמשקיעה בחברות בתחום הבשר האלטרנטיבי ונסחרת בבורסה. ברייט פוד פנתה לתנובה בנושא, וזו הזמינה חוות דעת מפרופ' שרון חנס, דיקאן הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב. פרופ' חנס הוא אחיו של ליאור חנס ששימש סמנכ"ל באידיבי בעבר, לצד גבריאלי.
חנס קבע בחוות הדעת כי "הכהונה המקבילה של גיא רוזן בדירקטוריון תנובה ובדירקטוריון מילניום פודטק מעלה על פני הדברים חשש כבד לניגוד עניינים ותחרות אסורה עם עסקיה של תנובה. היא גם סותרת לכאורה את המחויבות שלו והתחייבותו לאי התחרות להימנע מכל פעולה שיש בה ניגוד עניינים ותצחרות עם תנובה".
חלק גדול מחוות הדעת מבוסס על פסיקה של אהרון ברק נשיא בית המשפט העליון לפיה אדם המכהן כמנהל בחברה אסור לו לכהן כמנהל בחברה אחרת המצויה בתחרות עם החברה הראשונה.
ברייט פוד דורשת את הדחתו של רוזן מהדירקטוריון וצפויה להוביל החלטה בדירקטוריון תנובה לפתוח נגדו בהליכים משפטיים על שימוש בסודות מסחריים של תנובה וריגול תעשייתי, לדברי גורמים בברייט פוד.
הקיבוצים דורשים, כאמור, את הדחתו של חיים גבריאלי נציג ברייט פוד ויו"ר תנובה. זאת על רקע טענה לקיום יחסי מרות לכאורה בינו לבין עובדת הכפופה לו ועבירה על הממשל התאגידי בחברה.
סביב העבודה של פרופ' חנס נחשף כי גבריאלי משמש גם כיו"ר ועדת הביקורת של תנובה. בחברות ציבוריות חל איסור על יו"ר החברה לשמש אפילו כחבר בוועדת הביקורת, שתפקידה לבקר את התנהלות הדירקטוריון וההנהלה. תנובה היא חברה פרטית אולם לטענת הקיבוצים כחברה שעד לפני שש שנים שלטה בה החברה הציבורית מבטח שמיר היא אימצה כללי ממשל תאגידי שאוסרים כהונה כפולה כזו. כמ כן, לטענתם תקנון החברה וכן חוק החברות שחל על תנובה אוסרים כהונה כזו.
"גבריאלי משמש כבר שנים כיו"ר ועדת הביקורת וגם מי שכיהן כיו"ר לפניו, יוסי שחר, כיהן בשני התפקידים. איפה היו הקיבוצים עד היום עם הטענה שאסור", אמרו גורמים בברייט פוד.
עם חשיפת הפרשה של יחסי המרות לכאורה עזב גבריאלי את תפקידו בוועדת הביקורת ובמקומו מונתה לילי וונג, הדירקטורית הבכירה מטעם ברייט פוד. גם כאן מדובר בנציגה של בעלת השליטה בחברה. וונג היא זו שיזמה את הדו"ח על רוזן, דרך פנייה לתנובה. וונג מונתה כדירקטור חליף לגבריאלי בוועדת הביקורת והקיבוצים טוענים כי לגבריאלי אסור היה למנות אותה, משום שגם היא נגועה בניגוד עניינים מאותו רגע. עם זאת, הנושא לא נידון בוועדת הביקורת ולא התקבלה החלטה להזמין את הדו"ח. הקיבוצים טוענים כי לוונג אין סמכות להזמין דו"ח כזה על דעת עצמה.
לעצם הנושא טוענים הקיבוצים כי רוזן חתום על הסכם ניגוד עניינים וכן קיבל את האישור של גבריאלי ושל עמית בן יצחק, הנציג הבכיר מטעם הקיבוצים בחברה יחד עם רוזן. טענה נוספת של הקיבוצים היא שחנס כתב את הדו"ח ללא פנייה כמקובל אל רוזן כדי לקבל את התייחסותו לטענות. "בתנובה פוחדים מוונג ולכן מיהרו להזמין את הדו"ח", אמרו בארגוני הקיבוצים.
מברייט פוד נמסר בתגובה: ״מדובר בחוות דעת של אחד מבכירי המשפטנים בישראל, פרופ׳ שרון חנס, שקובע חד משמעית כי מדובר בחשד כבד לניגוד עניינים בתפקודו של סגן יו״ר תנובה, ובתחרות אסורה עם עסקיה של תנובה. ברייט פוד ונציגיה בדירקטוריון לא היו מעורבים בבחירתו של המומחה או בהנחייתו״.