איך ישראל מצליחה לשגשג כלכלית למרות המלחמות הבלתי נגמרות?
איך ישראל מצליחה לשגשג כלכלית למרות המלחמות הבלתי נגמרות?
ישראל היא מדינה ייחודית בנוף הכלכלה העולמית. למרות עשרות שנים של סכסוכים אזוריים, איומים ביטחוניים ומלחמות בלתי נגמרות, היא הצליחה להפוך לאחת הכלכלות המצליחות והחדשניות בעולם. נכון לשנת 2023, התמ"ג לנפש בישראל עמד על כ-52,262 דולר – נתון שממקם אותה בין המדינות העשירות בעולם, מעל רוב שכנותיה במזרח התיכון ואפילו ברמה של מדינות עשירות באירופה.
השגשוג הכלכלי של ישראל נובע משילוב של סיוע בינלאומי, מבנה כלכלי ייחודי, הון אנושי יוצא דופן ויכולת עמידות גבוהה אל מול משברים. סיוע מארצות הברית מהווה גורם מרכזי בתהליך זה. מאז שנות ה-60 המאוחרות, העניקה ארה"ב לישראל סיוע כלכלי מצטבר של למעלה מ-317 מיליארד דולר, מתוכו 251 מיליארד דולר כתקציב סיוע צבאי. סיוע זה מאפשר לישראל לא רק לחזק את יכולות ההגנה שלה, אלא גם למנוע פגיעה דיפלומטית שעלולה הייתה להשפיע על הכלכלה שלה באמצעות סנקציות בינלאומיות.
מעבר לתמיכה החיצונית, ישראל פיתחה מודל כלכלי ייחודי המותאם להתמודד עם מצבים של עימותים מתמשכים. תעשיית הביטחון הישראלית היא נדבך מרכזי במודל זה, והיא נחשבת לאחת התעשיות המובילות בעולם בתחום הטכנולוגיות הצבאיות. בשנת 2023 לבדה, היקף היצוא הביטחוני הגיע לשיא של מעל 13 מיליארד דולר. הכנסות אלה אינן רק משאב כלכלי חשוב, אלא גם מקור לגאווה לאומית ולחיזוק מעמדה של ישראל בזירה הבינלאומית.
אולם, לצד ההצלחות, יש גם אתגרים משמעותיים. תקציב הביטחון הגבוה, העומד על כ-6.5% מהתמ"ג (פי ארבעה מהממוצע במדינות ה-OECD) יוצר לחץ כבד על התקציב הציבורי ומעכב פיתוח בתחומים אחרים כמו חינוך, בריאות ותשתיות אזרחיות. למרות זאת, מערכת פוליטית מורכבת מונעת לעיתים קבלת החלטות שיכולות לסייע באיזון התקציב.
אחד המנועים המרכזיים של הכלכלה הישראלית הוא תעשיית ההייטק. ישראל משקיעה כ-5% מהתמ"ג שלה במחקר ופיתוח, שיעור כפול מזה של ארצות הברית. ההשקעה הזו מביאה לתוצאות מרשימות – חברות טכנולוגיה בינלאומיות רבות, כגון אינטל וגוגל, בחרו להקים מרכזי מחקר ופיתוח בישראל. תעשייה זו נהנית מכוח אדם איכותי שהוכשר ביחידות טכנולוגיות בצה"ל כמו 8200, וגלי הגירה של מהנדסים מיומנים, בעיקר מברית המועצות לשעבר בשנות ה-90.
השירות הצבאי לא רק מעניק הגנה ביטחונית, אלא משמש גם קרקע פורייה לפיתוח יכולות טכנולוגיות ויזמות. כ-90% מעובדי ההייטק בישראל הם יוצאי יחידות צבאיות, שמביאים איתם ניסיון רב בתחומים טכנולוגיים מתקדמים. שילוב זה בין חינוך, טכנולוגיה וצבא יצר סביבה כלכלית ייחודית שמתמודדת היטב עם אתגרים גלובליים.
למרות זאת, הכלכלה הישראלית אינה חסינה. משברים כמו הסכסוך בעזה בשנת 2023 מדגישים את הפגיעות של המשק הישראלי: ברבעון האחרון של 2023 נרשמה התכווצות של 19.8% בתמ"ג, ירידה חדה של 27% בצריכה הפרטית וצניחה של 70% בהשקעות פרטיות. על מנת לשמור על השגשוג, ישראל תידרש לטפל בפערים חברתיים, לעודד השתתפות בשוק העבודה ולפעול להתייעלות תקציבית.
ישראל שונה ממדינות מזרח תיכון אחרות כמו עיראק, סוריה ותימן, שנפגעו כלכלית בצורה קשה בשל מלחמות פנימיות וניהול כושל. בזכות חדשנות, משמעת קולקטיבית וזיכרון היסטורי של הצורך בהישרדות, הצליחה ישראל לשמור על יציבותה הכלכלית ואף לשגשג.
אין לי ספק כי המודל הישראלי מדגים את עוצמת ההון האנושי ואת יכולת החדשנות גם בתנאים הקשים ביותר. העתיד הכלכלי תלוי במנהיגות אחראית וביכולת לאזן בין צורכי הביטחון לצמיחה הכלכלית, תוך שימור החוסן החברתי והשאיפה להוביל בתחומים גלובליים.
רועי לנגי הוא אנליסט וחתם אשראי באולטרה פיננסים