סגור
בניין תאגיד השידור הישראלי כאן 11 ירושלים מבפנים
(צילום: שי אפשטיין)

המתווה החדש של קרעי לתאגיד השידור: סגירת החדשות וקיצוץ בתקציב

ההצעה של שר התקשורת שונה מהצעת החוק הנוכחית שהגישה טלי גוטליב שכוללת סגירה מלאה של התאגיד ותחנות הרדיו. תקציב התאגיד החדש יעמוד על 500 מיליון שקל, במקום 800 מיליון היום

סגירת חטיבת החדשות, השארת החינוכית וחלק מתחנות הרדיו וקיצוץ בתקציב: שר התקשורת שלמה קרעי הציג מתווה חדש לשינויים בתאגיד השידור הציבורי בישראל. את המתווה הציג השר בדיון שנערך כעת בוועדת הכלכלה של הכנסת בנושא הצעות החוק של הקואליציה נגד התאגיד שנערך כעת. המתווה שמציג קרעי שונה מהצעת החוק הנוכחית שהגישה חברת הכנסת טלי גוטליב (שהוגשה לראשונה ב-2022 על ידי קרעי בעצמו) שכוללת סגירה מלאה של התאגיד ותחנות הרדיו.
לפי המתווה החדש השינוי המרכזי הוא סגירת שידורי האקטואליה והחדשות של התאגיד, במילים אחרות, החלק בתאגיד השידור שמעביר ביקורת על הממשלה ופעילותה.
בהצעת החוק שהגישה גוטליב תאגיד השידור ייסגר באופן מלא ויופרט, ללא שידור ציבורי בישראל. רישיון השידור של התאגיד בערוץ 11 ייצא למכרז. כעת מציע קרעי אפשרות להותיר את ערוץ 11 בידי הממשלה, ובו לא ישודרו חדשות – אלא הפקות מקור ישראליות בכלל. אפשרות אחרת במתווה קרעי היא קרן שתשקיע בהפקות מקור בתקציב של 500 מיליון שקל, כשתקציב התאגיד היום עומד על 800 מיליון שקל.
עוד מציע קרעי להותיר 5 תחנות רדיו של התאגיד, במקום סגירת פעילות הרדיו באופן מלא (והפרטת רשת ב') בהצעת החוק של גוטליב. קרעי מתבטא באופן עקבי נגד השידורים של מכאן 33 – ערוץ של התאגיד המשדר בערבית. לפי הצעת החוק של גוטליב, וגם במתווה החדש, ייסגר הערוץ.
שני סעיפים במתווה של קרעי עלולים לפגוע שוב בהכנסות התאגיד: הראשון הוא סגירה של ההכנסות מפרסומות של התאגיד. הסעיף השני הוא האפשרות לפתוח את ארכיון תאגיד השידור לכל מי שירצה, במחיר דמי טיפול בלבד. כבר היום לצרכי מחקר או שימושים ציבוריים ניתן לגשת לתכני התאגיד בדמי תפעול בלבד.
מוקדם יותר היום פורסם מכתב שנשלח מאיגוד השידור האירופי ה-EBU המתנגד לסגירת התאגיד. לפי המכתב בכל מדינות אירופה יש שידור ציבורי ש-76% ממנו ממומן על ידי הציבור. כמו כן הזהירו במכתב מההשפעה האפשרית של יציאת ישראל מאיגוד השידור האירופי על השתתפות של ישראל באירועים שונים שמפיק התאגיד – ובראשם האירווזיון.
סעיפי המתווה של קרעי:
· סגירת החדשות והאקטואליה בתאגיד
· ערוץ 11 יוקדש להפקות מקור ויצירה ישראלית, או שתקום קרן שתשקיע בהפקות מקור
· ערוץ מכאן 33, המשדר בערבית, ייסגר.
· יישארו חמש תחנות רדיו של התאגיד (במקום 7 כיום).
· תדרי הרדיו שיתפנו יוצעו במכרז לתחנות רדיו מסחריות ארציות
· ארכיון התאגיד השידור ייפתח בגביית דמי תפעול בלבד
· איסור על פרסומות וחסויות בתאגיד
· תקציב התאגיד החדש יעמוד על 500 מיליון שקל – במקום 800 מיליון שקל היום
· שמירה על זכויות העובדים שיקבלו הצעות פרישה ותיעדוף במכרזים בשירות המדינה