הכנסת אישרה בטרומית את הצעת החוק לסגירת תאגיד השידור הציבורי
הכנסת אישרה בטרומית את הצעת החוק לסגירת תאגיד השידור הציבורי
לפי הצעת החוק שהגישו קרעי וגוטליב, בתוך שנתיים ייסגר התאגיד ויחדל מפעילותו. הצעת החוק עלתה להצבעה חרף התנגדות היועמ"שית. לפיד: "הם רוצים לוודא שלא יהיה בישראל חופש ביטוי וחופש יצירה ויהיה רק ברדוגו, מגל וערוץ 14"
מליאת הכנסת אישרה היום (ד') בצהריים בקריאה טרומית את הצעת החוק להפרטת תאגיד השידור הציבורי שהוגשה על ידי ח"כ טלי גוטליב (ליכוד), וזאת חרף התנגדותה של היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה. בעד הצעת החוק הצביעו 49 ח"כים מול 46 ח"כים שהתנגדו.
על פי ההצעה, בתוך שנתיים מיום כניסת החוק לתוקף, ייסגר תאגיד השידור ויחדל מכל פעילותו. בהתאמה לכך, יבוטל חוק השידור הציבורי הישראלי ומוצע כי הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו תערוך מכרז למתן רישיון לשידורי טלוויזיה, על גבי האפיקים שבהם שידר התאגיד. כמו כן על פי הצעת החוק, כל נכסי התאגיד יימכרו. כמו כן חמש מתוך שש תחנות הרדיו של התאגיד ייסגרו, והתחנה השישית, רשת ב', תימכר לידיים פרטיות.
גוטליב: "הציבור שמצביע ברגליים מעיד על רייטניג נמוך. מה שונה ערוץ 11 מערוצים 12 ו-13? הוא ממומן על חשבון הציבור בלי לשאול את הציבור אם הוא רוצה או לא רוצה. ברגע שהוא יימכר לידיים פרטיות הציבור יוכל להכריע ברגליים".
שר התקשורת שלמה קרעי תמך בהצעת החוק ואמר: "שש שנים אני מגיש בקדנציה אחר קדנציה אותו חוק להפרטת התאגיד, מתוך השקפת עולם כלכלית ליברלית שבשוק חופשי ותחרותי אין שום צורך שהציבור יממן שידור ציבורי. היועמ"שית ומלכחי פנכתה מדברים על פגיעה בחופש הביטוי. לא רק שזו טענה חסרת בסיס אלא מציגה מצג שיקרי ביודעין. יש מספיק שידורי חדשות בשוק הפרטי שהרייטינג יותר גבוה מהשידור הציבורי". קרעי אמר עוד כי ידאג לתנאי פרישה משופרים לעובדי התאגיד שיפרשו.
"אישור החוק בקריאה טרומית הוא צעד נוסף בדרך להשתלטות על השידור הציבורי, חיסולו, מכירת נכסיו ומשאביו ששייכים לכל הציבור בישראל, והעברתם ישירות לידי בעלי הון פרטיים
מתאגיד השידור הישראלי נמסר: "אישור החוק בקריאה טרומית הוא צעד נוסף בדרך להשתלטות על השידור הציבורי, חיסולו, מכירת נכסיו ומשאביו ששייכים לכל הציבור בישראל, והעברתם ישירות לידי בעלי הון פרטיים. הפרטת התאגיד משמעותה - חיסול הדרמות האהובות, סרטי התעודה זוכי הפרסים הבינלאומיים, שידורי החינוכית שאין ילד בישראל שלא מחובר אליהם, הדיגיטל של כאן שהגיע בשנה האחרונה לקרוב ל-2 מיליארד צפיות, ביטול השתתפות ישראל באירוויזיון ומניעת שידור המונדיאל בחינם. ההפרטה עלולה להביא לפיטורי מאות עובדים ולפגיעה אנושה בפרנסתם של אלפי עובדי תעשיית הטלוויזיה בישראל".
יו"ר האופוזיציה ח"כ יאיר לפיד (יש עתיד) אמר: "הקואליציה לא תעצור בתאגיד או בעיתון הארץ הם רוצים לוודא שלא יהיה בישראל חופש ביטוי וחופש יצירה ויהיה רק ברדוגו, מגל וערוץ 14. זו התקפה על הדמוקרטיה הישראלית חופש הביטוי על היצירה הישראלית במסווה של טיפול בבעיות התאגיד. אין מדינה בלי חופש ביטוי, בלי חופש יצירה. קרעי רוצה שכולם יישמעו כמו ברדוגו. הם החליטו לעשות מה שעושים משטרים אפלים בכל מקום בעולם - לרסק את התקשורת החופשית ואז לטפל בכל היתר".
הצעת החוק נתקלה כאמור בהתנגדותה של היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה שכתבה בתחילת השבוע כי עניינה של ההצעה היא ביטול מלא ומוחלט של השידור הציבורי בישראל, ושינוי יסודי במפת התקשורת הישראלית. עוד הוסיפה, כי לא ניתן לקבל החלטה על מחיקה משדה התקשורת של במת ביטוי מרכזית בחופזה, בהצעת חוק פרטית, ללא תשתית מקצועית, ובניגוד לאופן שבו פעלה הממשלה בנושא בעבר. מדובר בנושא בעל חשיבות ציבורית רבה, שעד כה נבחן במסגרת עבודת מטה ממשלתית שכללה את פעילותן של שורה של ועדות ציבוריות שמונו על ידי הממשלה לבחינת הנושא".
לדבריה, "מנסיבות אלה, ועל רקע מהלכים נוספים המקודמים בימים אלה ובעת הזו, עולה חשש כבד, כי ביסוד ההצעה עומד גם הרצון להפסיק את שידורי התאגיד בשל תכנים המשודרים בו. עוד יש לזכור כי גם אם המהלכים השונים לא יבשילו לבסוף, בכל אחד מהם בפני עצמו, ודאי בהצטברותם, יש משום אפקט מצנן משמעותי וחמור כלפי התאגיד וכלפי גופי התקשורת האחרים בישראל.