יטלטל את המשק?
יטלטל את המשק?
מיסוי רווחים כלואים בחוק ההסדרים לשנת 2025: כיצד ישפיע על השקעות בנדל"ן מסחרי
תזכיר החוק בעניין מיסוי הרווחים צפוי להיכלל בחוק ההסדרים לשנת 2025 והוראותיו ישמשו נדבך מרכזי של מקור תקציבי לשנה זו. מדובר על פי הערכות בתוספת של 46 מיליארד שקל בהכנסות ממיסים, שהם למעלה מחמישה מיליארד שקל בשנה.
הוראות התזכיר נושאים אופי רטרוספקטיבי מובהק. עם יישומו צפויים גלים שיטלטלו את המשק בכמה מישורים שראויים להתייחסות.
כידוע מיסוי חברות נערך בשני שלבים. עם צמיחת הרווח בידי החברה משולם מס חברות של כ 23%. ועם משיכת הרווח כדיבידנד, חל על היחיד מס נוסף שבין 30% לשליש.
חברות רבות הוקמו כדי לאפשר צבירת רווחים ללא מיסוי מלא, מתוך מטרה להשקיע אותם בבוא העת.
ההצעה בעיקרה קובעת מיסוי הרווחים הכלואים בחברות באופן שישולם בגינם מס כאילו חולק דיבידנד.
ראשית אין להתעלם משינוי כללי המשחק ביחס לרווחים שצמחו זה מכבר. חברות רבות בוחרות את מקום מושבן ואת השקעותיהם בהתאם לכללי המס שחלים באותו מקום. שינוי כללים באופן רטרוספקטיבי, מביא לערעור האפשרות להסתמך על ההגינות מצד המחוקק. החקיקה יוצרת תחושה של קפריזה שלטונית שתרחיק משקיעים חדשים. יציבות של כללי המס והימנעות מחקיקה בעלת תחולה למפרע, חיונית לבניית אמון במשק חופשי. החשש מצעדים קפריזים נוספים, ירחיק משקיעים מכפיפות לחוקי המס הישראלים.
ההוראות המוצעות אינן קובעות מס אוטומטי על כל רכיב העודפים במאזן. קיימת רשימה של החרגות. ההחרגה המרכזית שרלוונטית להשקעת נדל״ן יוצרת אבחנה בין נכס שהוא השקעה ריאלית עיקרית של העסק לבין השקעות שאינן השקעות ריאליות של העסק על פי מהותו.
מובן שעם אישור החוק, יוותר תמריץ להשקעות שהן ריאליות לצורכי העסק.
משרד עורכי דין, שירכוש קרקע חקלאית, לא יימלט מסיווג הרווחים הלא מחולקים ככאלה שיש לראותם כאילו חולקו. אם הרווחים יושקעו במשרד שהולם את צרכי העסק, לא ייראו הרווחים כאילו חולקו.
האבחנה בין השקעות ריאליות לצורכי העסק לבין כאלה שחורגות מצורכי העסק, משמעות קרדינלית. אנו צפויים אפוא להתדיינויות משפטיות מרובות סביב האבחנה האמורה.
מובן שלכללים החדשים תהיינה אדוות על שוק הנדל״ן לתעסוקה, למסחר ולתעשייה. קשה לחזות בדיוק את מידת ההשפעה, אולם השוק צפוי לטלטלות.
מאת עו"ד משה רז כהן, משרד עוה"ד רז-כהן פרשקר ושות'
d&b – לדעת להחליט