דברים שלא ידעתםמה הקשר למחאה, ועוד 8 דברים שלא ידעתם על שבוע הספר
דברים שלא ידעתם
מה הקשר למחאה, ועוד 8 דברים שלא ידעתם על שבוע הספר
למה המפגינים לא יציפו את יריד הספר במוצ"ש, מתי התחילו לציין אותו ובאיזו שנה התפרסמו הכי הרבה ספרים? דברים שלא ידעתם על שבוע הספר העברי
ההפיכה הספרותית. שבוע הספר נפתח השבוע ביום רביעי. הוא יימשך כרגיל 11 יום, מיום רביעי עד מוצ"ש שאחריו. כיוון שהירידים לא עובדים בימי שישי, מדובר בשבוע בן תשעה ימי עבודה. אפשר היה לצפות שההפגנה בקפלן תביא לפריחה חסרת תקדים ליריד, אלא שבשל הנחיות המשטרה היריד בשרונה יישאר סגור בשני המוצ"שים, כך שנשארו 7 ימים.
תעביר את זה הלאה. ביוני 2011, חודש לפני תחילת מחאת האוהלים, פרסמה כותבת אלמונית בשם סתיו שפיר באתר Xnet קריאה לקוראים להצטרף ליוזמה בשם "שבוע הספר האלטרנטיבי", ולהוציא לרחוב ספרים שהם סיימו את קריאתם. היא סיפרה שבטיול התרמילאים שלה בארצות ברית לקחה איתה ספרים רבים והשאירה כל אחד במקום בו סיימה את קריאתו, ובהם בקשה לקרוא ולהעביר הלאה. הראשון נשאר במדבר קליפורניה.
ימי הזוהר. לשבוע הספר היו פעם ימים טובים הרבה יותר. ביובל לשבוע הספר ב-2011 עוד היו ירידים ב-11 ערים. ב-2005 דיווחה התאחדות הספרים על מיליון מבקרים בירידים. השנה מתוכננים שני ירידים רשמיים בתל אביב ובירושלים. בתל אביב נסוג היריד מכיכר רבין למתחם שרונה בגלל בניית הרכבת הקלה. בירושלים עבר היריד כבר לפני כמה שנים מגן הפעמון למתחם התחנה. אבל יש גם ירידים שמופעלים על ידי עיריות, ובהתאחדות הוצאות הספרים מתנחמים בכך שמספר המבקרים בירידים שנותרו גדל ב-8% מדי שנה.
הבדלים מגדריים. ב-2022 התפרסמו רק 6,800 ספרים, ירידה מ-7,350 ספרים ב-2021. בכך נבלמה ההתאוששות מהשפל של הקורונה. כך עולה מדו"ח הספרים השנתי של הספרייה הלאומית. הנתון הגבוה ביותר בשנים האחרונות היה 8,570 ספרים ב-2018. מהדו"ח עולה שנשים כתבו כ-60% מאלפיים ספרי הפרוזה והשירה שיצאו ב-2022 בישראל, אבל שני שלישים מהביוגרפיות והאוטוביוגרפיות עוסקים בגברים.
קיוסקים של ספרים. האירוע שנחשב כ"מבשר שבוע הספר" הוא "יום הספר", שנערך ב-1 באפריל 1926 בחול המועד פסח. הדוכנים הוצבו בשדרות רוטשילד תחת הסיסמה "למען הספר לא אחשה". לאחר האירוע "הארץ" דיווח ש"השדרות היו מקושטות ובהן ערוכים שולחנות וקיוסקים של ספרים. קהל רב זרם. גדוד מגיני השפה הפיץ כרוזים ומגילות עפות מתוך אבטומובילים מקושטים בכל רחובות העיר".
מתי שייקספיר מת? יום הספר הבינלאומי מצוין מדי שנה ב-23 באפריל בחסות ארגון אונסק"ו של האו"ם. זה התחיל ביוזמה מקומית של מוציאים לאור בקטלוניה בספרד ב-1923, ולכן הוא נקבע ביום פטירתו של מחבר "דון קישוט", מיגל דה סרוונטס. כשאונסק"ו החליט לציין גם הוא את היום ב-1995 צורף גם יום פטירתו של המחזאי ויליאם שייקספיר. שייקספיר באמת נפטר בתאריך הזה, אבל על פי לוח השנה היוליאני, ששונה מהלוח הגרגוריאני המקובל. על פי הספירה המקובלת הוא בכלל נפטר ב-3 במאי.
off שרונה. אחרי שהוצאות הספרים הקטנות פרשו ב-2021 משבוע הספר הרשמי בשל מיקומים ירודים ומחירים גבוהים, הן ערכו יריד עצמאי ברחבת קפה שפירא בדרום תל אביב. בשנה שעברו כבר היו שם 40 הוצאות. כדרכו של ממסד הוא ממהר לחבק אופוזיציה מצליחה, והשנה הקצתה עיריית תל אביב לשבוע הספר העצמאי את רחבת הסינמטק, סמוך ליריד הרשמי בשרונה.
שבוע הסגר. הקורונה הביאה לביטול היריד ב-2020, לראשונה מאז היריד הרשמי הראשון ב-1961. בהתאחדות הסופרים שקלו לדחות את האירוע לספטמבר, אבל בהוצאות הבהירו שזה לא יקרה כי לקראת החגים אנשים מוכנים לרכוש ספרים במחיר מלא ואין סיבה לתת הנחות. בפועל היה סגר נוסף גם בחגים.
איכות או כמות. קצת לפני תחילת הספירה הרשמית של שבוע הספר נערך ב-1959 "חג הספר העברי", שאחת ממטרותיו הייתה לעודד את הציבור להעניק ספר עברי במתנה ביום העצמאות. המשורר דוד אבידן ביקר ב"ידיעות אחרונות" בחריפות את ההתמקדות בכמות על חשבון האיכות. לטענתו, "השאלה היא מה נמכר ולא כמה. עם ישראל אינו מבדיל בין ספר טוב לגרוע".