הפסקות החשמל מוכיחות את הצורך בביזור משק החשמל על-ידי אנרגיות מתחדשות
הפסקות החשמל מוכיחות את הצורך בביזור משק החשמל על-ידי אנרגיות מתחדשות
המקרים האחרונים הם קריאת השכמה לממשלת ישראל לחתור מהר יותר ליצירת משק אנרגיה מבוזר ומגובה. בין השאר באמצעות אימוץ טכנולוגיות ירוקות לייצור חשמל ולא רק בשעות היום
בפעם השנייה בחודשיים האחרונים קרסה יחידת ייצור החשמל החדשה של חברת החשמל בחדרה, מה שהוביל להפסקות חשמל נרחבות ברחבי הארץ. על אף שהיחידה עדיין בשלב הרצה וטרם קיבלה את האישור הסופי לחיבור לרשת החשמל, נפילת היחידה מובילה להפסקות חשמל רבות ברחבי הארץ, אחרי שמקרה דומה כבר אירע בדצמבר – אז קרסו שתי יחידות ייצור בתחנות הכוח רבין ואשכול הותירו 150 אלף תושבים מנותקים, לצד ירידה בייצור החשמל והשבתה של חלק מהרשת הארצית.
מקרה חמור זה והפסקות חשמל נוספות בשנה האחרונה ברחבי ישראל, מוכיחים את הצורך בביזור משק החשמל ובמעבר לאנרגיות מתחדשות.
משק החשמל בישראל מבוסס על ייצור חשמל ממקורות מרכזיים, כגון תחנות כוח פחמיות ותחנות כוח המבוססות גז טבעי. ייצור זה הוא ריכוזי ותלוי בגורמים רבים, כגון זמינות חומרי הגלם, תנאי מזג האוויר ותפעול תקין של המתקנים. קריסה של יחידת ייצור אחת או יותר יכולה לגרום להפסקות חשמל נרחבות, במיוחד אם מדובר בתחנת כוח מרכזית. כך היה במקרה של הפסקות החשמל האחרונות, שבהן קריסה בשתי יחידות ייצור בתחנת הכוח רבין ואשכול גרמה להפסקת חשמל באזורים נרחבים בארץ.
ביזור משק החשמל פירושו הפצת מקורות ייצור חשמל ברחבי הארץ. כך, אם תתרחש תקלה במקור ייצור אחד, לא תהיה השפעה משמעותית על רשת החשמל הארצית. מעבר לאנרגיות מתחדשות בביזור רחב היקף, הכולל את היכולת לאגור חשמל ברמה ביתית, מוסדית וקהילתית כגון הדיון אודות שיקום התשתיות בחבל תקומה, הוא גם דרך להפחית את התלות במשאבים מרכזיים ולייצר חשמל בצורה נקייה יותר ורציפה יותר.
אנרגיות מתחדשות, כגון אנרגיית השמש והרוח, הן אנרגיות זמינות ובלתי תלויות בגורמים חיצוניים. לא בכל מקום ניתן להפיק חשמל ממקורות מתחדשים, ולכן ניתן להשתמש בטכנולוגיות ייצור מימן או אמוניה ירוקה ולשנעם לכל מקום הזקוק לגיבוי חיוני דוגמת בתי חולים, בתי אבות וכדומה, ובכך לפתור את בעיית המחסור בהולכה שתהפוך מהולכה חשמלית להולכה מולקולארית.
הממשלה כבר החלה לקדם מדיניות של ביזור משק החשמל ומעבר לאנרגיות מתחדשות וגם הציבה יעד של 30% אנרגיה מתחדשת בתמהיל החשמל עד שנת 2030. עמידה ביעדים אלה דורשת הגדלה משמעותית בהולכת החשמל מסורתית בנחושת, ואילו כיום ניתן לשקול להשתמש בהולכת מימן בתשתיות הגז הטבעי שבעולם מוסבות להולכת מימן ירוק).
לצד זאת, הפסקות החשמל האחרונות בישראל מדגישות את החשיבות של מדיניות זו. ביזור משק החשמל ומעבר לאנרגיות מתחדשות בתצורת "קהילות אנרגיה" – מרכזי אנרגיה עצמאיים עירוניים ואף שכונתיים, שיאפשרו לציבור המשך תפקוד גם במקרים של נפילת הרשת הארצית כתוצאה מתקלה או חבלה – חלק חשוב ברציפות התפקודית ובמקביל להתקדם לעבר העמידה ביעדי הפחתת גזי החממה עליהם התחייבה המדינה.
הכותב הוא מנכ"ל חברת ג'נסל, שמפתחת טכנולוגיה להפקת חשמל ממימן ללא פליטות פחמניות