בפעם החמישית בעשור האחרון: הממשלה אישרה הקמת ועדת שרים למאבק ביוקר המחיה
בפעם החמישית בעשור האחרון: הממשלה אישרה הקמת ועדת שרים למאבק ביוקר המחיה
הוועדה תמנה 14 שרים, לעומת 11 כפי שהוצע בתחילה. לליכוד יש רוב בוועדה - 8 חברים. לפי נוסח ההצעה שהוגש לממשלה, השרים יוכלו לבקש מרשות התחרות לבדוק את רמת התחרות בענפים שונים במשק, ומסקנותיה יוצגו בפני השרים
הממשלה אישרה היום (ראשון) את הקמתה של "ועדת לשרים למאבק ביוקר המחיה, שתמנה 14 שרים, לעומת 11 כפי שהוצע בתחילה. לוועדה צורפו בסוף השבוע שר התיירות חיים כץ, שר התקשורת שלמה קרעי (ליכוד) ושר הקליטה אופיר סופר (ציונות דתית). לליכוד יש רוב בוועדה - 8 חברים, לש"ס - 3 חברים, לציונות הדתית - 2 ולעוצמה יהודית שר אחד. בראש הוועדה יעמוד ראש הממשלה והיא תוכל לבקש מרשות התחרות לבדוק את רמת התחרות בענפי המשק.
זו הפעם החמישית בעשור האחרון שמוקמת ועדה שנועדה לבחון סוגיה נפיצה כמו יוקר המחיה. בעבר כבר קמו ועדות שכאלה ששווקו לקהל כאילו מדובר בתרופת פלא חדשנית. גורמים בכנסת טוענים כי מדובר בוועדה בהרכב רחב ביותר, שבעצם עלול להכביד על דרך קבלת ההחלטות. זאת כשכבר קיים הקבינט החברתי כלכלי בראשות רה"מ בנימין נתניהו שמכהן גם כיו"ר ועדת השרים למאבק ביוקר המחייה.
לפי הנוסח שהוגש לממשלה, "הוועדה רשאית לפנות לממונה על התחרות בבקשה לקיים בדיקה בנוגע לרמת התחרות בענפי המשק השונים, ומסקנותיה יוצגו בפני השרים. ועדת השרים תקבע מדיניות ממשלתית אחידה ותתאם בין פעילות משרדי הממשלה בנושא הטיפול ביוקר המחיה, בין היתר באמצעות צעדים להגברת התחרותיות, צמצום הריכוזיות, טיוב והפחתת רגולציה בסקטורים השונים של הכלכלה וכן הסרת מגבלות על יבוא".
עוד נכתב, כי "ועדת השרים תבחן את ההסדרים החוקיים והרגולטוריים הקיימים המשפיעים על יוקר המחיה ואת ישומם ותגבש הצעות לשינויים מבניים ולרפורמות. הוועדה תבצע מעקב ובקרה אחר ביצוע של רפורמות והחלטות ממשלה בנושא יוקר המחיה. ועדת השרים תדון בכל נושא אחר שיש בו להשפיע על יוקר המחיה לפי שיקול דעת יו"ר הוועדה ומבלי לפגוע מסמכויות שהוקנו על פי דין לשרי האוצר. מנכ"ל משרד האוצר ירכז את עבודת הוועדה בתיאום עם משרד האוצר".
הוועדה תמנה 14 שרים (כולל נתניהו): שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שישמש מ"מ יו"ר הוועדה, שר הכלכלה ניר ברקת, שר החקלאות אבי דיכטר, השרה להגנת הסביבה עידית סילמן, שר האנרגיה ישראל כץ, שר הבריאות משה ארבל, שר הרווחה יעקב מרגי, השר לשירותי דת מיכאל מלכיאלי, שר השיכון יצחק גולדקנופף, ושר הנגב הגליל והחוסן הלאומי יצחק וסרלאוף.
המוזמנים הקבועים לישיבות הוועדה הם: פרופ' אבי שמחון, יו"ר המועצה הלאומית לחברה וכלכלה; מנכ"ל משרד ראש הממשלה יוסי שלי, מנכ"ל האוצר שלומי הייזלר, מנכ"ל משרד הכלכלה אמנון מרחב, ראש אגף התקציבים באוצר יוגב גרדוס, ראש רשות האסדרה יואל בריס, ונגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון (שמו של הנגיד מופיע אחרון ברשימה אחרי כל הפקידים, בנוסח ההצעה שנשלחה לשרים).
בדברי ההסבר נקבע כי "הורדת יוקר המחיה עומדת בראש סדר העדיפויות הלאומית של הממשלה שכן יש לה השפעה משמעותית וישירה על רווח הציבור. עלייתו של מדד המחירים לצרכן ב-12 בחודשים האחרונים ב-5%, שיעור נמוך מהשיעור הממוצע ב-OECD שעמד על 7.4%, אך עדיין מהווה עלייה ניכרת לצרכן. עליית מדד זו מצטרפת לעליית המחירים הגבוהה גם כך בישראל שהיתה גבוהה ב-25% מרמת המחירים הממוצעת במדינות ה-OECD נכון לשנת 2017.
מדובר בוועדה נוספת שמתווספת לוועדות קודמות שכבר הוקמו על ידי הממשלה בחמשת חודשי כהונתה. יצויין שהממשלה כבר החליטה לפני כשבועיים על הקמתה של ועדה ציבורית ייעודית להורדת יוקר המחיה . כמו כן, הקבינט הכלכלי-חברתי בראשות ראש הממשלה מופקד אף הוא על הורדת יוקר המחיה.
בדברי ההסבר לשרים נטען עוד, כי "צעדים אלה הינם הצעדים הראשונים שמחייבים מעקב, בקרה ותיאום בין משרדי הממשלה השונים על כן מוצע להקים ועדת שרים שתפעל להגברת התחרות, צמצום הריכוזיות במשק, הסרת חסמי יבוא והכל המטרה לשפר את רווחת הציבור, וזאת תוך קביעת מדיניות ממשלתית אחידה ומתואמת לטיפול ביוקר המחיה".