פרשנותהפטורים האומללים על מיסוי סיגריות יעלו לנו בבריאות
פרשנות
הפטורים האומללים על מיסוי סיגריות יעלו לנו בבריאות
ועדת הכספים של הכנסת אמורה לקבל היום שתי החלטות אומללות: הגדלת המס על סיגריות "רגילות" בלבד בלי להגדיל אותו גם בסיגריות אלקטרוניות, ומתן פטור מהעלאת מס על סיגריות הנרכשות בדיוטי פרי. התעלמות משיקולים מקצועיים ומתן עדיפות לשיקולים פוליטיים צרים עלולים לגרום נזק בריאותי שאת המחיר שלו נשלם כולנו
ועדת הכספים של הכנסת אמורה לקבל היום שתי החלטות אומללות סביב הגדלת המס על הסיגריות, שהתוצאה שלהן תהיה פגיעה מתמשכת בבריאות הציבור. גם הפעם, התעלמות משיקולים מקצועיים ומתן עדיפות לשיקולים פוליטיים צרים עלולים להתגבר לא רק על ההיגיון הבריא אלא על היגיון הבריאות - ואת המחיר כולנו נשלם, גם בכיס.
המס על סיגריות נכנס לקטגוריה המכונה "מס חטאים" (Sin Taxes). עישון סיגריות מחולל מחלות ומוגדר על ידי ארגון הבריאות העולמי כ"מגיפה המהווה אחד מאיומי בריאות הציבור הגדולים ביותר אי פעם". על פי נתוני משרד הבריאות, שיעור המעשנים בישראל הוא 20.1%, גבוה מהממוצע ב־OECD שעומד על 16%. זה נתון רע במיוחד שכן לפי דו"ח ה־OECD הביצועים של ישראל בפרמטרים הקשורים לגורמי סיכון בריאותיים טובים ב־78% לעומת הממוצע בארגון.
ההיגיון במיסוי סיגריות הוא שמי שגורם לעצמו נזק בריאותי צריך לשאת בעלויות של הטיפול הצפוי בו. בניגוד למיסים "רגילים", מטרת העל של מס סיגריות היא למנוע מהצרכנים לצרוך את המוצר ולאו דווקא להגדיל את הקופה הציבורית. ובכל זאת, כשהממשלה מעלה את המס על אוכל ועל תרופות (מע"מ וביטוח בריאות) על רקע גירעון משוגע, הגיוני ביותר – ואף מתבקש ומוסרי - שהיא תזניק תחילה את המס על סיגריות.
אלא שאותה ממשלה החליטה כי כאשר היא מדברת על סיגריות, היא לא מדברת על סיגריות אלקטרוניות. זאת, בניגוד מוחלט לעמדה המקצועית של משרדי הבריאות והאוצר שקבעו כי סיגריה אלקטרונית היא סיגריה לכל דבר וכי אין הצדקה מקצועית לאפלייה המלאכותית הזו. יתרה מזו, לפי משרד הבריאות, סיגריות אלקטרוניות הן פתח כניסה לעישון עבור צעירים שקצת נרתעים מריח הטבק ומוציאים בתכשיר האלקטרוני אלטרנטיבה ידידותית יותר (לכאורה). היות שאפילו הממשלה לא טרחה להכניס את הסיגריות האלקטרוניות לצו שיעלה לדיון, אישור הגדלת מס על סיגריות "רגילות" ייצור אפליה מיסויית בין שני המוצרים, שניהם הרסניים באותה מידה.
באירוע הזה כבר היינו כאשר הממשלה מיסתה את הסיגריות ביתר שאת לעומת טבק לגלגול – והתוצאה: מעבר המוני מסיגריות בקופסה לסיגריות מגולגלות. עד כמה שהעולם אוהב ללעוג לכלכלנים, תמריצים כלכליים - לרבות תמריצי מיסוי - הם חזקים ביותר ובני האנוש מגיבים להם בעוצמה רבה. מה שיקרה הוא ששיעור מעשני הסיגריות האלקטרוניות יזנק כי חלק מהמעשנים יברחו לשם. סביר להניח שנראה עתירות לבג"ץ והנושא יעלה לערכאות משפטיות במהרה. קשה מאוד לראות שבית המשפט העליון יקבל את ההבחנה בין סיגריות רגילות לסיגריות אלקטרוניות על רקע האמירות הנחרצות מאוד של משרדי הבריאות והאוצר. ההשוואה היא עניין של זמן. אז ממש חבל על הזמן ועל הכסף. חשוב להכניס את הסיגריות האלקטרוניות ללופ - ובהקדם.
הסוגייה השנייה דווקא נמצאת בתוך הצווים אך הפקידות המקצועית עתידה להיתקל בהתנגדות קשה מטעם חברי הכנסת, בעיקר מהליכוד. מדובר במתן פטור מהעלאת מס על סיגריות הנרכשות בדיוטי פרי (תחת רשות שדות התעופה, שם פנחס עידן, פעיל חזק בליכוד, הוא יו"ר הוועד). בראייה כלכלית, העובדה שישראלים יכולים לרכוש סיגריות בכ־40% הנחה בדיוטי פרי לעומת שאר המדינה שקולה למתן סובסידיה של 40% לרכישת סיגריות בדיוטי פרי.
שוב נזכיר, הממשלה החליטה להעלות מע"מ על אוכל ומס בריאות (תרופות) בגלל גירעון עתק ובד בבד לתת סובסידיה לרכישת סיגריות. הטענה של הדיוטי פרי הזויה: ההנחה בסיגריות (בגלל המס כמובן) מושכת לקוחות שרוכשים אלכוהול, שוקולד ובשמים. אחרת, הם לא ייכנסו לחניות הדיוטי פרי. אז הנה פתרון: יואילו בטובם אנשי הדיוטי פרי לגבש מודל עסקי שפחות הורג אזרחים.
במצעד הטענות ההזויות, ישנה עוד אחת: המהלך יפגע בהכנסות של רשות שדות התעופה. כמובן שזן טענה נכונה עובדתית כמו הטענה שסגירת מפעל מסרטן תעלה את שיעור האבטלה במשק. זה ממש לא אומר שחייבים להשאיר את המפעל פתוח ופעיל. הנה הצעה אחת להגדלת הכנסות של רשות שדות התעופה: תתייעלו. האפקט הכלכלי של הקטנת ההוצאה שקול להגדלת הכנסות. אחרי הנזק הביטחוני של מחדל 7 באוקטובר והנזק הכלכלי בצורה של הורדת דירוג כדאי לממשלה לפחות למזער עד כמה שניתן את הנזק הבריאותי. כבר סבלנו מספיק.