סגור
  מימין: הפרופסורים איתן ששינסקי, מנואל טרכטנברג ויעקב פרנקל
מימין: הפרופסורים איתן ששינסקי, מנואל טרכטנברג ויעקב פרנקל (צילום: עמית שעל)

הכלכלנים במכתב שני: "הנזקים לכלכלה עשויים להתממש בעוצמה ובמהירות גדולים משצפינו"

יותר מ-200 כלכלנים, בהם הפרופסורים יעקב פרנקל, איתן ששינסקי ומנואל טרכטנברג, מצרים על כך שההתרעות המוקדמות שלהם "זכו להתעלמות מופגנת". לדבריהם, "הניסיון והמחקר מצביעים שבטווח הארוך, הפגיעה במוסדות העצמאיים צפויה להביא לפגיעה ארוכת טווח בתוואי הצמיחה של המשק, ובאיכות החיים של אזרחי ישראל". מוסיפים: "עדיין לא מאוחר לעצור את הרכבת לפני התהום"

"מאז פרסום גילוי הדעת הראשון הצטברו אינדיקציות רבות לכך שהנזקים לכלכלה עלולים להתממש בעוצמה ובמהירות גדולים מאלו שצפינו" - כך כותבים יותר מ-200 כלכלנים מובילים המתמחים בכלכלת ישראל, ביניהם, הפרופסורים יעקב פרנקל, מרטין אייכנבאום, צביקה אקשטיין, איתן ששינסקי, מנואל טרכנטברג, עומר מואב, יוגי'ן קנדל, ראובן גרונאו, אודי ניסן, נתן זוסמן, ומשה חזן. בין הכלכלנים ניתן למצוא כלכלנים שאיתם נהג ראש הממשלה בנימין נתניהו להתייעץ לאורך השנים.
הכלכלנים מצרים על כך שההתרעות המוקדמות שלהם "לא זכו לאוזניים קשובות, ואף להתעלמות מופגנת מהאזהרות בארץ ובעולם לנזקים הצפויים לכלכלה. הניסיון שנצבר במדינות אחרות בהם פוליטיקאים התעלמו מאזהרות כלכלנים, כמו שקרה בבריטניה לפי חודשים ספורים, מלמד כי התעלמות כזו עלולה לעלות לנו ביוקר".
הכלכלנים מזכירים את הודעת הסיכום של ועדת הכספים לפיה "אין קשר בין הרפורמה לבין כלכלת ישראל", למרות שלא נכח שום גורם מקצועי שהביע עמדה כזו. בנוסף, הכלכלנים מציינים כי גם המהלכים האחרים המלמדים על אפשרות לפגיעה במוסדות העצמאיים "מחריפים את הנזק לכלכלה הישראלית". בין מהלכים אלו הם מנו את 'הצעה להתערב במדיניות הריבית של בנק ישראל, למנות עסקן פוליטי למשרת הסטטיסטיקאי הראשי, להתערב בניהול הספרייה הלאומית, ולפגוע בעצמאות השידור הציבורי והאקדמיה בישראל".
הכלכלנים קוראים לממשלת ישראל "להקשיב לקולות האזהרה הרבים מבית ומחו"ל, בכדי שלא נצטער כולנו בעתיד על כך שלא השכלנו בזמן לפגוע פגיעה חמורה ברווחתם של תושבי ישראל" ואומרים כי "עדיין לא מאוחר לעצור את הרכבת לפני התהום". הכלכלנים מציינים כי יש סימנים ראשונים של בריחת הון מישראל, הסימנים הללו מחייבים את בנק ישראל לנקוט במדיניות של העלאות ריבית בקצב מהיר. הכלכלנים אומרים כי "גם אם השווקים יתייצבו לטווח הקצר, הרי שהניסיון הנצבר והמחקר הכלכלי מצביעים שבטווח הארוך, הפגיעה במוסדות העצמאיים צפויה להביא לפגיעה ארוכת טווח בתוואי הצמיחה של המשק, ובאיכות החיים של אזרחי ישראל".
הכלכלנים מתייחסים לטענה ששר האוצר סמוטריץ' ונתניהו מרבים להזכיר, לפיה "עודף המשפטיזציה" בארץ, ו"הימשכות הליכי המשפט" עשויים להיפתר כתוצאה מהרפורמה המשפטית המוצעת, ודוחים אותה. לטענתם יש לפעול ל"רפורמות אשר יגדילו את מספר השופטים וימנעו התמשכות מיותרת של הליכים משפטיים, אך הרפורמה הנוכחית לא מטפלת בבעיות החשובות הללו, אלא מונעת ביקורת חשובה על הרשות המבצעת ומחלישות את ההגנה על זכויות קניין". הכלכלנים מזהירים כי "ללא מערכת משפט חזקה ועצמאית, עלולה הממשלה בעתיד לפגוע בחסכונות הפנסיה, בבעלות על נדל"ן ולהטיל מסים בדיעבד על פעילות כלכלית אחרת".