אתגר הבחירות המוניציפליות: 400 אלף מעטפות כפולות וקלפיות בשטחי לחימה
אתגר הבחירות המוניציפליות: 400 אלף מעטפות כפולות וקלפיות בשטחי לחימה
בבחירות לרשויות המקומיות ב־27 בפברואר צפויים להצביע מספר רב של חיילים במעטפות כפולות - פי ארבעה מבשגרה. לצורך כך ההצבעה בקלפיות צבאיות תחל כבר ב־20 בפברואר
האתגר הגדול של הבחירות המוניציפליות שיתקיימו בעוד שבועיים יהיה המעטפות הכפולות של צה"ל. מספר המעטפות הכפולות מוערך בכ־400 אלף, לעומת 95 אלף בשגרה. בשל המצב, ההצבעה במאות קלפיות צבאיות, שחלקן יוצבו בשטחי לחימה, תחל כבר ב־20 בפברואר, בעה ימים לפני הבחירות עצמן. פרסום התוצאות עשוי להתעכב בשל כך עד לסוף השבוע שלאחר הבחירות. עלות הבחירות המוערכת למשק היא מיליארד שקל.
מנכ"ל משרד הפנים רונן פרץ אמר כי השנה מדובר באירוע מורכב במיוחד: "לנוכח ריבוי הבוחרים שלא יצביעו הפעם בקלפי שבה הם רשומים אלא בצבא, בבתי החולים ובקלפיות מיוחדת אחרות, אנחנו צופים כמות חריגה של יותר מ־400 אלף מעטפות כפולות, יותר מפי ארבעה מעטפות כפולות משהיו במערכת הקודמת", אמר פרץ.
"לנוכח הכמות החריגה הזאת של מעטפות שנצטרך לשנע מהשטח, לבדוק את תקינותן ולחלק בין ועדות הבחירות ברשויות השונות, אני מעריך שאת תוצאות האמת הבדוקות נוכל לפרסם רק לקראת סוף השבוע".
פרץ התריע מפני ייחוס אמינות לשמועות לא מבוססות ומפייק ניוז שעלולים להיות מופצים במכוון ע"י גורמים זרים או על ידי מי שינסו להשפיע על תוצאות הבחירות ברשות מקומית כזאת או אחרת.
הבחירות לרשויות המקומיות, למועצות האזוריות ולוועדים המקומיים שתתקיימנה ב־27 בפברואר נדחו כבר פעמיים קודם לכן בשל המלחמה, כאשר מועדן המקורי היה 30 באוקטובר. בשל המצב המורכב החשש הוא לאחוז הצבעה נמוך השנה. בבחירות המקומיות של 2018 עמד שיעור ההצבעה על 60%, עלייה לעומת שיעור הצבעה של 51.1% בבחירות של 2013.
בבחירות מתמודדים 24,910 מועמדים למועצה, ו־801 מועמדים לראש הרשות: 83 מהמתמודדים על ראשות הרשות הן נשים ו־718 הם גברים. גם בקרב המתמודדים על מקום במליאת המועצה (ולא על ראשותה) ניכר רוב של כמעט פי שלושה גברים מנשים.
ישנם 7.2 מיליון בעלי זכות בחירה. למרות שבבחירות הקרובות לא ישתתפו תושבים מ־12 רשויות שתושביהן פונו בצפון ובעוטף עזה, מדובר בגידול של כ־7% יותר של מספר בעלי זכות הבחירה ביחס לבחירות האחרונות. הרשויות שבהן לא יתקיימו בחירות: שדרות, אשכול, שער הנגב, שדות נגב וחוף אשקלון בדרום; קרית שמונה, שלומי, גליל עליון, מבואות חרמון, מרום הגליל ומטה אשר בצפון.
לפי שר הפנים משה ארבל, הבחירות ב־12 הרשויות המפונות יתקיימו ככל הנראה בחודש נובמבר הקרוב, אך זה עשוי כמובן להשתנות בהתאם למצב הביטחוני ולהחלטת הממשלה על מועד חזרת התושבים המפונים.
בחירות הסיבוב השני — באותן רשויות שלא תושג בהן הכרעה בסיבוב הראשון — יתקיימו ביום ראשון, 10 במרץ 2024. מועד הסיבוב השני הוקדם ביומיים תוך התחשבות בבוחרים שמציינים את חודש הרמדאן.