סגור
צה"ל מתעמת עם חמושים ב ג'נין
צה"ל מתעמת עם חמושים בג'נין (צילום: EPA/ALAA BADARNEH)

פרשנות
האתגר: להשאיר את המבצע בגבולות ג'נין

בשעות הראשונות למבצע בג'נין נראה כי הנהגת חמאס, כמו שאר הפלגים הפלסטיניים ברצועה, הופתעה מעיתוי תחילת הפעילות הצה"לית. חמאס אותת כי הוא מעוניין להימנע מעימות כולל בשלב זה ברצועת עזה. במקביל ישראל מנסה לבודד את מוקדי הטרור בגדה המערבית כדי לא "להעניש" אוכלוסייה לא מעורבת

החל מלפנות בוקר פועלים כוחות צה"ל בצורה מסיבית באזור ג'נין, בדגש על מחנה הפליטים בעיר, כדי לפגוע בתשתיות הטרור שם. נכון לכתיבת שורות אלה, ישנם ארבעה פלסטינים הרוגים ועוד כ-30 פצועים, חלקם במצב קשה, כך לפי דיווחי משרד הבריאות הפלסטיני.
עיתוי המבצע אינו מפתיע והוא מגיע יום לאחר סיום חופשת חג הקורבן שצוין בכל העולם האסלאמי. במהלך הימים הללו ניסה חמאס עזה להעביר לישראל מסר הרתעתי כי הוא מוכן לעימות במקרה של מבצע בג'נין, וזאת לאחר שקיים תערוכת נשק גדולה ונדירה ברצועה.
1 צפייה בגלריה
תערוכת נשק חמאס עזה 30.6.23
תערוכת נשק חמאס עזה 30.6.23
תערוכת הנשק של חמאס בעזה, בשבוע שעבר
(צילום: EPA/MOHAMMED SABER)
עם זאת לפחות בשעות הראשונות נראה כי הנהגת חמאס, כמו שאר הפלגים הפלסטיניים ברצועה, הופתעה מעיתוי תחילת הפעילות הצה"לית. בהודעה ראשונית ומשותפת של הפלגים הם ציינו כי יגבשו את תגובתם בהתאם להתפתחות המבצע בג'נין – איתות כי חמאס היה מעוניין להימנע מעימות כולל בשלב זה ברצועת עזה, בוודאי בעיתוי שלא נוח מבחינתו וכזה שנקבע על ידי ישראל.
המבוכה של חמאס מובנת. בשנתיים האחרונות מאז מבצע "שומר חומות" האסטרטגיה שלו ברורה – הבערת איו"ש באמצעות הסתה ופיגועים והמשך הכרסום בלגיטימיות של הרשות הפלסטינית, במקביל להמשך בניית הכוח ברצועת עזה ושמירה על הנכסים הכלכליים שעומדים לרשותו. הדבר בא לידי ביטוי לפני החג, כשהנהגת חמאס הייתה במצרים כדי לדון בהסכם הודנא ארוך טווח ברצועה עם ישראל תמורת הטבות כלכליות, ובכלל זה פיתוח שדה הגז מול חופי עזה.
ישראל לעומת זאת מנסה לבודד את מוקדי הטרור בגדה המערבית - ג'נין, טול כרם ושכם - כדי לא "להעניש" אוכלוסייה לא מעורבת. זו הסיבה שהבוקר נמשכה שגרת כניסת הפועלים והסוחרים הפלסטינים לשוק הישראלי, גם אם במספרים נמוכים יותר מאשר בשגרה. לפי נתונים שנמסרו הבוקר על ידי צה"ל, נכון לשעה 08:00 הותרה כניסת 63,363 פועלים לישראל וכן 14,774 פועלים ליו"ש. נתונים אלה כוללים פועלים מאזור ג'נין. במקביל הותרה כניסת 3,109 פועלים מרצועת עזה.
תעסוקת הפלסטינים בישראל, ובדגש על רצועת עזה, נתפסת כקריטית עבור הכלכלה המקומית. לפי נתוני הרשות המוניטרית הפלסטינית, חרף ביצועים סבירים של הכלכלה הפלסטינית בשנה שעברה (כ-4% צמיחה) נותרה בעיית האבטלה כמעיקה ביותר גם בהיבטים ביטחוניים. האבטלה בסוף שנת 2022 הגיעה לכ-24.5% (45.4% ברצועת עזה ו-13.1% בגדה), והידרדרות ביטחונית נוספת תהווה כר פורה לגיוס צעירים על ידי ארגוני הטרור, שגם כך מזרימים לאיו"ש כסף במזומן במטרה להוציא לפועל כמה שיותר פיגועים.