ניצלתם חניה חינמית ברכבת ולא נסעתם בה? מערכת בינה מלאכותית תתפוס אתכם
על פי סקרי שטח שנערכו עבור הרכבת, 56 אלף שעות חניה בחודש "מתבזבזות" על רכבים שכלל לא שייכים לנוסעי הרכבת ומעל 1,200 רכבים בחודש, של נהגים שלא עושים שימוש ברכבת, חונים בחניוני הרכבת מעל 24 שעות ברצף
לא משנה כמה רכבת ישראל תשתכלל ותשתפר, מצוקת החניה תמיד היתה אחד החסמים הגדולים ביותר שלה. כדי לפתור את הבעיה הזאת הרכבת החליטה לגייס לטובתה מיזם בינה מלאכותית שישמור מקום לנוסעי הרכבת ויתחשבן עם מפירי החוק.
לאחר פיילוט מוצלח בבאר שבע, ברכבת מתכננים להטמיע מערכת AI לניהול וייעול החניונים, שבין היתר תשמור מקומות חניה לנוסעי הרכבת ותסייע לגורמי האכיפה.
למרות שלרכבת ישראל כ־12,600 מקומות חניה ב־43 חניונים, רובם כמעט תמיד מלאים עד אפס מקום, לעיתים גם במקומות אסורים לחניה. כתוצאה מכך לא ניתן לתכנן מראש חניה במקום. על פי סקרי שטח שנערכו עבור הרכבת, 56 אלף שעות חניה בחודש "מתבזבזות" על רכבים שכלל לא שייכים לנוסעי הרכבת ומעל 1,200 רכבים בחודש, של נהגים שלא עושים שימוש ברכבת, חונים בחניוני הרכבת מעל 24 שעות ברצף.
במטרה למצוא פתרון למצוקת החניה, פרסמה הרכבת קול קורא לחשיפת טכנולוגיות בתחום החניונים, שבסופו קיבלה הצעה של חברת WiseSight - שעוסקת בפיתוח מערכות לאכיפת חניה באמצעות בינה מלאכותית. החברה פיתחה מערכת שבאמצעותה ניתן למדוד את כמות הרכבים בחניון, והמערכת תוכל לעדכן באפליקציית הרכבת או כל אפליקציה ייעודית אחרת מה מצב החניון בכל רגע נתון. נהגים יוכלו להשתמש במידע על מנת להחליט היכן להחנות.
המערכת גם מספקת מידע לניהול יעיל. כך לדוגמה, נבדקים מספר הרכבים בעלי תו נכה שמשתמשים בחניון ומספר הרכבים החשמליים שזקוקים לעמדות טעינה.
בנוסף, המערכת מנטרת רכבים שחונים בניגוד לחוק, באזורים אסורים, בצורה שחוסמת אחרים או בחניית נכים ללא תו מתאים. כיוון שהרכבת אינה סמכות אכיפה, על פי התכנון ייערך הסכם עם הרשות המקומית, כאשר במקרה של חניות בניגוד לחוק - הפיקוח העירוני יקבל מידע באופן ישיר ויוכל לטפל בסוגיה.
ברכבת מבהירים כי מטרת המיזם היא בראש ובראשונה לפנות חניות לנוסעים, אשר לא יידרשו לשלם כלל עבור החניה, ולבחון אפשרות לגביית תשלום ממי שמחנה בחניון מבלי להשתמש ברכבת.
עיקר האתגר הוא לאתר בעלי רכבים המחנים בחניוני הרכבת ועובדים או גרים בסביבת התחנה או את אלו שמשתמשים ברכבת רק להגעה לשדה התעופה, ולאחר מכן משאירים את הרכב ימים ארוכים בחניון. על מנת למצוא מענה גם לסוגיה הזאת מבקשים לבחון ברכבת באלו חניונים מומלץ להקים מתחמי חניה לטווח הארוך ומה יעילותם.
הפיילוט נערך בשנה האחרונה בחניון באר שבע, בעלות של כ־213 אלף שקל, הוגדר כהצלחה ובימים אלו פועלת הרכבת על מנת להטמיע את המערכת במלואה בחניון בעיר. עלות שימוש במערכת מוערכת ב־10,000 שקל לחניון בחודש, ובהמשך תוטמע המערכת בחניונים נוספים.