סגור
בתי מלון ב אילת
בתי מלון באילת (צילום: יאיר שגיא)

ועדת הכלכלה: מתווים מיוחדים למלונות וחברות תעופה תוך 30 יום

הוועדה דחתה את הצעת שר התיירות חיים כץ להעניק הנחה חד-פעמית בארנונה ומים למלונות שאירחו מפונים. הצעתו למענקי שיפוץ תידון רק במסגרת מתווה כולל שיגובש עם משרד האוצר תוך חודש. מתווה ייחודי יגובש גם לחברות התעופה "כדי להימנע ממצב שחברה תיקלע לחדלות פירעון"

מתווים מיוחדים לענף המלונאות והתעופה ידונו בתוך 30 יום בין משרד התיירות ומשרד האוצר (וגם משרד התחבורה בנוגע לענף התעופה), כך קבעה היום (ד') ועדת הכלכלה לאחר שדנה אתמול והיום במתווה הסיוע המיוחד לתעשיית התיירות שהציג שר התיירות חיים כץ. לאחר שהמתווים יגובשו הם יובאו לדיון בוועדת הכלכלה.
במכתב ששלח היום יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ דוד ביטן ליו"ר ועדת הכספים משה גפני כתב כי "עמדתה של הוועדה היא שמאחר שלרוב המלונות יש הכנסות בשל אירוח המפונים, אין מקום לקבוע הוראות מיוחדות בעניינם. עם זאת, יש מקום להתייחסות מיוחדת לבתי המלון הקטנים שאין להם חדרים רבים להשכרה ולכן מצבם שונה ממצבם של בתי המלון הגדולים".
ביטן כתב לגבי המענק שהציע כץ במתווה שלו לבתי המלון לטובת שיפוץ בעקבות נזקים שנגרמים להם (בגובה של 18% מהמחזור ברבעון הרביעי) כי "אין דחיפות לדון בכך כעת", וקבע כי הנושא ידון בין משרדי התיירות והאוצר ולאחר שהם יגיעו למתווה מוסכם, ועדת הכלכלה תקיים לגביו דיון נוסף. בענף המלונאות התאכזבו מכך שהמענה בנוגע למענקי השיפוץ, אחת הסוגיות המרכזיות עבור המלונות שניזוקו בעקבות אירוח מפונים, לא ניתן כבר עתה, ויקחו עוד שבועות ארוכים עד לגיבושו הסופי.
עוד כתב ביטן כי הוועדה סבורה שאין הצדקה להעניק לבתי המלון שאירחו מפונים הנחה חד פעמית בתשלומי הארנונה, מים וביוב ברבעון הרביעי, כפי שהציג כץ. זאת לבקשת בתי המלון, שטענו כי משום שהם הפכו כעת למעין שכונות מגורים לטובת המפונים, יש לאפשר להם לשלם תעריף של ארנונה למגורים, שהיא נמוכה יותר.
בדומה, קבעה ועדת הכלכלה, שגם לגבי חברות התעופה שחוות פגיעה קשה מאז פרוץ המלחמה בשל ביטולי טיסות רבים ועצירה כמעט מוחלטת בתיירות הנכנסת לישראל, יש לקיים שיח נפרד בו ישתתפו משרדי האוצר, התחבורה והתיירות, "כדי להימנע ממצב שבו חברת תעופה ישראלית תגיע לחדלות פירעון". הוועדה קבעה כי על הצדדים לסיים את ליבון הנושא ולהגיע למתווה מוסכם בתוך 30 ימים.
במתווה הסיוע הכלכלי לתעשיית התיירות, שנפגעה באופן חריף בעקבות המלחמה ושענפים שלמים בתוכה הושבתו לחלוטין כאשר הן תיירות הפנים והן תיירות מחו"ל נעצרו, ביקש השר כץ לבצע התאמות שונות לתעשייה, מעבר לתוכנית הסיוע הכללית למשק שהועלתה הערב להצבעה בוועדת הכספים. על כן המתווה ביקש לספק פתרונות ייחודיים לסקטורים השונים בתעשייה, בין השאר, לסוכני נסיעות, מארגני תיירות, חברות שירות בתחום התעופה, מורי דרך, חברות תעופה, חברות הסעה או חברות השכרת רכב לתיירים ומלונות.
המתווה גובש על ידי אביגדור קפלן, לשעבר מנכ"ל משרד הרווחה תחת כהונתו בעבר של כץ במשרד, שגיוייס על ידו בהתנדבות למשימה הנוכחית. קפלן ישב בימים האחרונים עם אנשי הענף מהסקטורים השונים, שמע את צרכיהם ובעיותיהם הייחודיות של כל אחד מענפי המשנה, ועל בסיס זה גיבש מתווה מוצע – שפורסם אתמול.
לאחר שני ימי דיונים בוועדת הכלכלה במתווה המוצע, הודיע היום יו"ר הוועדה ביטן כי הוועדה "הגיעה למסקנה כי בשלב זה לא נדרשים תיקוני חקיקה בעניין הסיוע בענף התיירות, במסגרת החקיקה הנדונה כיום בוועדת הכספים". הכוונה לתוכנית הסיוע שאושרה הערב בוועדת הכספים לקריאה שנייה ושלישית בכנסת. לצד זאת, ביטן הודיע כי "ככל שלאור ההסכמות בין משרדי הממשלה יהיה צורך בתיקוני חקיקה נוספים, הם יידונו בשלב מאוחר יותר בכנסת".
במכתבו לגפני ציין ביטן לגבי הבעיה שהועלתה בוועדה ביחס לסוכני נסיעות, מארגני תיירות וחברות שירות בתחום התעופה שמחזורם עולה על 400 מיליון שקל ופעולתם הופסקה לחלוטין, ולמרות זאת הן לא יהיו זכאיות לסיוע לפי התוכנית הכללית במשק - כי היות שמדובר ב"בעיה רוחבית שרלוונטית לעוד חברות שהמחזור שלהן עולה על 400 אלף שקל", הרי שאין צורך בהוראות מיוחדות בעניין בחקיקה הנוכחית.
בלשכת כץ אמרו הערב כי סיכמו מול האוצר על תקציב שיועבר למשרד בנפרד כדי לטפל בבעיה זו, הרלוונטית למספר מצומצם של חברות בענף, כפי שהציגה זאת בין השאר אתמול בוועדה יו"ר התאחדות סוכני הנסיעות טלי לאופר.
בנוסף, ציינו בלשכת כץ כי ההישג העיקרי שלהם הוא הסכמת רשות המסים לאפשר לסקטור מארגני התיירות להגיש דו"ח משלים למע"מ שיכלול גם את התשומות החייבות במע"מ בשיעור של 0% לצורך חישוב המענק על פי התכנית הכלכלית – דבר שלולא התאפשר היה גורם לקבלת מענקים קטנים דרמטית.
ביטן כתב עוד במכתבו, כי סקטורים אחרים בענף התיירות, שהופיעו במתווה של השר כץ, קיבלו מענה בתוכנית הסיוע הכללית. כמו למשל מורי הדרך. זאת בין השאר לאחר שגם עובדים מעל גיל 67 (יש הרבה מורי דרך בגיל הפנסיה) יהיו זכאים למענק בגין הפסקת עבודה, בדומה למענקים שקיבלו במשבר הקורונה.
ביחס לבקשת כץ במתווה שהציג אתמול להקים קרן הלוואה בערבות מדינה שתקצה הלוואות בתנאים מיוחדים לעוסקים בענף התיירות, כתה ביטן כי "לאור דבריו של נציג אגף התקציבים באוצר בישיבת הוועדה, שלפיהם המדינה הגדילה את היקף קרן ההלוואות בערבות מדינה, הוועדה סבורה כי ראוי לאפשר לבתי מלון וכן לחברות תיירות שהמחזור שלהן עולה על 400 מיליון שקל, לקבל הלוואה מקרן זו".