עריכת ייפוי כוח מתמשך וצוואה להורים צעירים
עריכת ייפוי כוח מתמשך וצוואה להורים צעירים
דווקא בזמן מלחמה, במצב שהרבה משפחות מרגישות חוסר וודאות לגבי היום יום שלהם, הורים צעירים לוקחים אחריות ועורכים ייפוי כוח מתמשך וצוואה
לרובנו יש נטייה לחשוב שהמועד הנכון לערוך ייפוי כוח מתמשך או צוואה הוא לקראת גיל הזהב, כאשר מתחילה לחלחל ההבנה שהחיים לא ימשכו לנצח. אך אין זה נכון, והשנה האחרונה גרמה לכך שהרבה הורים צעירים פנו למשרדנו לערוך את המסמכים הללו כיוון שהם מבינים את החשיבות והאחריות שיש בעריכת המסמכים האלה.
אנחנו נמצאים בתקופה בה הורים לילדים צעירים מבינים שעריכת ייפוי כוח מתמשך וצוואה זה הדבר האחראי לעשות לטובת הילדים שלהם ולטובת המשפחה כולה. ייפוי כוח מתמשך וצוואה הם שני מסמכים נפרדים המעניקים מעט וודאות בתקופות של חוסר וודאות.
המהות של עריכת ייפוי כוח מתמשך הינה היכולת של האדם להחליט עבור עצמו מי ייטפל בכל ענייניו האישיים, רפואיים ורכושיים.
בייפוי הכוח המתמשך, האדם אשר עורך את ייפוי הכוח המתמשך קובע מי הם אנשי "אמונו" בהם הוא מפקיד את קבלת ההחלטות עבורו לימים שאולי יבואו, בהם לא יהיה כשיר מבחינה קוגניטיבית. חוסר כשירות קוגניטיבית יכולה להיגרם מתאונה לא צפויה או הידרדרות קוגניטיבית עקב מחלה.
יתרה מכך, האדם הממנה רשאי לכתוב איך הוא רואה את הטיפול בו בעת הצורך ואף את האופן בו הוא רוצה שיטפלו בילדיו הקטינים או שישתמשו בכספיו גם לטובתם. אולי אלה דברים שעשויים להיראות טריוויאליים אבל בלי ייפוי כוח מתמשך הכולל בתוכו הנחיות מתאימות, בני או בנות הזוג עלולים להיתקל בקשיים בירוקרטיים מיותרים.
מעבר לכך שהכלי הזה מאפשר לאנשים לקחת רגע ולחשוב איך הם היו רוצים שחייהם יראו במידה וכבר לא יהיו כשירים מבחינה קוגניטיבית, הוא גם מקל על מיופי הכוח לתת את הטיפול המטיב ביותר עבור אותו אדם שבמרבית המקרים הוא בן משפחה שלהם.
בעת הצורך, ההפעלה של ייפוי הכוח המתמשך היא תהליך נוח וללא בקשות מול בתי המשפט.
אז מה בין ייפוי כוח מתמשך וצוואה?
צוואה זה בעצם מסמך בו אדם קובע מה ייעשה עם רכושו לאחר מותו.
חשוב להבין שאדם שלא לקח רגע לחשוב על מה יקרה אחרי מותו ולא ערך צוואה, למעשה יש לו מעין צוואה כאשר חוק הירושה קובע עבורו מי יהיו יורשיו. ולעיתים, דווקא ההימנעות מעריכת הצוואה יכולה להקשות על האנשים היקרים לנו מכל.
יחד עם זאת, חשוב להכיר את עיקרי הוראות חוק הירושה על מנת להחליט אם זה מתאים ומספק, אבל במידה ורוצים לעשות חלוקה שונה מהוראות החוק יש לערוך צוואה המתאימה ומשקפת את הרצון הזה.
מבלי להיכנס לעומק הנושא, הוראות חוק הירושה קובעות כי הרכוש יתחלק בין בן הזוג שלנו לילדים בין אם הם בגירים או קטינים. כאשר ילדים קטינים יורשים רכוש, יש לכך השלכות פרוצדורליות ומהותיות. בית משפט או האפוטרופוס הכללי משמשים כמפקחים על הרכוש שהילדים הקטינים ירשו. לעיתים זה עלול להגביל את בן או בת הזוג שנותרו בחיים מלבצע פעולות ברכוש כיוון שהילדים הפכו להיות בו שותפים. מצבים כאלה עלולים להגביל מכירת נכס, שינויים בהשקעות למיניהם וכיוצא בזה.
בנוסף לכך, שאלה גדולה וחשובה עלתה ביתר שאת בחודשים שמאז פרוץ המלחמה, הורים צעירים רבים מגיעים לערוך צוואה ומבקשים להסדיר בצוואה את שאלת האפוטרופוס לילדים שלהם במידה ושניהם ילכו לעולמם.
כאמור, עריכת הצוואה דורשת מלאכת מחשבת על הרכוש שצברנו במהלך החיים ואיך אנחנו היינו רוצים שיתחלק לאחר מותנו תוך קביעת היורשים שלנו. ובנוסף לכך, האם יש הוראות מיוחדות בנוגע לחלוקת הרכוש ליורשים, בטח במקרים בהם מדובר בילדים קטינים.
ההמלצה שלנו היא תמיד לבדוק האם נכון לערוך את שני המסמכים הללו באותה ההזדמנות, במקרים של צוואות מורכבות או של ילדים קטינים יש משמעות מאוד גדולה לעריכת שני סוגי המסמכים.
כמו כן חשוב להבין שמסמכים אלה רלוונטיים לכולם, בכל גיל, כשיש ילדים קטינים וכשיש ילדים בגירים. מטרת המסמכים הללו הינה לעשות סדר ולייצר וודאות עד כמה שניתן ברגעי משבר אישיים ומשפחתיים.
אי אפשר שלא להתייחס למה שקרה לנו כעם - כאנשים, ב7 באוקטובר. המלחמה והאסון שהתחולל, נגע לכולנו בבטן הרכה. ולמרבה הצער העם שלנו חווה אובדן בסדרי גודל שעוד לא הכרנו. המציאות שבאה בעקבות המלחמה חידדה את החשיבות שיש בעריכת מסמכים אלו בקרב כל האוכלוסיות – מבוגרים יותר, הורים צעירים, אנשי ונשות המילואים ועוד.
על אף הפרדוקס, אפשר לתכנן ואף לייצר וודאות בתוך משברים.
ולסיום, חיים גורי כתב בשירו - יהיה טוב, אני מבטיח:
"....מה שלומך? שואלים אותי ברחוב אנשים למיניהם –
שלומי כשלום עמי, אני משיב להם, ואז פולטים הם אנחה קצרה, כשותפים לעת צרה.
יהיה טוב! אני מבטיח. כאיש סודו של המשיח."
אנחנו פה כדי לסייע לחשוב ולערוך את המסמכים הללו על הצד הרגיש והמקצועי ביותר.
מאת עו"ד טל מקסימוב בהט, מנהלת מחלקת דיני משפחה ומעמד אישי, במשרד עורכי דין שלומוביץ סורקין ושות'
d&b – לדעת להחליט