סגור
בית חולים אסותא ראשון לציון
בית חולים אסותא ראשון לציון (צילום: קובי קואנקס)

מחדל ההפריה באסותא: הבדיקה גילתה - בני הזוג שטענו לקשר גנטי אינם הורי העוברית

בני הזוג שדרשו חזקה על העוברית אינם ההורים הביולוגיים שלה - ולפי שעה עדיין לא ידוע למי היא שייכת. השופטים מתחו ביקורת על היולדת: "מנסה לדחות ולדחוק ללא הצדקה ממשית"

כחודש וחצי לאחר חשיפת מחדל ההפריה בבית החולים אסותא בראשון לציון, בית המשפט פרסם היום (שני) את תוצאת הבדיקה הגנטית שנעשתה לעוברית, ולפיה בני הזוג שטענו לקשר גנטי אינם ההורים של העוברית. תוצאות הבדיקה הגיעו לבית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון והשופטת חני שירה זימנה את הצדדים למסירת התוצאה בשעה 15:00.
פרקליטי ההורים "הגנטיים" העבירו בקשה בהולה לבית המשפט כדי לקבל את התוצאה. אתמול דחה בית המשפט המחוזי בלוד בקשה של האישה ההרה לעכב את פרסום התוצאה במשך עשרה ימים וקבע כי היום החל משעה 13:00 ניתן לפרסם את תוצאת הבדיקה.
השופטים צבי ויצמן, אבי גורמן וצבייה גרדשטיין פפקין שדנים בתיק מתחו אתמול ביקורת על האישה ההרה, שלרחמה הוחזרה בטעות ביצית שאיננה שייכת לה, וצפויה ללדת בימים הקרובים. לדבריהם, היולדת ופרקליטיה ניסו לעכב את תוצאות הבדיקה הגנטית שנערכה בימים האחרונים במרכז הרפואי תל השומר "ללא הצדקה ממשית". במהלך הבדיקה נערכה השוואה ל-DNA של ההורים "הגנטיים" של העוברית, אלה הטוענים שהיא שייכת להם, כדי לוודא שכך הדבר.
השופטים קבעו שהיולדת לא הציגה נימוק משמעותי לעיכוב הבדיקה. הפרסום יאפשר לדעת אם העוברית אכן שייכת להורים הטוענים שהיא שלהם, או שמדובר בעוברית של אנשים אחרים. במקרה שכזה יידרשו בדיקות נוספות להבהרת התמונה. ההורים "הגנטיים" הגישו מצידם בקשה למנות את משרד הרווחה כאפוטרופוס של התינוקת לאחר לידתה, כדי למנוע מהיולדת לרשום אותה כבתה.
במקביל לדרמה בבית המשפט, עובדים בבית החולים אסותא שבו אירע מחדל העוברית, טוענים כי בית החולים התכונן מראש לביקורת שערך משרד הבריאות בעקבות הפרשה, ונקט צעדי הטעיה כדי ליצור את הרושם שהכול שם מתנהל כשורה. "ההנהלה הייתה בהיסטריה ובאובדן עשתונות לקראת הביקורת", סיפר עובד בכיר.
העובד הוסיף כי "אם בבית חולים ציבורי יש בדרך כלל שש הפריות חוץ-גופיות ביום, הרי שכאן היו לפני המשבר 30 ביום. מדוע? משום שמדובר בהרבה כסף שזורם לבית החולים". לדבריו, המדיניות הזו העמידה בסכנה חולים המאושפזים בבית החולים. "חדרי ניתוח רגילים הוסבו לטובת שאיבות זרע".
לטענתו, "בימי הביקורת לא שיבץ בית החולים עובדים שנחשבים 'חלשים' כמו למשל לבורנטים ואחיות, מחשש לפליטות פה מיותרות מצידם שיחשפו את האמת המכוערת. חששו שאם יציגו בפניהם שאלות הם לא יידעו לענות את 'התשובות הנכונות'". עוד טען כי "בנוסף לכך, רענן בית החולים בטירוף את הנהלים, פעולה שלא נעשתה זמן רב. פתאום הם האיצו את זה, ולא במקרה".
חלק מהעובדים טוענים כי "משרד הבריאות תיאם עם בית החולים את הפרמטרים של הבדיקה, ובכך אפשר להנהלה להתארגן מראש. בפועל, זאת לא הייתה ביקורת בהפתעה". הם ציינו כי בעקבות הביקורת הוריד בית החולים את מספר המטופלות בהפריה חוץ-גופית מ-30 לעשר ביום, וכי שעות העבודה של העובדים צומצמו בהתאם, כפי שצריך להיות.
"כל זה היה צריך להתבצע עוד הרבה לפני המשבר", האשימו. "היו כאן קודם מקרים של עובדים שהועסקו 12 שעות ביום, כעת הורידו להם לשמונה שעות. הרבה טריקים הם עשו כאן, אבל המחדל הזה הוא תוצאה של תאוות בצע חזירית".