סגור
ה שופט אורי שהם
נציב תלונות הציבור על השופטים, אורי שהם. הכהונה הוארכה (צילום: עמית שאבי)

אחרי דיון סוער בוועדת החוקה - הוסכם להאריך כהונת נציב התלונות על השופטים בחצי שנה

כהונת הנציב הנוכחי, אורי שהם, פוקעת בשבוע הבא לאחר שעד היום יריב לוין לא כינס את הוועדה לבחירת שופטים כדי לבחור נציב חדש. הצעת החוק הממשלתית ביקשה להאריך את כהונתנו בשנה ובוועדת החוקה התפתח ויכוח סוער נגד לוין. ח"כ קריב: "לידתה של הצעת החוק הזו בחטא היוהרה והקנאות של שר המשפטים"

ועדת החוקה של הכנסת דנה היום בהכנה לקריאה שנייה ושלישית של הצעת החוק הממשלתית, המאפשרת לשר המשפטים יריב לוין ולמ"מ נשיא העליון עוזי פוגלמן להאריך את כהונתו של נציב תלונות הציבור על שופטים, השופט בדימוס אורי שהם, כהוראת שעה, וזאת "לנוכח מלחמת חרבות ברזל וההכרזה על מצב מיוחד בעורף".
הצעת החוק ביקשה להאריך את כהונתו של שהם בשנה, אולם בעקבות הסתייגויות וביקורת מצד חברי הכנסת על אורך תקופת ההארכה, ולאחר דיון סוער שהופסק פעמיים הוחלט לשנות את הנוסח והוועדה הצביעה על אפשרות הארכת כהונת הנציב בחצי שנה ואישרה את הצעת החוק.
החקיקה, יוזמה שהחלה עוד לפני המלחמה בהסכמת נשיאת העליון שפרשה אסתר חיות, נדרשה מאחר וכהונתו של הנציב שהם מסתיימת בשבוע הבא (12 בנובמבר) אחרי חמש שנים, כאשר החוק הקיים לא מאפשר להאריכה, ולאחר שהוועדה למינוי שופטים לא כונסה בידי שר המשפטים מתחילת כהונתו (ובסך הכל מאפריל 2022) - ועל כן לא נבחר נציב חדש.
סירובו של לוין לכנס את הוועדה, עד הצהרתו אתמול (א') כי יכנסה בתוך 15 יום, הביא לכך שגם לא מונו עשרות שופטים החסרים במערכת העמוסה ולא מונה נשיא חדש לבית המשפט העליון.
בשונה מהחוקים שעליהן הצביעה ועדת החוקה מאז פרוץ המלחמה לאחר הסכמה רחבה, הצעת החוק הנוכחית עוררה ויכוחים בין חברי כנסת מהקואליציה והאופוזיציה, סביב השאלה איך הגענו למצב הנוכחי שהצעת החוק בכלל נדרשת, לאחר שלוין נמנע מלכנס את הוועדה לבחירת שופטים.
"לידתה של הצעת החוק הזו בחטא היוהרה והקנאות של שר המשפטים", אמר ח"כ גלעד קריב (העבודה) בדיון. "ההצעה לא היתה צריכה לבוא לעולם ומה שעומד מאחוריה זו החלטת שר המשפטים להפר את החוק ולא לכנס את הוועדה לבחירת שופטים שהיא גם הוועדה לבחירת נציב התלונות. זו התנהלות לא ראויה ונפסדת שמסבה נזק כבד מאוד גם למערכת המשפט וגם למערכת היחסים בין רשויות השלטון. היא מבזה את כבוד הבית הזה, שקבע את המתכונת של הפעלת הוועדה למינוי שופטים".
קריב הוסיף כי "לוין לא הצליח במזימה שלו לשנות את הרכב הוועדה כך שישלוט בה, וכמו ילד או תינוק שבר את הכלים ולא הפעיל את סמכותו לכנס את הוועדה. לכן ההצעה היום ראויה לבוז כי למעשה מבקשים מאיתנו המחוקקים לתת תעודת כשרות לביזוי הרשות המחוקקת על ידי הרשות המבצעת".
קריב כינה את הודעת רוטמן מאתמול על הכינוס הקרוב של הוועדה לבחירת שופטים כ"הודעה מתחכמת שכולה ניסיון לכפות על הוועדה סדרי עבודה". לדברי קריב, שאמר כי ימנע בהצבעה, "כדי לכסות על המחדלים שלו לוין מביא לנו הצעת חוק אחרת, למרות שהיו חודשים רבים שניתן היה לגבש הסכמה לגבי נציב כי מועד פרישתו היה ידוע מראש. לצערי אנו המחוקקים נדחקנו לפינה על ידי שר המשפטים שנוהג כאן בחוצפה, גסות ושרירות לב מתוך הקנאות הפוליטית שלו, שרוצה להמשיך את המהפכה המשפטית יום אחרי שוך הקרבות".
גם ח"כ יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו) אמרה כי "שמו פס על מועד סיום הכהונה של הנציב, למרות שהתאריך היה ידוע, ויש פה ניצול ציני של המלחמה, בשיטת הסלמי. אני מציעה ששר המשפטים יודיע שהוא מתחייב תוך 3 חודשים בהליך מסודר למנות נציב תלונות חדש על שופטים. הוועדה לבחירת שופטים צריכה להתכנס ולבחור אנשים בצורה נורמלית סוף סוף, שיתחילו לעבוד בלי טריקים ובלי שטיקים".
יו"ר הוועדה ח"כ שמחה רוטמן אמר במהלך הדיון ש"המשבר בוועדה לבחירת שופטים לא התחיל אתמול" - ותלה את האשם בנשיאה הקודמת של העליון אסתר חיות, תוך כדי שח"כ טלי גוטליב (ליכוד) אמרה לו: "זה לא מתאים עכשיו בזמן מלחמה".
בין השאר הסבירה בדיון נציגת הנהלת בתי המשפט כי החלופה של הארכת כהונת הנציב בשנה לאחר שלא מונה נציב ב"דרך המלך" בוועדה לבחירת שופטים היא העדיפה ביותר במצב הקיים לטובת האינטרס הציבורי, יותר מאשר מצב בו לא יכהן נציב כלל והמערכת הזו לא תתפקד.
גם נציגת משרד המשפטים הסבירה שהארכת הכהונה במצב שנוצר תביא לשמירת רציפות תפקודית של המערכת ושמירה על עצמאות הנציב. "אם החוק לא יאושר לא יהיה מי שיחתום על התלונות נגד השופטים ולא תהיה רציפות תפקודית", אמרה. "אופציה אחרת זה מינוי עובד מדינה אחר לתקופה של 3 חודשים על ידי שר המשפטים ונציב שרות המדינה, וזו חלופה הרבה פחות טובה".
ח"כ טלי גוטליב תקפה גם היא את הצעת החוק, בעיקר בשל הכוונה להאריך את כהונת הנציב בשנה, וביקשה לקצרה ל-3 חודשים בלבד.
"תקופה כזו ארוכה - זה מריח רע. בסוף תופעל עליי משמעת קואליציונית ואצביע על פי החלטת שר המשפטים, אבל אולי כדאי שהוא ישנה את דעתו".
"יש פה רצון לייצר סביב החוק הזה מהומות, מריבות, צעקות ופתיחת פצעי עבר, וזו התנהלות שלא מתאימה לימי הלחימה הנוכחיים. לכן מבחינתי ככל שהחוק לא עובר כמו יתר החוקים שעברו מתחילת המלחמה ללא הסתייגויות ופה אחד והוא יהווה פתח להטחת בוץ והאשמות - החוק לא יקודם", אמר רוטמן. קודם לכן רוטמן בעצמו אמר כי "אני לא אוהב את ההסדר הזה. בעיני זה הסדר פרסונלי וגם תקופת זמן ההארכה ארוכה מדי", ואמר שהוא מתכוון להימנע בהצבעה.
אולם, גם לאחר דבריו המשיכו חלק מחברי הכנסת להתווכח לגבי הנוסח הנוכחי, בין השאר בקשר לתקופת ההארכה הארוכה שאותה ביקשו לקצר משנה לחצי שנה. או אז רוטמן הפסיק שוב את הדיון, ורק בחוץ הגיעו הצדדים להסכמות על קיצור תקופת ההארכה. הוועדה התכנסה שוב והצביעה על הנוסח המתוקן של חצי שנת הארכה, כאשר בהצבעה רוטמן וקריב נמנעו, כפי שהצהירו עוד קודם לכן שיעשו.