סגור
בנימין נתניהו ראש הממשלה
ראש הממשלה בנימין נתניהו (צילום: יונתן זינדל)

ועדת השרים תאשר את הצעת החוק שתאפשר לנתניהו לגייס תרומות למימון משפטו

הצעת החוק תאפשר לנבחרי הציבור לקבל תרומות ללא אישור מוועדת ההיתרים שליד מבקר המדינה או מוועדת האתיקה של הכנסת; היא גם תכשיר את המימון שקיבל ראש הממשלה מבן דודו בסך 270 אלף דולר

ועדת השרים לחקיקה תאשר מחר (יום ראשון) את הצעת החוק שתאפשר לראש הממשלה בנימין נתניהו לגייס תרומות למימון משפטו, ותכשיר את קבלת 270 אלף הדולרים מבן דודו נתן מילקובסקי ז"ל. בג"ץ קבע באוקטובר 2022 כי על נתניהו להחזיר את הכסף הזה לעיזבון של מילקובסקי.
הצעת החוק שהוגשה על ידי ח"כ עמית הלוי (הליכוד) קובעת כי "עובדי ציבור ובכלל זה נבחרי ציבור יהיו רשאים לקבל תרומה כספית למימון הליכים משפטיים או טיפולים רפואיים הכרחיים, זאת על בסיס התכליות של הזכות להליך הוגן ושל הזכות לחיים בכבוד ולקבלת טיפול רפואי".
כיום מאפשר החוק לנבחרי הציבור לגייס תרומות. כפי שנחשף באחרונה ב"כלכליסט", גיוס מימון ההמונים לנתניהו, ביוזמת ינון מגל, בהיקף של כ-4 מיליון שקל, טעון את אישורה של ועדת ההיתרים הפועלת ליד מבקר המדינה. חברי כנסת המגייסים תרומות נדרשים אישור של ועדת האתיקה בכנסת. הצעת החוק תאפשר קבלת תרומות ללא אישור מגופים אלה.
לפי הצעת החוק, נבחר הציבור יחויב לפרסם את גובה התרומה ונותן התרומה באתר מבקר המדינה, והתרומות יינתנו רק באמצעות עמותה שמטרתה מימוש הוראות החוק. לא יהיה ניתן לקבל תרומה מעל 2,500 שקל בעילום שם. עוד נקבע לראשונה כי תרומה שהתקבלה באמצעות מימון המונים לא תעלה על 5,000 שקל.
הלוי הסביר כי "הרציונל בבסיסו של החוק הוא כי עלות הליכים משפטיים ורפואיים יכולה להגיע לסכומים גבוהים ביותר וכי מדובר בדרך כלל באירועים בלתי צפויים. ההצעה כוללת הוראות שנועדו להבטיח כי התרומות ישמשו רק למטרה שלשמה נאספו, וכי גיוס התרומות לא יעמיד את עובד הציבור בסיטואציה של ניגוד עניינים. עובד הציבור לא יגייס תרומות ממי שכפוף אליו במישרין או בעקיפין או ממי שיש לעובד הציבור סמכות לקבל לגביו החלטות במסגרת תפקידו הציבורי. עוד מוצע כי עובד הציבור לא יקבל במסגרת תפקידו הציבורי החלטות הנוגעות להענקת זכויות לתורם בלבד או לקבוצה מצומצמת שהוא נמנה עמה למשל שלוש שנים מיום קבלת התרומה".