ניתוחההתחממות בגבול הצפון גרמה להרעה בנתוני התעסוקה
ניתוח
ההתחממות בגבול הצפון גרמה להרעה בנתוני התעסוקה
בספטמבר נפסקה ההתאוששות של שוק העבודה ונרשמו עלייה באבטלה וירידה בתעסוקה. סביר להניח שהסיבה לכך היא סגירת מערכת החינוך בצפון. השאלה היא האם שוק העבודה נמצא בבועה שעתידה להתפוצץ
מי שירצה למצוא את הסיבה להרעה המפתיעה בנתוני התעסוקה בספטמבר יצטרך לחפש אותה בין היתר בהצלחות המבצעיות הגדולות של פיצוץ הביפרים ומכשירי הקשר של אנשי חיזבאללה. הצלחות מבצעיות אלה הביאו להחזרת ילדי הצפון ממוסדות החינוך הביתה ושיתקו את הפעילות בצפון. כשהילדים בבית, בייחוד ילדי הגנים והמעונות, הרבה יותר הורים נאלצים להיעדר מעבודה.
הרעה מפתיעה נרשמה בנתוני התעסוקה לחודש ספטמבר שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. שיעור האבטלה המורחב עלה מ-4.3% (שהם 197 אלף איש) ל-5% (230 אלף איש), תוספת של יותר מ-30 אלף מובטלים. במקביל, שיעור התעסוקה ללא אנשים בחל"ת ירד מ-60.8% באוגוסט ל-60.4% בספטמבר. בשני המקרים מדובר בנתונים שכמעט חזרו לרמת שגרה באוגוסט ועכשיו נסוגו אחורה.
שיעור האבטלה המורחב כולל מובטלים קלאסיים, נעדרים בשבוע האחרון וגם מתייאשים מחיפוש עבודה והוא הנתון המשקף אבטלה בזמני משבר. באוקטובר 2023, החודש הראשון של המלחמה, נסק שעור האבטלה המורחב ל-10.4%, כך שבסך הכל היתה התאוששות גדולה. ועדיין הנסיגה בספטמבר מפתיעה לרעה, במיוחד מפני שהיא קרתה לפני תחילת התמרון הקרקעי בלבנון, כך שבהחלט צפוי שבאוקטובר תירשם הרעה נוספת.
שיעור האבטלה בהגדרה הקלאסית (בלתי מועסקים שמחפשים עבודה) עלה קלות מ-2.7% באוגוסט (שהם 124 אלף איש) באוגוסט ל-2.9% (שהם 131 אלף) בספטמבר. במשך רוב המלחמה הנתון של שיעור האבטלה הקלאסי היה בלתי רלבנטי, כיוון שאינו משקף מצבי ביניים שמאפיינים מלחמה כמו חופשה ללא תשלום או עובדים שמנוטרלים מעבודה. העובדה ששיעור האבטלה המורחב עלה בעוד השיעור הקלאסי כמעט לא השתנה מלמדת שהעלייה באבטלה מקורה בעיקר בנסיבות המלחמה. נתון שמשקף היעדרות מעבודה מסיבות של משבר הוא אחוז הנעדרים מעבודה מסיבות כלכליות מכלל הנעדרים. נתון זה זינק מ-5% באוגוסט ל-20% בספטמבר.
שיעור האבטלה הכולל אנשים שנעדרו זמנית כל השבוע שלפני הסקר מעבודה מסיבות כלכליות עלה מ-3.3% שהם 150 אלף באוגוסט ל-3.9% שהם 177 אלף בספטמבר. זהו הנתון המשולב של מובטלים קלאסיים ואנשים בחל"ת. זהו גם הנתון שהאוצר מייחס לו את החשיבות הרבה ביותר בימי משבר. הוא לאל ספק מעיד שמבחינת שוק התעסוקה המלחמה חזרה בספטמבר.
וכדאי לשים לב גם לשאלה רחבה יותר: בשנה האחרונה הממשלה הזרימה הרבה מאוד כסף למשק למימן של נעדרים מעבודה. זה יצר מצב של שוק תעסוקה תקין מלאכותית מול משק במצוקה. אחת התעלומות הגדולות של שוק העבודה היא האם מדובר בבועה ואם כן, מתי היא תתפוצץ ותהיה ירידה משמעותית בתעסוקה ועליה באבטלה. במקרה זה השאלה היא האם הנתונים הרעים של ספטמבר יוחרפו בחודשים הבאים. זה עוד לפי ההשפעה הצפויה של הגזרות הקשות בתקציב 2025.