סגור
מלחמת עזה כוח קפלן ו אחים לנשק במרכז הסיוע שהקימו לעוטף בהנגאר 11
מרכז הסיוע לישובי העוטף שהקימו פעילי אחים לנשק בהאנגר 11 בתל אביב (צילום: נעם אמיר)

בלעדי
מאחים לנשק ועד קרנות אמריקאיות: התרומות שקיבל משרד הביטחון מפרוץ המלחמה

היתר שניתן בתקופת המלחמה למשרדי הממשלה לקבל תרומות חושף כי משרד הביטחון קיבל תרומות בהיקף של 54 מיליון שקל במלחמה. בין התורמים: ארגוני מחאה נגד ההפיכה המשטרית, לוביסטים, וחברות רפואה וביטחון

משרד הביטחון קיבל מאז תחילת המלחמה 20 תרומות של ציוד לחימה וציוד רפואי בהיקף כספי של 54.11 מיליון שקל. הציוד שהועבר לצה"ל נתרם על ידי 15 גופים, מהם שניים שסירבו לחשוף את זהותם. אך התרומות שהועברו לחיילי צה"ל דרך משרד הביטחון הם רק טיפה מים התרומות הכללי לחיילים.
11 ימים לאחר פרוץ המלחמה החליטה הממשלה לתת היתר למשרדים השונים וליחידות הסמך לקבל ולגייס תרומות עד 31 בדצמבר 2023. לשם כך הוקמה "ועדת תרומות" בראשות החשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג, לבחינת תרומות למשרדי הממשלה ולאישור קבלתן.
לפי הנוהל התורמים יכולים להיות אנשים פרטיים או חברות ותאגידים. החלטת הממשלה התירה לא לפרסם שם של תורם שביקש להישאר בעילום שם. לפי הנוהל כל משרד ממשלתי שמקבל תרומות נדרש לפרסם בתוך חודש מיום קבלתן באתר האינטרנט שלו את פרטי התרומה, התורם, והשווי הכספי המוערך. משרד הביטחון פירסם את המידע רק בסוף השבוע, באיחור של 3.5 חודשים.
הנוהל קבע כי בעת בחינת התרומה יברר המשרד את מרב הפרטים בנוגע לזהות של התורם וישקול שיקולים הנוגעים לשמירה על טוהר המידות לרבות אם מדובר בתורם שהוא גורם עסקי. המשרד גם נדרש לבדוק את הזיקה בין פעילות התורם לפעילות המשרד וטיב הקשר של המשרד או הממשלה אתו.
לאחר אישור ההחלטה, היתה ציפייה במשרדי הממשלה לזרם אדיר של תרומות כספיות או של ציוד לחימה אך בסופו של דבר, גל התרומות לא היה גבוה.
במשרד הביטחון הוקם מוקד שהשיב לכל הפונים, ריכוז את התרומות ובחן אותן, גם בהיבט ניגוד עניינים וגם כדי שציוד לא תקין שמסכן את החיילים לא יגיע לידי צה"ל, ואכן לא מעט תרומות נפסלו כמו למשל אפודים קרמיים שנכשלו במבחני ירי. משרד הביטחון מבצע בעצמו מתחילת המלחמה רכש בהיקף של עשרות מיליארדי שקלים.
בין התורמים למשרד הביטחון: עמותת אחים לנשק שתרמה פלטות קרמיות בשווי מוערך של 1.75 מיליון שקל. העמותה שהוקמה בינואר 2023, היא ארגון מחאה והתנדבות ישראלי שנוסד על ידי אנשי מילואים, כחלק מתנועת המחאה נגד ההפיכה המשטרית. עם פרוץ המלחמה רתם הארגון את המנגנון שלו לטובת סיוע אזרחי וסיוע לחיילי צה"ל בהסעות וברכישה והפצה של ציוד חסר.
עוד בין התורמים עמותת עתיד כחול לבן שהעניקה שתי תרומות בשווי כולל של 9.2 מיליון שקל וכלל כפפות, ברכיות, אלונקות ותיקי מנשא ב־5.2 מיליון שקל, ופלטות קרמיות ב־4 מיליון שקל.
גם עמותה זו גייסה בשנה שעברה תרומות נגד מהלכי ההפיכה המשטרית.
קרן אמריקאית בשם "בשביל המחר", תרמה פלטות קרמיות בשווי של 8 מיליון שקל. בין מטרותיה "להעניק סיוע לקהילות ישראליות ולסייע בשיקום אלה שהושפעו מהסכסוך הנוכחי".
תורמת בשם אתי לוי מימנה ארבע תרומות בשווי כולל של 1.36 מיליון שקל לרכישת ציוד רפואי ותורמת בשם אסתר מיטלמן פייט תרמה מוניטורים בהיקף של 34 אלף שקל.
ארגון אמריקאי בשם QED INC תרם פנסי ראש בשווי של 170 אלף שקל. מדובר ב"ארגון לפיתוח כלכלי ייעוץ ושדולה, שימוש בנתונים לשנות את העתיד". הארגון עוסק בין היתר בלובי וחקיקה, מציע את שירותיו בנושאי מעקב חקיקה, קמפיינים בעיריות, וביקורים במחוזות עם נבחרי ציבור, שיגור מכתבים לבוחרים ועוד.
חברה בשם System ltd Alfahome תרמה פלטות קרמיות ווסטים תואמים בשווי של 5.9 מיליון שקל. החברה מייצרת מכשירי אנרגיה ניידים, לוחות מתקדמים חסיני אש וכדורים וסולמות תקיפה והצלה.
חברה בשם Global defence intelligence LLC שמשרדיה בלונדון תרמה פלטות קרמיות בשווי של 4.5 מיליון שקל. החברה עוסקת "בהגנה עולמית ומודיעין ובפעילות אבטחה פרטית".
תורם אמריקאי בשם סטיבן לאופר תרם קסדות טקטיות ומשקפי מגן בשווי 7.3 מיליון שקל. לאופר מוזכר כחבר בלשכה הלאומית למחקר כלכלי העוסקת ב"ביצוע מחקר כלכלי לא מפלגתי".
Migo trading LLC העוסקת ב"י התרמה אישית והפצה של מוצרים רפואיים ובייתים" תרמה קסדות טקטיות בשווי מוערך של 800 אלף שקל.
קרן הלב לרפואה בישראל תרמה ציוד רפואי ומנשמים בהיקף של 4.7 מיליון שקל. זו עמותה שמשרדה בירושלים ומעניקה "שירותים רפואיים ללא מטרות רווח בתחומי רפואה באמצעות הענקת ציוד האכלה, תרופות, טיפולים חינם".
הקרן לרפואה בישראל תרמה פלטות קרמיות ב־1.75 מיליון שקל. מדובר בארגון ללא כוונת רווח שנועד לסייע ביוזמות רפואיות בישראל. משרדי הארגון באוהיו שבארה"ב ובירושלים.
עוד צוין שתרומות של רחפנים בשווי כולל של 4.2 מיליון שקל ניתנו על יד תורמים שהוגדרו "אנונימים". פרטיהם מצויים במשרד הביטחון אבל הם סירבו שיחשפו לציבור.