סגור

עכשיו זה רשמי: שכר המינימום יועלה ל-6,000 שקל

האוצר, ארגוני המעסיקים וההסתדרות חתמו על הסכמות לעסקת חבילה במשק. ב-2022 תהיה הקפאת שכר במשק ולא יהיו העלאות או הפחתות שכר במגזר הציבורי; שכר המינימום יעלה בחמש פעימות החל מאפריל הבא. הנגיד: "עסקת החבילה הושגה בעקבות שיתוף פעולה תכליתי ומקצועי, השקט התעשייתי חיוני ליציבות המשק"

רגע לפני אישור התקציב, ותוך כדי הדיונים הסוערים במליאת הכנסת, חתמו היום (ד') משרד האוצר, ארגוני המעסיקים וההסתדרות על הסכמות לעסקת חבילה במשק. בהמשך אמורות ההסכמות להפוך לחוקים מחייבים. השותפים הציגו את הסיכומים במסיבת עיתונאים שהתקיימה היום (ד').
שר האוצר אביגדור ליברמן הציג את עיקרי העסקה ואמר כי "כל אחד פה נאלץ להתגבר על הרבה משקעים, לוותר לא מעט על האינטרסים הסקטורליים שלו, ומה שהנחה את כולם זה טובת מדינת ישראל, טובת הכללכלה ואחריות לאומית".
עיקריה של עסקת החבילה כפי שגובשה: בשנת 2022 תהיה הקפאת שכר במשק ולא יהיו העלאות או הפחתות שכר במגזר הציבורי; שכר המינימום יעלה בחמש פעימות החל מחודש אפריל 2022 ב-700 שקל - מ-5,300 שקל כיום ל-6,000 שקל בעוד חמש שנים; החל מחודש ינואר הקרוב יינתן אישור לכל העובדים במגזר הציבורי לעבוד מהבית יום בשבוע; סוכם כי החל מהשנה הבאה יתווסף יום חופש בשנה לעובדים - 13 במקום 12 ימי מינימום היום. בתמורה מספר שעות העבודה השבועיות במשק לא יקוצץ.
3 צפייה בגלריה
מימין אביגדור ליברמן ארנון בר דוד דובי אמיתי
מימין אביגדור ליברמן ארנון בר דוד דובי אמיתי
מימין: אביגדור ליברמן, ארנון בר דוד ודובי אמיתי
(אלעד גרשגורן טל שחר יאיר שגיא)
ליברמן הוסיף עוד כי "עברו 38 שנה מאז עסקת החבילה האחרונה שהיתה במשק. היום בדיעבד אנחנו יודעים כמה עסקת החבילה היתה חשובה בפני עצמה, וגם כחלק מתוכנית כוללת לייצוב המשק. ליברמן הזכיר, כי יצחק מודעי שהיה שר האוצר באותה תקופה, 1984, אמר אז כי "המטרה של עסקות חבילה זה להרגיע את המשק, וליצור יציבות יחסית, ולאפשר לממשל פסק זמן שבלעדיה אין הבראה כלכלית. ההישג הגדול של עסקת החבילה", המשיך וציטט ליברמן, "הוא בתחום ההסכמה החברתית, כאשר נושאים משמעותיים במשק, כמו עליו שכר ומחירים מגיעים לשולחן משותף של המעסיקים, העוסקים, והממשלה".
ליברמן התייחס לביקורת על עסקת החבילה ואמר: "מחכים לנו עוד לא מעט אתגרים נצטרך לחדש הסכמים קיבוציים בשנה הבאה. יש לא מעט בעיות עם היצואנים בעקבות שער החליפין, אני סומך על נגיד בנק ישראל שיידע לטפל בזה, לא מציע לאף אחד לנסות להחליף אותו. בנוגע לעצמאיים יש דיבורים על אבטלה, הציגו לי את כל המודלים הללו, בטוח שנסגור את זה ב-2022. אבל זה ייקח זמן".
3 צפייה בגלריה
נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון כנס אלי הורביץ יוני 2021
נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון כנס אלי הורביץ יוני 2021
נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון
(צילום: המכון הישראלי לדמוקרטיה)
ליברמן התגאה כי שכר המינימום יעלה ל-6,000 שקל, ובכך ישראל תעבור בתחום הזה את צרפת וקנדה.
נגיד בנק ישראל, אמיר ירון, אמר במסיבת העיתונאים כי עסקת החבילה הושגה בעקבות שיתוף פעולה תכליתי ומקצועי. "אני מברך את ליברמן שהוביל את המהלך וסימן מטרה עם כניסתו לתפקיד. זו בשורה חשובה למשק מכמה סיבות: ודאות שמייצרת עסקת החבילה לפעילות הכלכלית למשק ובמיוחד כשהמשק יוצא ממשבר כה חמור. השקט התעשייתי שעשוי להיווצר בסטור הציבורי והפרטי הוא חיוני ליציבות המשק ולהתפתחות שלו. כמו כן, לא פחות חשובה היא הפגנת היכולת לשתף פעולה לטובת המשק, וזה יכול לתרום לכלכלה בשנים הקרובות".
ירון הדגיש כי הצעד הזה בא במקביל לאישור התקציב. "יש בו רפורמות חשובות, זאת לאחר זמן ממושך שהמדיניות הפיסקאלית נוהלה בתקציב המשכי. אנו מביאים בשורה במונחי קדמה והתייעלות טכנולוגית. זה מתחבר לחדשנות פיננסית, ותחרות בעולם הבנקאות. זו מערכה אחודה להאצת המשק הישראלי".
יו"ר ההסתדרות ארנון בר דוד אמר כי "המטרה שלנו היתה לייצב את המשק הישראלי, שתהיה ודאות מוחלטת גם ביחסי עבודה. אחרי שהתקציב יעבור מדינת ישראל תוכל לנוע קדימה".
לדברי בר דוד מדובר בהמשך למדיניות של ההסתדרות בכל תקופות הקורונה. "העובדים אומרים אנחנו גלגלי השיניים של המשק, ואנחנו עומדים מאחורי המשק בכדי שיתייצב. עליית שכר המינימום ל-6,000 שקל זה הישג אדיר, בלי שביתות. זו הבנה והסכמה ואיזון נכון".
3 צפייה בגלריה
רון תומר נשיא התאחדות התעשיינים כנס תחזיות
רון תומר נשיא התאחדות התעשיינים כנס תחזיות
רון תומר נשיא התאחדות התעשיינים
(צילום: דנה קופל)
יו"ר נשיאות המגזר העסקי דובי אמיתי אמר, "המגזר העסקי הוא לא אקורדיון, ולכן הדבר הכי חשוב הוא ודאות, הדבר השני הוא פריון, והדבר השלישי זו הצמיחה. אני מודה לשר האוצר שיצר לנו ודאות". אמיתי ציין כי בעיניו השינוי בנוגע לשעות הנוספות הוא "פריצת דרך משמעותית". על פי ההצעה הנוכחית, 17 שעות בחודש יהפכו ל"גמישות", כלומר, במקרה שהמעסיק והמועסק יסכימו יוכל המועסק לקצר את יום העבודה, ולמחרת להשלים את השעות החסרות, אך המעסיק לא יצטרך לשלם 'תשלום שעות נוספות' בגין השעות הללו. יו"ר ההסתדרות הדגיש, כי ההטבה הזו לא תחול על עובדים חלשים ששכרם מגיע לפעם וחצי שכר המינימום במשק (7,950 שקל כיום).
יו"ר התאחדות התעשיינים רון תומר אמר, "המציאות של כולנו השתנתה, ואנחנו חייבים להגיב מהר ולהגיב נכון למציאות, ההסכם שאנחנו חותמים עליו היום הוא תגובה ראשונה ומשמעותית, כל הצדדים ויתרו והגענו להחלטה יחד. השינויים שאנחנו מביאים כיום טובים למעסיקים ולמועסקים, וגם למשק כולו, ויגדילו את יכולת התגובה שלנו גם למשברים בעתיד. אני לא יכול שלא להזכיר שוב שיש לנו בעיה גדולה עם הדולר".