וושינגטון פוסט: ארה"ב ומדינות במזרח התיכון מקדמות תוכנית להקמת מדינה פלסטינית
וושינגטון פוסט: ארה"ב ומדינות במזרח התיכון מקדמות תוכנית להקמת מדינה פלסטינית
ממשל ביידן ומדינות ערביות מנסים להשלים תוכנית שלום מפורטת, ייתכן שתוכרז תוך שבועות. "הפיל בחדר הוא ישראל ואם תסכים פינוי התנחלויות ולמדינה פלסטינית שבירתה ירושלים", נכתב ב"וושינגטון פוסט". סמוטריץ': אדרוש מהקבינט לקבוע שישראל מתנגדת
ארצות הברית וקבוצה קטנה של מדינות מהמזרח התיכון מנסות במהירות להשלים תוכנית מפורטת ומקיפה לשלום במזרח התיכון בין ישראל לפלסטינים, כולל לוח זמנים קשיח להקמת מדינה פלסטינית. ב"וושינגטון פוסט" דווח כי ייתכן שהתוכנית תוכרז תוך כמה שבועות.
בריאיון ל-ynet הבוקר (חמישי) דחה למעשה שר החינוך יואב קיש יוזמה שכזו: "אנחנו עסוקים אך ורק בניצחון בעזה. כל פרס למנצחים פשוט לא יהיה".
גם שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הגיב בחריפות: "לא נסכים בשום אופן לתוכנית הזו שלמעשה אומרת שמגיע לפלסטינים פרס על הטבח הנורא שעשו לנו: מדינה פלסטינית שבירתה ירושלים. המסר הוא שמשתלם מאוד לטבוח באזרחי ישראל. מדינה פלסטינית זה איום קיומי על ישראל, כפר סבא לא תהיה כפר עזה. אדרוש היום בישיבת הקבינט לקבל החלטה ברורה וחד משמעית הקובעת שישראל מתנגדת להקמת מדינה פלסטינית ולהטלת הסנקציות על למעלה מחצי מיליון מתיישבים. אני מצפה לתמיכה ברורה מנתניהו, גנץ, איזנקוט וכל השרים".
גם ח"כ זאב אלקין (המחנה הממלכתי) החבר בקואליציה הביע התנגדות חריפה: "לא יקרה! הקמת מדינה פלסטינית משמעותה הקמת מדינת חמאס, שינצח בכל מערכת בחירות שתהיה שם. צעד זה יביא לסיכון חזרת אירועי 7 באוקטובר כבר על כל הארץ כולה. אף אחד לא הציע בזמנו לארצות הברית בעקבות אירועי 11 בספטמבר להקים מדינת אל-קאעידה לאורך הגבול עם ארה״ב. הציבור הישראלי לא יתן לזה לקרות".
לפי הדיווח, הדחיפות בניסיון להשלים תוכנית כזו קשור ישירות לניסיון להפסקת הלחימה בעזה ולשחרור החטופים. גורמים אמריקניים וערביים אמרו כי הפסקת אש ראשונית, שאמורה להימשך שישה שבועות, תעניק זמן לפרסום התוכנית לציבור, לגיוס תמיכה ולכמה צעדים ראשונים למימוש התוכנית, כולל הקמת ממשלה פלסטינית זמנית.
מתכנני התוכנית מקווים שעסקת חטופים תושג עוד לפני תחילת חודש הרמדאן, בעוד מעט פחות מחודש. "המפתח הוא עסקת החטופים", אמר גורם אמריקני לעיתון.
בזמן שארצות הברית והמדינות השותפות בתוכנית, ובהן מצרים, ירדן, קטאר, סעודיה, האמירויות ונציגי הפלסטינים, פועלות להשגת הסכמות בינן לבין עצמן, החשש אצלן הוא שמתקפה רחבת היקף ברפיח תוביל לקריסת הניסיון הזה, ולקריסת אפשרות להגעה לעסקת חטופים.
"הפיל בחדר התכנון הוא ישראל, ואם ממשלתה תקבל על עצמה את מה שעליו דובר - פינוי התנחלויות רבות, אם לא כולן; מדינה פלסטינית שבירתה במזרח ירושלים; שיקום עזה; והסכמים ביטחוניים וסידורי ממשל הן ליהודה ושומרון והן לעזה", נכתב ב"וושינגטון פוסט". "התקווה היא שהערבויות הביטחוניות שיוצעו לישראל, לצד נורמליזציה עם סעודיה ומדינות ערביות נוספות, יקשו עליה לסרב".
בעיתון צוין כי ראש הממשלה בנימין נתניהו לא הראה שום סימן לכך שהוא מסכים להיענות לדרישות חמאס בעסקת החטופים, או לחזור בו מהתנגדותו למדינה פלסטינית. "כולם מדברים על פתרון שתי המדינות. אני שואל - למה אתם מתכוונים? האם לפלסטינים צריך להיות צבא? האם הם צריכים להמשיך לחנך את ילדיהם לטרור?", אמר נתניהו בריאיון השבוע לרשת האמריקנית ABC. "בידי ישראל חייבת להישאר השליטה הביטחונית באזור שממערב לירדן".
גורמים אמריקניים אמרו כי על בין היתר נשקלת תמיכה אמריקנית מוקדמת במדינה פלסטינית, גם כאשר אלמנטים כרפורמה פוליטית, ערבויות ביטחוניות לישראל ולפלסטינים, נורמליזציה ובנייה מחדש הם בתהליכי יישום. "אנחנו לא רוצים לאבד את המומנטום", אמר גורם אמריקני. "יש רצון לדעת כבר מהיום הראשון איך זה ייראה".
גורם ערבי אמר כי הזרוע הפוליטית של חמאס צריכה להיכלל בשיחות, אם לא גם בממשלה העתידית. "אנחנו צריכים מישהו שייצג אותם כדי להבטיח שהם איתנו. אם לא, הם לא יהיו מרוצים, ושוב יהיה לנו את פתח וחמאס", אמר - כשהוא מתייחס למחלוקות העבר. לטענתו, אם ממשלה פלסטינית חדשה תצליח להשיג שנתיים של יציבות ושגשוג, "איש לא יבחר בקלפי את חמאס".