במקום גזרים שמים מקלות בגלגלים
במקום גזרים שמים מקלות בגלגלים
המחיר הכבד של 7 העלאות ריבית שריסקו את שוק הדיור
האמת? במהלך 45 שנה ויותר שאני קבלן, חלמתי לא אחת שאותם פקידים ברשויות המקומיות שעושים ככל יכולתם על מנת לעכב תהליכים רישוי והיתרים הופכים את חיינו, הקבלנים, לגיהינום וגורמים במו ידיהם על ידי כך לייקור הדירות, ייעלמו אחת ולתלמיד ובמקומם יישבו מולנו אנשי מקצוע שמבינים עד כמה האינטרס שלהם הינו לקצר תהליכים ובכך לקדם עוד ועוד דירות גם למען ילדיהם.
אולם, וזה אולם גדול, כשקראתי במהלך השבוע האחרון את הפרסום אודות התוכנית החדשה של פקידי האוצר להגדיל את היצע הדיור באמצעות הענשה קולקטיבית של הרשויות המקומיות והקבלנים, שפשפתי שוב ושוב את עיני והייתי בטוח שאני הוזה.
תכנית זו, שמוטב שתיגנז כמה שיותר מהר, מבוססת מהמסד ועד לטפחות על סנקציות. עירייה או רשות מקומית שלא תקדם תכנית בנייה במהירות הנדרשת, יבוא משרד הפנים וייקח ממנה, תרתי משמע, את הזכות לקדם את תכנית ויטיל אותה על וועדה מיוחדת שתוקם לשם כך.
כנ"ל לגבי הקבלנים. קבלן שרכש קרקע מרשות מקרקעי ישראל (רמ"י) ולא יסיים את הפרויקט מסיבה זו או אחרת, במהלך 4 שנים, יחויב בקנס נכס של 4 אחוזים על כל שנה שאינו בונה וכעבור השנה הרביעית, תוענק לרמ"י הזכות ליטול ממנו את הקרקע בחזרה. עדיין לא ראינו ועדה מקומית אחת שהוציאה היתר בפחות מ- 3 שנים מיום רכישת המגרש ועוד 3 שנים בניה לפחות כמו כן, טופס 4 וחיבור חשמל זה עוד שנה !
טמטום כבר אמרנו?
ראשית, איני רואה מצב בו הענשה קולקטיבית של הרשויות המקומיות, מוצדקת ככל שתהיה, תקדם את ההיצע הדיור. נהפוך הוא. אין זה מקרה שמייד לאחר פרסום הגזירה המתוכננת, קמו כל הרשויות המקומיות בקול זעקה. ואכן גזירה משונה זו רק תקפיא עוד יותר את ההליכים ותבלום לחלוטין את קידום ההיצע. ותלך ל-5 שנים של דיונים בבתי משפט.
שנית, ואני כותב זאת תחת הכובע של נשיא לשכת הקבלנים, האם לא די באותן גזירות שכבר הושתו עלינו במהלך השנים האחרונות, כולל מאות רבות של קבלנים שפשטו את הרגל, הגיעו להקפאת הליכים וקשיים אחרים, כתוצאה ממשבר הקורונה וייקור מוצרי הבנייה בעקבות מלחמת רוסיה אוקראינה, שלא לדבר על 7 העלאות הריבית של בנק ישראל שהגדילו לאין שיעור את תקורות מימון הפרויקטים עבורנו? כאן המקום להגיד תשאירו את "הפטישים" לעבודה בבניין !!!
על כן, ומשום כך, ואם פקידי האוצר ויתר מקבלי ההחלטות במשרדי הפנים והשיכון באמת מעוניינים בהגדלת היצע הדיור, שומה עליהם להעניק הן לרשויות המקומיות והן לקבלנים "גזרים", זאת במקום "מקלות בגלגלים".
עליהם לעודד את הרשויות לקדם פרויקטים, הן באמצעות הגדלת הארנונה למגורים ומענקים על כל דירה חדשה שתבנה ועל ידי כך לחסל אחת ולתמיד את העיוות שנוצר בין עודף נדלן מסרחי ומשרדים, זאת על חשבון נדלן למגורים.
בד בבד עליהם להכניס את היד עמוק לכיס ולהכפיל(!) את מספר הפקידים ורצוי בעלי מקצוע בתחום המטפלים בקידום הליכי בנייה, מה שבאמת יקצר סוף סוף את הביורוקרטיה ויקל מאוד כמובן גם עלינו, הקבלנים.
כמו כן, במקום להשית עלינו גזירות, על מקבלי ההחלטות לאמץ סוף סוף את המודל שאותו הצענו זה מכבר, להגדיל ב-30 אחוזים את זכויות הבנייה(שבס כחלון) כשמתוך זה נפריש 20 אחוזים לטובת דיור מוזל ועוד 10 אחוזים לטובת שכירות מסובסדת לטווח הארוך.
ולסיכום, אין לי ספק שאם, חלילה, תאומץ תכנית משונה זו שיוזמים פקידי האוצר, בשיתוף עם משרדי הפנים והשיכון, נהיה עדים לצערנו לאחד המחדלים הגדולים ביותר בתולדות שוק הדיור, אם לא הגדול שבהם! ולהמשך עשית נזקים בענף במקום לקדם את בניית הדירות ולספק לשוק הדיור את ההיצע הדרוש.
*כותב המאמר רוני מזרחי הוא נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"