סגור

צעד ראשון לפינוי בזן? אסדת לווייתן נערכת לנתק התלות בבתי הזיקוק

שברון, מפעילת האסדה, חתמה על מזכר הבנות עם חברת תש"ן להקמת מתקן להזרמת קונדנסט מהאסדה למיכלי אחסון בחדרה, והעברתו משם ליצוא; זאת, כחלופה למצב הקיים היום, בו בזן מקבלת את הקונדנסט בחינם וחוסכת מיליוני דולרים בכל שנה

מכה לבזן: אסדת לווייתן נערכת למצוא פתרון אחר לקונדנסט - תוצר הלוואי המתקבל בעת זיקוק של גז או נפט, מעין גז טבעי מעובה - במקום להמשיך בהזרמתו לבתי הזיקוק של חיפה, כפי שקורה כיום.
לפי דיווח של דלק קידוחים, המחזיקה ב-45% ממאגר לווייתן, נחתם בחודש שעבר מזכר הבנות בלתי מחייב בין חברת שברון, כמפעילת האסדה, לבין חברת תשתיות אנרגיה (תש"ן). זאת לצורך פרויקט להקמה ותפעול של תשתית יעודית להזרמת קונדנסט מהאסדה למכלי אחסון שבאתר תחנת הכוח "אורות רבין" בחדרה, אשר יושכרו לצורך זה, והעמסתו על גבי מיכליות.
כיום - ולמעשה מאז תחילת הפעילות של האסדה, ביום האחרון של 2019 - הקונדנסט מגיע באמצעות צינור של קצא"א מאסדת לווייתן לבתי הזיקוק בחיפה. הקונדנסט מאסדת תמר מגיע לבתי הזיקוק באשדוד.
2 צפייה בגלריה
לווייתן לוויתן לויתן אסדה אסדת קידוח גז טבעי 1
לווייתן לוויתן לויתן אסדה אסדת קידוח גז טבעי 1
אסדת קידוח במאגר לווייתן
(צילום: אלבטרוס)
מבחינת בזן מדובר בעסקה מצוינת, שכן היא לא משלמת דבר תמורת הקונדנסט אלא מקבלת אותו חינם. לפי ההערכה, לווייתן מפסידה מיליוני דולרים בשנה, ואולי אף יותר, אותם יכלה לקבל אילו מכרה את הקונדנסט.
ועדת המנכ"לים שדנה בעתיד מפרץ חיפה ובאפשרות לפנות משם את בתי הזיקוק, התייחסה בין היתר לצורך למצוא פתרון לטיפול בקונדנסט שמגיע מלווייתן וכיום מטופל בבזן. אחד הפתרונות שנבחנו על ידי הוועדה היה העברת הקונדנסט לייצוא דרך הנמל בחדרה.
על פי הדיווח של דלק קידוחים, שנעשה במסגרת הודעת קבוצת דלק אתמול על בחינת אפשרות להנפקת אג"ח, צוין כי ביצוע הפרויקט כפוף לחתימת הסכם מחייב בין הצדדים, חתימת הסכם בין תש"ן לבין חברת חשמל לעניין השימוש בשטחים שבאתר תחנת הכוח, וקבלת אישורים רגולטוריים ככל שידרשו.
2 צפייה בגלריה
בתי הזיקוק בזן מפרץ חיפה בתי זיקוק 1
בתי הזיקוק בזן מפרץ חיפה בתי זיקוק 1
בתי הזיקוק במפרץ חיפה
(צילום: גיל נחושתן)
במענה להודעה מסר מנכ"ל איגוד ערים לאיכות הסביבה שרון כרמל, ניר סהר, כי האיגוד מתנגד לתוכנית: "האיגוד מתנגד להקמת עוד מתקן לאכסון קונדנסט במרחב האיגוד, אם זה באתר אורות רבין בחדרה, באתר חגית ובכל מקום אחר. הקודנסט מהווה מטרד סביבתי ואף בטיחותי - במידה וההובלה ו/או האחסון אינו מבוצע כשורה. ניתן לייצא את הקודנסט - באמצעות אוניה יעודית לחו"ל, או לטפל בו בסמיכות לקידוח ולא להובילו ליבשה. בכוונתנו לפנות למשרד האנרגיה על מנת לפעול למניעת אחסון ושינוע קונדנסט במרחב האיגוד".
מבזן לא נמסרה תגובה.
יוני ספיר, יו"ר עמותת "שומרי הבית", הגיב לדברים: "אשר יגורנו בא לנו. אין חלופה גרועה סביבתית מאשר ייצוא הקונדנסט במכליות ימיות היישר מהחוף, על פי סימולציות שביצענו. בסופו של יום קיבלנו גם אסדה מזהמת קרובת חוף וגם מכליות ימיות עמוסות קונדנסט מסוכן, שעלולות להחריב את הביולוגיה הימית שעל מדף היבשה ולסכן את מי השתיה המיוצרים במתקן ההתפלה בחדרה, בעת אירוע שפך לים. אני מצפה מהמשרד להגנת הסביבה וגם ממשרד האנרגיה, שחזר והבטיח לנו בשנים האחרונות כי לא תקודם אופציית מיכלית קונדנסט קרובת חוף, להתנגד נחרצות למהלך. אנחנו נילחם בכל כוחנו כדי למנוע את האופציה ההזויה הזו".