סגור
יריב לוין שר המשפטים
שר המשפטים יריב לוין (צילום: שלו שלום)

הכנסת אישרה: ההתמחות בעריכת דין תקוצר לשנה, לתקופה מוגבלת

לפי התיקון שאושר בקריאה שנייה ושלישית, תקופת ההתמחות תקוצר ל-12 חודשים למתמחים שהחלו אותה בספטמבר ועד לסוף 2024; מי שהחלו את התמחותם בין ינואר 2023 לסוף אוגוסט 2023 – יסיימו אותה כעבור 15 חודשים בלבד; שר המשפטים יוכל להאריך באישור ועדת החוקה את הוראת השעה עד לסוף 2025

הכנסת אישרה הערב בקריאה שנייה ושלישית (ברוב של 17 מול 0) את הצעת החוק לקיצור ההתמחות של עורכי הדין משנה וחצי לשנה – וזאת כהוראת שעה, בעקבות המלחמה. הוראת השעה תחול עד לסוף 2024, כאשר שר המשפטים יריב לוין יוכל להאריכה בשנה נוספת, עד סוף 2025, באישור ועדת החוקה.
הוראת השעה תוכנס כתיקון לחוק לשכת עורכי הדין, במטרה לתת מענה למתמחים שהחלו את התמחותם החל מחודש ספטמבר 2023, ואלה שיחלו עד לתום 2024 - כך שמשך התמחותם יקוצר מ-18 חודשים ל-12 חודשים בלבד.
לפי הצעת החוק, "באופן האמור יסיימו אותם המתמחים את מסלול ההכשרה שלהם למקצוע בתקופה קצרה יותר, כך שיוסמכו בהקדם כעורכי דין ויוכלו להשתלב בשוק התעסוקה".
עוד נקבע בתיקון כי מתמחים שהחלו את התמחותם החל מינואר 2023 ועד סוף אוגוסט 2023 – התמחותם תקוצר מ-18 חודשים ל-15 חודשים (זאת לאחר הסתייגויות שהוגשו לנוסח הקודם שביקש לקבוע את הקיצור ל-14 חודשים).
בנוסף, התיקון קובע כי היעדרויות מההתמחות שנסיבותיהן קשורות בזיקה ישירה ללחימה ולמצב המיוחד בעורף בהתאם לקטגוריות שנמנו בחוק (למשל בני משפחות של חטופים וחללי צה"ל ופעולות האיבה, מתמחים המתגוררים בישובים שפונו ועוד) – ייכללו בתקופת ההתמחות ולא יפגעו ברציפותה.
לוין אמר רגע לפני אישור ההצעה, כי אף שכעת מדובר בהוראת שעה זמנית, לטעמו "יש לבחון חזרה באופן קבוע למתכונת הקודמת שהיתה בעבר של התמחות שאורכה שנה במקום שנה וחצי".
ח"כ גלעד קריב (העבודה), חבר ועדת החוקה, מתח ביקורת מעל דוכן הכנסת על לוין משום שלדבריו "הצעת החוק לא קודמה בהידברות עם לשכת עורכי הדין בגלל היחס העוין וגסות הלב שמוקרנים כלפיה והניסיון לפגוע בה באופן מכוון בגלל התנגדותה למהלכי הממשלה בכל הקשור לעצמאות מערכת המשפט. אנו נעמוד לצידה של הלשכה בניסיון להטיל עליה מורא".
כפי שפורסם ב"כלכליסט", הצעת החוק המקורית של לוין לא תואמה עם לשכת עורכי הדין ואף זכתה להתנגדות עזה מצד יו"ר הלשכה עו"ד עמית בכר, שראה בה מחטף שלו לוין. בכר אמר אז ל"כלכליסט" כי "הצעת החוק הוכנה ללא התייעצות ולמיטב ידיעתנו ללא שיתוף הגורמים הרלבנטים במשרד המשפטים. קיצור ההתמחות אינו הפתרון לקשיים שנוצרו עקב המלחמה".
לוין ביקש לקבוע בהצעת החוק כי קיצור ההתמחות יחול עד סוף 2025, ואולם במהלך הדיונים בוועדת החוקה התקבלה ההסתייגות שהגיש יו"ר הוועדה ח"כ שמחה רוטמן (בעקבות הסתייגויות שהעלו חברי הכנסת מהאופוזיציה, בהם קארין אלהרר וגלעד קריב), ונקבע כי התקופה של הוראת השעה תקוצר כעת לשנה בלבד - עד סוף 2024, אולם שר המשפטים יוכל להאריכה בשנה נוספת בצו, באישור ועדת החוקה, וזאת "אם נוכח כי מתקיימות נסיבות המצדיקות זאת בשל פעולות האיבה או פעולות המלחמה".
בנוסף, בדיונים בוועדה הוחלט להכיל בהוראת השעה גם את המתמחים שהחלו את התמחותם מתחילת 2023, לאחר שבהצעה המקורית ההתייחסות היתה רק למתמחי ספטמבר 2023 ואילך – מה שעורר קול זעקה מצד מתמחי מרץ 2023 שטענו לאפלייתם.
בדיון בחודש שעבר בוועדת החוקה אמר עו"ד בכר כי "החוק לא היה צריך לבוא לעולם. הקושי הוא בין היתר במיידיות כניסת החוק לתוקף ומכאן גם הצפי לחוסרים במאמנים ובמתמחים שמסתמכים עליהם ככוח עזר". ח"כ קריב, אמר בדיון אז כי "מן הראוי היה שכל הנושא יטופל על דרך הסכמה מלאה בין משרד המשפטים ללשכת עורכי הדין. לטעמי לא היו ניסיונות מספקים, וקשה להשתחרר מהתחושה שההצעה קודמה כחלק מסדר היום העוין של שר המשפטים כלפי הלשכה".