סגור
ראש הממשלה בנימין נתניהו
ראש הממשלה בנימין נתניהו. יצטרך להמתין לקבלת הכסף שתרם לו בן דודו ושנאסף עבורו בגיוס המונים (צילום: Abir Sultan/Pool via REUTERS)

ירד מסדר היום: חוק המתנות לא יקודם

הקואליציה חזרה בה מכוונתה להעלות מחר להצבעה בקריאה ראשונה את חוק המתנות שנועד לסייע לרה"מ להשאיר אצלו את הכספים שקיבל מבן דודו המנוח. נתניהו יצטרך להחליט האם לפנות לבג"ץ בבקשה לדחות את מועד החזרת הכסף

הקואליציה נאלצה לדחות היום (ד') את כוונתה המקורית לאשר ביום ראשון בקריאה הראשונה במליאה את "חוק המתנות". גם הדיון בוועדת הכנסת שזומן למחר לאישור הצעת החוק לקריאה ראשונה במליאה - בוטל.
החוק נועד לאפשר קבלת 5 מיליון שקל לכיסוי הוצאות משפטיות של ראש הממשלה בנימין נתניהו, רעייתו שרה ובנו יאיר.
"חוק המתנות" אומנם אינו חלק מחוקי ההפיכה המשטרית אבל יחד עם "חוק החמץ" (שעבר אתמול בקריאה השנייה והשלישית), הוא נילווה לבליץ החקיקתי שאותה ביקשה הקואליציה לקדם במרץ טרם יציאתה לפגרת הפסח.
הסיבה למהירות בקואליציה בקידומה של הצעת החוק נובע מהעובדה שבג"ץ חייב את נתניהו להחזיר 270 אלף דולר לבן דודו נתן מילקובסקי עד ה־26 באפריל 2023.
אלא שראשי סיעות האופוזיציה מחו היום על אישורו של החוק במליאה. "אנו מחדדים כי לא נוותר וחוק המתנות המושחת יתקל בהתנגדות מסיבית של כל סיעות האופוזיציה. אנו מציעים לקואליציה לשקול שוב את העניין ולמנוע את העלאת חוק המתנות" - נטען בהודעת סיעות האופוזיציה.
באופוזיציה איימו לבצע ביום ראשון "פיליבסטר" (עיכוב הצבעות) במליאה ב"חוק מירון" - שמיועד להצבעה בקריאה השנייה והשלישית. "חוק מירון" נועד לתת למשטרה כלים למניעת אסון בחגיגות ל"ג בעומר.
הח"כים החרדים נבהלו שמא בעקבות העיכוב הכנסת תכונס ביום שני, יומיים לפני ליל הסדר, וביקשו להסיר הדיון. זאת ועוד, גם גורמים בקואליציה מתחו ביקורת על חקיקת החוק כעת מחשש שיהווה זרז להאצת גלי המחאה הציבורית ועוד בזמן שבמקביל יש הידברות בבית הנשיא בין הקואליציה לאופוזיציה.
ראש האופוזיציה יאיר לפיד צייץ בתגובה להסרת חוק המתנות מסדר היום: ״הקואליציה צריכה להוריד את חוק המתנות המושחת לא רק מסדר היום של המושב הזה, החוק הזה לא יכול לעלות להצבעה בכנסת ישראל. הגיע הזמן שיתחילו לחשוב על אזרחי ישראל. לא יוקר מחייה, לא ביטחון אישי, רק טובתם האישית".
לפי החוק, נתניהו יוכל לקבל את המיליון שקל מבן דודו נתן מילקובסקי ז"ל - בניגוד להחלטת בג"ץ. כמו כן, נתניהו יוכל לקבל גיוס המונים של כ־4 מיליון שקל שבוצע עבורו אשתקד באמצעות "מימון המונים".
החוק המוצע קובע כי נבחר ציבור ועובד הציבור - כל אחד מהם יוכל לפי הנוסח החדש של החוק לגייס 15 תרומות ישירות (שלא באמצעות מימון המונים) שאינן מוגבלות בסכום כאשר מספר התורמים לא יעלה על 15. סכום התרומה הזו לא יעלה על 20% מסך התרומות הכולל שרשאי הנבחר ועובד ציבור לגייס.
אגב, מתנה של מיליון שקל ממילקובסקי לנתניהו, מהווה 20% כפי שמוצע בנוסח המעודכן של החוק מהיקף התרומות העכשוויות ( 5 מיליון שקל). עם זאת, נראה שיוצע לאפשר לנתניהו להגדיל את תקרת היקף התרומות.
מהצעת החוק עולה שנבחר ציבור ועובד ציבור יוכל לקבל תרומה של 1,500 שקל בעילום שם או ממי שלא ניתן לבדוק את זהותו. החוק מאפשר "גיוס המונים" עד לגובה תרומה מקסימלית של 5,000 שקל ובכך יכשיר קבלת הכסף מגיוס ההמונים.
אם הקואליציה לא תחוקק את החוק בקריאה השנייה והשלישית עד לכנס הקיץ שיפתח באחד במאי - נתניהו, יוכל לפנות מחדש לבג"ץ ולבקש שוב דחייה בהחזרת הכסף בטענה שהצעת חוק בעניין מקודמת בבית המחוקקים.
אם בקשתו תידחה - הוא תמיד יוכל לטעון שבג"ץ מתעלם מהליכי חקיקה שנדונים בכנסת ובכך להצדיק שוב את חוקי ההפיכה המשטרית. אפשרות נוספות היא שנתניהו יאלץ להחזיר הכסף למילקובסקי ואחרי חקיקת החוק לקבלו בחזרה.
מצד שני, ברגע האחרון, לפני סוף אפריל יוכל נתניהו לחזור בו מהקפאת החקיקה לכנס את ועדת הכנסת ואח"כ את המליאה לאישור הצעת החוק להצבעה בקריאה השנייה והשלישית. קידומה של הצעת חוק פרטית כזו במהירות רבה ובתקופת פגרת הפסח הוא חריג כשלעצמו. מלשכת רה"מ לא נמסרה תגובה.