אושרה הקמת האוניברסיטה בתל חי: "החלטה שערורייתית עם ריח פוליטי"
אושרה הקמת האוניברסיטה בתל חי: "החלטה שערורייתית עם ריח פוליטי"
בישיבת הועדה לתכנון ותקצוב של המל"ג נמתחה ביקורת קשה על קבלת ההחלטה חרף העדר נתונים ומידע מספק. הות"ת אישרה את המהלך בכפוף לבירור המידע. נציג הציבור שמואל סלבין הזהיר: "מדובר בהחלטה של מיליארדים, למה צריך להקים אוניברסיטה ממכללה של 4,700 תלמידים?"
הוועדה לתכנון ולתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה (ות"ת) אישרה היום (ד') על אף תקופת הבחירות את הקמת האוניברסיטה בתל חי. זאת, על סמך מסקנות ועדת גייגר (הוועדה שהוקמה כדי לבחון הקמת אוניברסיטה בגליל) וביוזמת שרת החינוך יפעת שאשא ביטון.
ההחלטה תובא לאישור המל"ג בקרוב. ההחלטה אושרה תוך ביקורת קשה על המידע החסר לקבלתה. נציג הציבור בוועדה, מנכ"ל האוצר לשעבר שמואל סלבין, הגדיר את ההחלטה כ"שערוריה והחלטה עם ריח פוליטי". המכללות האחרות בצפון מביעות התנגדות חריפה למהלך בטענה שיפגע בהן אנושות ויהיה "בכייה לדורות".
הקמת אוניברסיטה בגליל היא אחת מהבטחותיה של שרת החינוך יפעת שאשא ביטון, יוצאת קריית שמונה. האוניברסיטה אמורה לשמש כבסיס לפיתוח הצפון, ובין היתר - לפחות על פי התוכניות - להפוך למרכז ביוטק ואגרוטק. שאשא ביטון היתה סגנית נשיא מכללת אוהלו להוראה שאוחדה עם מכללת תל חי. היא מינתה את הנשיא הקודם של תל חי פרופ' יוסי מקורי ליו"ר ות"ת.
שאשא ביטון כבר העבירה במועצה להשכלה גבוהה החלטה על הקמת האוניברסיטה בצפון והקימה ועדה לקביעת הדרך הנכונה לביצוע המהלך. עבודת הוועדה התעכבה בשל התפטרות היו"ר הראשון פרופ' אהרון צ'חנובר ומינוי פרופ' בני גייגר במקומו. הדבר גרם לכך שהמהלך בוצע בתקופת הבחירות.
הוועדה המליצה על הקמת האוניברסיטה במכללת תל חי ודחתה הצעות חליפיות של המכללות בצפון. בין היתר' מכללות כנרת וצפת הציעו להקים אוניברסיטה לתארים מתקדמים בלבד, נוסח מכון ויצמן, שתתבסס על הבוגרים והמרצים של כל המכללות הקיימות בצפון. תל חי מתכוונת להתאחד עם מכללת אורט בראודה בכרמיאל' שאמורה להפוך לפקולטה להנדסה שלה.
בישיבת הוועדה תקף נציג הציבור סלבין את העובדה שדו"ח הועדה מתייחס רק לחלופות להקמת אוניברסיטה, ולא לעצם השאלה אם צריך אותה ולהשלכות של הקמתה לרבות העלויות הכספיות של המהלך. "כל ההחלטה שערורייתית", אומר סלבין. "להקים אוניברסיטה ממכללה של 4,700 תלמידים. הקימו ועדה עם ריח פוליטי. להקים אוניברסיטה זו החלטה של מיליארדים. מי ישקיע בתשתיות"?
חברים נוספים היו שותפים לביקורת שבעקבותיה הוכנו שורת הסתייגויות להחלטה, אבל סלבין היה היחיד שהתנגד גם להחלטה המתוקנת. הוא הודיע שהוא שוקל לעתור לבג"ץ.
בהחלטה נאמר שהאוניברסיטה תוקם על בסיס מכללת תל-חי ותוך איחוד שלה עם מכון המחקר מיג"ל. ות"ת ממליצה לשקול איחוד מכללות נוספות. תוקם ועדת היגוי להליך ההקמה. עוד נאמר ש"דו"ח הועדה לא כלל התייחסות מספקת להיבט התכנוני אקדמי של הקמת אוניברסיטה בגליל והשלכותיה על המוסדות להשכלה גבוהה באזור".
ות"ת מבקשת מועדת ההיגוי לבחון שורה אורכה של קריטריונים, אבל לא מתנה את הקמת האוניברסיטה בכך. בין התחומים שייבדקו: תחומי המחקר והלימוד, התשתית המחקרית, העלות התקציבית, פוטנציאל הגיוס של צוות אקדמי וסטודנטים וההשפעה על המכללות באזור. עם זאת, כיוון שמדובר בבדיקה בדיעבד ההשפעה שלה כמובן תהיה מוגבלת.
ממכללות האקדמיות צפת וכנרת נמסר ש"החלטת הות״ת התקבלה עם עשרות הסתייגויות. הדבר מעיד יותר מכל על כך שהמתווה הנוכחי אינו מיטבי, רחוק מלהיות סופי, ואף מסכן את האקו-סיסטם האקדמי בצפון. הניסיון להעביר בחופזה את ההחלטה החשובה הזו, בתקופת ממשלת מעבר ובחירות מעיד על הפוליטיזציה של תהליך, שאמור להיות נקי ונטול השפעות פוליטיות".
לטענת המכללות, "מסקנות ישיבת הוועדה היום לא מאפשרות את המשך ההליכים הנדרשים להקמת האוניברסיטה לא במליאת מל״ג ולא בממשלה. לתפיסתנו, הקמת האוניברסיטה במתווה הנוכחי, עלולה לפגוע באופן הרסני על האקדמיות הצפוניות, דבר שאסור להרשות שיקרה".
מקור מקורב לשרת החינוך אמר בתגובה ש"הוועדה לקביעת הדרך שבה תוקם האוניברסיטה הוקמה לפני שנה". לכן לדבריו אין שום בעיה עם כך שהתהליך נכנס לבחירות. "הועדה היתה צריכה זמן. זה היה התהליך הכי מקצועי וטהור". מכללות כנרת וצפת היו לדבריו שותפות לתהליך ו"ההצעה שלהן מופרכת לגמרי". הגורם מדגיש שההחלטה להקים אוניבסיטה כבר התקלה בממשלה ובמל"ג ולכן ועדת גייגר לא היתה צריכה לדון בשאלה הזאת.