סגור
הפגנה הפגנת עובדים סוציאליים עובדות סוציאליות כיכר רבין תל אביב משכורת נמוכה שכר 1
מחאת העובדים הסוציאליים ביולי 2020 (צילום: מוטי קמחי)

14 מבכירי חוקרי הרווחה בישראל מציעים רפורמה מקיפה בשירותי הרווחה

התוכנית שהוגשה היום לשר הרווחה מאיר כהן היא ההצעה הראשונה לרפורמה כזו זה עשרות שנים. העלות: 7 מיליארד שקל. בין ההצעות שעל הפרק: חוק שירותי רווחה חדש, שינוי שיטת מימון שירותי הרווחה הפוגעת בתושבי רשויות חלשות; והכשרת עובדים סוציאליים שיתמחו במיצוי זכויות

14 מבכירי חוקרי הרווחה בישראל הגישו הבוקר (שני) לשר הרווחה מאיר כהן תוכנית לביצוע רפורמה מקיפה במערכת הרווחת תחת השם "הזכות לרווחה טובה". התוכנית שעלותה 7 מיליארד שקלים מעגנת את הזכות לרווחה בתקציבים ובכלי עבודה ומבקשת להביא את ישראל לרמת ההוצאה הלאומית לרווחה המקובלת במדינת הרווחה בעולם המפותח.
התוכנית באה לעולם ביוזמת קרן מנומדין של איש העסקים והפילנתרופ חיים טייב שציין כח "זו תוכנית מקיפה ראשונה מזה 50 שנה לרפורמה במערכת שירותי הרווחה. זו פעם ראשונה ששמים מפת דרכים מוסדרת ולא טלאי על טלאי". עלות הרפורמה 6 מיליארד שקל בתחילתה ו-7 מיליארד במיצוי התוכנית. הכנת התוכנית החלה בימי שר הרווחה לשעבר חיים כץ מהליכוד, אבל שר הרווחה הנוכחי מאיר כהן מיש עתיד אימץ אותה והחוקרים עבדו בשיתוף פעולה עם בכירי המשרד.
את התוכנית הכינו חוקרי רווחה בכירים בראשות פרופ' ג'וני גל מהאוניברסיטה העברית ומרכז טאוב והחוקרת שביט מדהלה ממרכז טאוב. השניים אמרו כי "אנחנו רוצים להבטיח כי כל אזרח הזקוק לסיוע להתמודד עם מצוקותיו, יזכה לכך". בין החוקרים הנוספים שהשתתפו בעריכת התוכנית: סגנית נשיא האוניברסיטה העברית פרופ' מונא חורי-כסבארי, דיקן הפקולטה לרווחה ובריאות באוניברסיטת חיפה פרופ' ישראל דורון, דיקן בית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטה העברית פרופ' אשר בן אריה ופעיל זכויות הנכים יואב קריים מבית איזי שפירא.
גל ומדהלה אומרים ש"מערכת הרווחה סובלת ממחסור מתמיד של משאבים ושל כוח אדם, מעומס בלתי סביר ובמקרים רבים - מתנאי עבודה וטיפול שאינם ראויים למערכת רווחה ממלכתית". המלצה מרכזית שלהם היא להוסיף 7 מיליארד שקל למימון שירותי הרווחה, כלומר להגדיל את תקציב שירותי הרווחה (המשרד ורשויות מקומיות) מ-11 ל-18 מיליארד שקלים.
המלצות נוספות:
● העברת חוק שירותי רווחה שיקבע את חובות הממשלה והרשויות המקומיות לספק שירותי רווחה ואת זכותם של הזכאים לדעת את זכויותיהם ולערער על החלטות.
● חיזוק הרגולציה והפיקוח על שירותי הרווחה המופרטים.
● יוכשרו עובדים סוציאליים המתמחים במיצוי זכויות והם יוצבו בכל מחלקה לשירותי רווחה.
● רפורמה מקיפה בשיטת המימון התואם מאצ'ינג. שיטה זו מחייבת את כל הרשויות המקומיות בהשתתפות של 25% בעלות שירותי רווחה וגורמת לכך שתושבי רשויות חלשות מקבלים הרבה פחות שירותים. מוצע לצמצם משמעותית את חובות ההשתתפות של רשויות חלשות.
● תוקם ועדה בין-משרדית לטיפול בעוני וייקבע יעד ממשלתי מדיד לצמצום תחולת העוני, עומק העוני ומשך העוני.
טייב אמר ש"קרן מנומדין יצאה לפני כשנתיים לתהליך אסטרטגי-יישומי שמטרתו גיבוש מדיניות רווחה כוללת וארוכת טווח לקידום חוסנה החברתי של מדינת ישראל". ביחס למצב הפוליטי אמר טייב כי "זקנים, נוער בסיכון ועובדים סוציאליים לא יכולים להיות בני ערובה של מערכות בחירות".
שר הרווחה מאיר כהן אמר ש"אם רוצים להגיע לרמת הרווחה המקובלת במדינות שנמצאות בראש הטבלה, עלינו להגדיל באופן שיטתי את תקציב כל השירותים החברתיים במדינה". הוא קרא לכל המשרדים החברתיים ולרשויות המקומיות "לאמץ את הדו"ח ולשלב את המלצותיו בתוכניות העבודה שלהם לשנים הקרובות".
לדבריו, "חלק מההמלצות הן כבר חלק ממדיניות המשרד בשנה האחרונה, ובראשן חוק זכויות רווחה לאנשים עם מוגבלות והמעבר לסיוע באמצעות תקציבים גמישים במחלקות לשירותים חברתיים". עוד אמר ש"את יתר ההמלצות בכוונתנו לשלב בתוכניות העבודה של המשרד לשנים הקרובות". בפועל, בשל ההליכה לבחירות לא בטוח שזה יהיה בשליטתו.