פרשנותאינפלציית הנכסים כאן כדי להישאר
פרשנות
אינפלציית הנכסים כאן כדי להישאר
מדד המחירים לצרכן לחודש מרץ הפתיע לטובה, אך מוקדם עדיין לפתוח שמפניות: נתון של חודש בודד אינו מעיד על בלימה, ומגמת האינפלציה בישראל מובהקת כלפי מעלה. גם אינפלציית הנדל”ן מציגה סימנים מטרידים
1. אחרי חודשיים רצופים שהאינפלציה בישראל "הפתיעה לרעה", הגיע מרץ - ודווקא בחודש בו צפינו כי היא תנחת עלינו במלא עוצמתה - היא הפתיעה לטובה. ערב ליל הסדר דיווחה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ”ס) כי בניגוד לציפיות, מדד המחירים לצרכן עלה ב־0.6% בלבד, זאת בניגוד לתחזיות שניבאו אינפלציה חודשית של כ־0.8%. כתוצאה מכך, האינפלציה השנתית נותרה ללא שינוי לעומת פברואר האחרון - 3.5% - כשהיא ניצבת 0.5% מעל הגבול העליון של יעד יציבות המחירים שקבעה הממשלה.
הנתון הפתיע מכמה וכמה סיבות. ראשית, כי האינפליה בעולם ממשיכה לתפוס תאוצה. ראינו זאת בנתונים של ארה"ב לדוגמא: מדד מרץ הקפיץ את האינפלציה שם לשיא של 40 שנה מרמה של 7.9% ל־8.5%. גם הנציבות האירופית צפויה לדווח השבוע על זינוק חד של האינפלציה באירופה לרמה של 7.5% לעומת 5.9% בפברואר האחרון. הסיבה לכך ברורה: מדד מרץ אמור לשקף את השיבושים הקשים שגרמה, ועדיין גורמת, המלחמה באוקראינה. זה החודש בו נרשמו הזינוקים הגדולים במחירי חומרי הגלם והאנרגיה. רוסיה היא היצואנית הגדולה בעולם של גז, מקום שני־שלישי של נפט ומקום שלישי של פחם.
כמו כן, היות ורוסיה ואוקראינה אחראיות על אספקת שליש מהחיטה לכל מדינות העולם, גם במחירי המזון היה צפוי זינוק. יתרה מזו, מדיניות “סובלנות אפס" של הסינים כלפי התפרצויות הקורונה לא הקלה על השיבושים הקשים בשרשראות האספקה שאנו עדים להם מאז הפתיחה המחודשת של העולם. הפקקים בהליך הייצור העולמי לא נרגעו והקטינו את היצע הסחורות. אך הקטסטרופה של המחירים שהבטיחו לנו בישראל - לא הגיעה, לפחות לעת עתה.
2. מוקדם מאוד לפתוח שמפניות. בבנק ישראל המתינו לנתונים בקוצר רוח ונשמו לרווחה: לא רק שהאינפלציה האטה, גם הפער בין שיעורי האינפלציה בישראל לזה של שאר העולם - נפתח עוד יותר אחרי כמה חודשים שצומצם. הנתון הזה מחזק את מה שאמר נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, בראיון ל"כלכליסט": "נכון שאנו 0.5% מעל הגבול העליון ויש סיכוי שבחודשים הקרובים האינפלציה תגיע ל־4%. אבל אנו לא בסביבה של ארה"ב ואנגליה. ישנם גורמים מבניים שמאפיינים את המשק הישראלי שמסבירים מדוע האינפלציה כאן יותר נמוכה לעומת שאר המדינות".
שילוב של נתון כמו זה שקיבלנו ביום שישי עם אמירה כזו של הנגיד, מסייעים לעגן את הציפיות לאינפלציה אל תוך היעד, אחרי שבחודש האחרון הן יצאו ממנו. היום ברור כי הציפיות לאינפלציה מהווים את הברומטר האולטימטיבי לאינפלציה העתידית, וכל הבנקים המרכזיים שלא פיקחו וניטרו את המשתנה הזה ואיבדו עליו שליטה, בסוף איבדו שליטה על האינפלציה.
יש להתייחס בזהירות כאשר מבקשים להקיש מהנתון של מרץ על השפעת המדיניות המוניטרית החדשה שהחלה בשבוע שעבר - העלאת ריבית. נתון של חודש בודד לא מעיד על דבר, לבטח כאשר המגמה היא כלפי מעלה באופן מובהק. בנוסף, ייתכן כי האינפלציה זזה לאפריל, ובנתוני החודש הזה תגיע "המכה האינפלציונית". וחשוב מכל, אינפלציית הנכסים ממשיכה לאותת סימנים מטרידים בשוק הנדל"ן שהשלים עלייה שנתית של יותר מ־15% ומוסיף לרתוח. בהקשר זה, העלאת הריבית צפויה גם לצנן את הביקושים ולהוות תמריץ שלילי ללקיחת משכנתאות.