בלעדיעסקת ענק לתעשייה האווירית: תספק למשרד הביטחון טילי חץ 3 במיליארדי שקלים
בלעדי
עסקת ענק לתעשייה האווירית: תספק למשרד הביטחון טילי חץ 3 במיליארדי שקלים
טילי חץ 3 מיועדים ליירט טילים בליסטיים במרחק רב משטח ישראל ושימשו ליירוט חלק מהטילים שנורו מתימן ומאיראן. במשרד הביטחון אמרו כי במהלך המלחמה מערכת חץ 3 הוכיחה ביצועים חסרי תקדים
כשנה ושלושה חודשים מפרוץ המלחמה זרם ההזמנות לתעשיות הביטחוניות לא עוצר: משרד הביטחון חתם היום (ג') עם התעשייה האווירית על הזמנת ענק בהיקף שמוערך בכמה מיליארדי שקלים על אספקת טילי חץ 3. במסגרת העסקה החדשה התע"א תספק למערך ההגנה האווירית של חיל האוויר כמות משמעותית של טילי היירוט המתקדמים שמחירו של כל אחד מוערך בכ־2־3 מיליון דולר.
מדובר בטילי הגנה אווירית המיועדים ליירוט של טילי קרקע־קרקע וטילים בליסטיים ומשמשים את מערך ההגנה האווירית של חיל האוויר ליירוט של טילים המשוגרים לעבר ישראל מתימן ומאיראן. את היירוט המבצעי הראשון שלה מערכת חץ 3 עשתה בתחילת המלחמה, כששיגרה מיירט לעבר טיל בליסטי ששוגר לעבר ישראל בידי המורדים החות'ים בתימן. במשרד הביטחון אמרו כי במהלך המלחמה חץ 3 יירטה איומים רבים שהופנו לעבר ישראל והוכיחה ביצועים חסרי תקדים.
טילים אלה מבססים את השכבה העליונה ביותר של מערכת ההגנה האווירית של ישראל ומאפשרים ליירט טילים בליסטיים הרחק מגבולות המדינה ובעודם מחוץ לאטמוספירה. מתחת לשכבת טילי חץ 3 נמצאות השכבות של חץ 2, קלע דוד וכיפת ברזל.
העסקה נחתמה בין מנכ"ל משרד הביטחון אייל זמיר לבין מנכ"ל התע"א בועז לוי שבעבר היה המהנדס הראשי שהוביל את פרויקט פיתוח מערכת היירוט המתקדמת. "זאת מערכת יירוט ייחודית שמיועדת להתמודד עם איומים בליסטיים ארוכי טווח, בגובה רב ובדיוק יוצאי דופן תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות שמציבות אותה כאחת ממערכות ההגנה המתקדמות בעולם", אמר לוי לאחר החתימה על העסקה בקריה בתל אביב. לדבריו, "ההצטיידות הנוכחית תחזק את יכולות ההגנה של ישראל ותאפשר לנו להמשיך לשפר את ביצועי המערכת לקראת התמודדות עם איומים עתידיים ולהבטיח לצה"ל יתרון משמעותי על פני אויבינו".
ערב פרוץ המלחמה התעשייה האווירית ומשרד הביטחון חתמו עם משרד ההגנה הגרמני על הסכם היסטורי שבמסגרתו מערכת חץ 3 תיוצא לראשונה לגרמניה וזאת במסגרת עסקה בהיקף של כ־14 מיליארד שקל, הנחשבת לעסקת היצוא הביטחונית הגדולה בתולדות התעשיות הביטחוניות בישראל. על רקע העסקה עם גרמניה והביקוש הגובר לטילי יירוט מסוג זה מצד משרד הביטחון התע"א גם החלה להרחיב במהלך החודשים האחרונים את קווי הייצור וההרכבה של מערכות אלה.
מנכ"ל משרד הביטחון זמיר אמר היום כי "העסקה תזרים מיליארדי שקלים לתעשייה הישראלית ותפרנס אלפי בתי אב תוך חיזוק עצמאות הייצור בארץ". הזמנה זו באה ברקע הזמנת ענק אחרת שעשה משרד הביטחון לפני כשבוע וחצי ממספנות ישראל בהיקף של כ־2.4 מיליארד שקל, לקראת הצטיידות בספינות קרב מסוג "רשף" שיחליפו את צי הספינות המתיישן מסוג "נירית".
עבור התעשייה האווירית הזמנת טילי החץ בהיקף של מיליארדי שקלים מהווה עסקת ענק שנייה בתוך כיממה. ביום שני משרד הביטחון הודיע כי היא תספק מערכות הגנה מסוג ברק MX לסלובקיה, שעתידות להחליף את מערכות ההגנה הרוסיות שברשותו שחלקן התיישנו ואחרות הועברו על ידו לצבא אוקראינה בעקבות המלחמה עם רוסיה. מערכת ברק MX מיועדת ליירוט של טילים, כטב"מים ומטוסים בטווחים שבין 30 ק"מ ל־150 ק"מ. זאת, כשלפי פרסומים זרים מתחילת החודש גם קפריסין הצטיידה בכמה מערכות הגנה מסוג זה במסגרת עסקה שהיקפה לא ידוע.
ברבעון השלישי של השנה התעשייה האווירית דיווחה על צבר הזמנות חסר תקדים שעומד על כ־25 מיליארד דולר. כ־30% ממכירותיה של החברה בשנה האחרונה הופנו לשוק הישראלי — ברקע ההצטיידות המואצת והנרחבת של צה"ל ומערכת הביטחון במערכות לחימה ובטילים.