דעהשינוי המדיניות בים המלח היא ההפיכה החשובה באמת
דעה
שינוי המדיניות בים המלח היא ההפיכה החשובה באמת
בעוד מחלוקות רבות מתקיימות בימים אלה, מרבית העם יסכים שיש לשנות את כללי המשחק הקשורים לים המלח הנעלם, ותום תקופת הזיכיון של כי"ל ב-2030 יכולה להיות ההזדמנות. לקראת מועד זה המדינה צריכה לפרסם מכרז שישמר את ים המלח ויפיק ממנו את המיטב לאורך שנים ארוכות
צמד המילים הפיכה ורפורמה זוכה לעדנה מחודשת בעת האחרונה: הפיכה משטרתית ומשפטית, הפיכה מלמעלה והפיכה עצמית ורפורמה מכל מיני סוגים. בעוד דעות ומחלוקות רבות מתקיימות בנושאים אחרים, אנחנו רוצים להציע הפיכה או יותר נכון מהפכה בסוגיה שמרבית העם ונציגיו יוכלו להסכים עליו גם בעת מתוחה זו: שינוי רדיקלי של כללי המשחק הקשורים לים המלח ההולך ונעלם.
בעשורים האחרונים השתנה אגן ים המלח לבלי הכר בשל התערבות מסיבית של מדינות האזור, שבמרכזה ניצול המים שזרמו בנהר הירדן ויובליו לים וכן גידול ניכר בשאיבה בידי מפעלי ים המלח, בירדן ובישראל. פעולות אלו גרמו לצניחה חסרת תקדים של מפלס הים, שנסוג בכ-40 מטר, וללא מעשה אמיתי, הים - שהוא פלא עולם ייחודי - יגיע לידי סכנת הכחדה בתוך עשורים ספורים.
נסיגת הים מלווה בהיפערותם של בולענים, התרחקות החופים התחתרות נחלים המסכנים תשתיות ומקשים את ההתנהלות היום-יומית באזור. המצב הנוכחי והתחזיות מקנים לים המלח דימוי ועתיד של אזור מוכה אסון. היעלמותו של הים ואי-מינוף הפוטנציאל הכלכלי האזורי בקידום תיירות אליו, טומן בחובו אובדן של מנוע צמיחה כלכלי אסטרטגי נדרש לשגשוג ויציבות לטובת כלל התושבים באזור זה ואף מעבר לו.
עד היום בעיקר צקצקנו. מי שמטייל באזור ורואה את "בריחת הים" מזדעזע. קמו ועדות, נכתבו המלצות והפוליטיקאים, כהרגלם, מדברים ומדברים. שום תכנית ריאלית רצינית לא נהגתה - ודאי שלא נעשו מעשים בשטח. אנחנו חייבים לעצור נזקים אלו שכולם מעשה ידי אדם ולייצב את מפלסו של האגן הצפוני של ים המלח בדרך של הזרמת מים במורד הירדן הדרומי וקביעת תנאי זיכיון חדשים למפעלי ים המלח במסגרתם יחויבו לשלם בגין השבת המים.
סוגיית ים המלח סבוכה ומפתה לדחות את העיסוק בה לזמן אחר נוכח המציאות הנוכחית, אך ים המלח ניצב כיום בפני חלון הזדמנויות שלא יחזור על עצמו בו ניתן יהיה לשנות את גורלו.
תום תקופת הזיכיון של כי"ל בשנת 2030 מייצר חלק ניכר מאפשרות זו בשנים הקרובות. לקראת מועד זה המדינה צריכה לפרסם מכרז שיהיה למהפכה בתחום: ים המלח הוא משאב טבע מהחשובים שיש לנו והבטחת עתידו לא פחותה מכל התקציבים והכסף שרוצים להפיק ממנו. כחלק מכך יש לדרוש ממקבלי ההחלטות בממשלה ובכנסת לוודא כי תנאי הזיכיון יבטיחו את השבת מי הים המאודים בעלות שבריר מהרווחים האדירים שמייצר הזיכיון.
היקף המכרז עשרות מיליארדי דולרים. הרווחים העצומים (במקום הזול בעולם להפקת אשלג) יעשירו את התאגיד שיזכה במכרז, את העובדים שיהנו מפירותיו, את קופת המדינה בתמלוגים - והגיע הזמן שמכל הטוב הזה יהנו גם התושבים המתגוררים באזור ים המלח וכלל הציבור.
בנוסף, הצלת הים בדרך הזרמת מים וקולחין בירדן הדרומי תביא לשיקומו של אגן נהר הקדוש לכמעט מחצית מהאנושות ושטומן בחובו פוטנציאל כלכלי ותיירותי עצום שיביא שגשוג למרחב ייחודי זה לטובת כלל תושביו. ישנה תכנית, יש רצון, ועכשיו צריך לרתום את מקבלי ההחלטות לעשות את המובן מאליו.
אריה כהן הוא ראש מועצת מגילות ים המלח ומיקי רוזנטל הוא ח״כ לשעבר ומראשי ארגון ״שומרי ים המלח״