סגור
רן ארז  יור ארגון ה מורים
רן ארז, יו"ר ארגון המורים (צילום: נדב אבס)

סכסוך העבודה מחריף: האוצר מאיים לנכות למורים העל יסודיים 2,400 שקל מהשכר

ארגון המורים החריף ביום חמישי את העיצומים. בנוסף לאי מתן ציונים ניתנה למורים ההוראה לא לעבוד מעבר לשעה 15:30. בתגובה הודיע הממונה על השכר אפי מלכין שינכה משכרם את המקדמות שאלה קיבלו בתחילת שנת הלימודים על חשבון ההסכם הקיבוצי

הסלמה נוספת בסכסוך העבודה של המורים העל יסודיים. הממונה על השכר באוצר אפי מלכין מאיים לנכות משכר המורים העל יסודיים את המקדמות בסך 2,400 שקל שקיבלו בתחילת שנת הלימודים כמקדמות על חשבון הסכם השכר הקיבוצי שטרם נחתם - זאת בתגובה להחרפת העיצומים ע"י ארגון המורים העל יסודיים שהורה ביום חמישי לחבריו לא לעבוד לאחר השעה 15:30. הארגון קודם לכן נתן לחבריו הוראה לא למסור ציונים לתלמידים.
יו״ר ארגון המורים רן ארז הסביר כי "האוצר מנסה להפוך את המורים לעובדי קבלן, לא אאפשר לפגוע בביטחונם הכלכלי והתעסוקתי בחסות המלחמה המשרד המנותק הזה מנסה לפגוע במורים, בדיוק כמו שהוא מפקיר את חיילי המילואים שקורסים כלכלית, התנהלותם תביא לקריסה כלכלית של עובדי ההוראה. לא אאפשר זאת".
מלכין שלח היום מכתב תגובה לארז וכן ליו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס, כיוון שהרשויות המקומיות הן המעסיק הרשמי של המורים העל יסודיים, וכתב שעל סמך ההסכמות שהושגו ב-31 באוקטובר נחתם ה-12.9 הסכם קיבוצי זמני שכלל מתן מקדמות למורים העל יסודיים על חשבון תוספות השכר שהוסכמו – סכום הפעימה הראשונה, 800 שקל לחודש כפול שלושה חודשים וכן הועברו 50 מיליון שקל לקרן הרווחה של ארגון המורים. זאת כדי שהמורים יפסיקו את העיצומים בהם נקטו אז. הוא מציין שעל פי ההסכם ככל שלא ייחתם הסכם קבוע עד ראשית דצמבר ינוכו המקדמות משכר המורים בשישה תשלומים
לדברי מלכין "לאחר פגישות משא ומתן מרובות, לרבות פגישה נוספת שקיימתי עם מר רן ארז ביום ראשון שעבר (10.3.2024) לא רק שלא הצלחנו לגבש את אותו 'הסכם קיבוצי עתידי' אלא שארגון המורים מתכחש להבנות המפורשות מיום 31.08.2023. הארגון אף חזר לנקוט צעדים ארגוניים, וביום חמישי האחרון אף הודיע על החרפתם".
מלכין טוען ש"לאור האמור, נראה כי ארגון המורים אינו מעוניין בהגעה להסכם אלא לשוב לתקופה שלפני ההגעה להבנות כאמור. ובשים לב לכך, אנו נאלצים להודיע כי המעסיקים יוכלו לפעול לניכוי המקדמה החל מבעוד 30 יום ממכתבי זה. הנחיה על ניכוי המקדמות תצא בהמשך".
ברקע המחלוקת הנוכחית עומדת העובדה שההסכמות ב-31.8 סוכמו בעל פה ויש מחלוקת קשה על תוכנן. לכן עניין רב יש במכתב ששלח מלכין במקביל לביבס ולשר החינוך יואב קיש בו הוא מפרט באופן רשמי לראשונה את גרסת האוצר להסכמות: תוספת שכר בגובה 2,000 שקל בחודש למורה בפעימות על פני מספר שנים; הוספת שעת הוראה פרונטלית שבועית והפחתת שלוש שעות הוראה פרטניות; הקצאת סכום שנתי של 50 מיליון שקל ליצירת מבנה שכר חדש למנהלים ושדרוג מעמדם; .יצירת גמולי תפקיד גמישים למורים בשיקול דעת המנהלים; העסקת עובדי הוראה בחוזים אישיים בשכר גבוה (עד 6% מהמורים ועד 10% מהמנהלים); הבהרות לעניין פיטורי אי-התאמה; שקט תעשיית עד סוף 2028; הסכמה לתוכנית הבגרויות הגמישה במקצועות ההומניים, ותוכנית האקדמיזציה ושילוב בינה מלאכותית במערכת החינוך".
לטענת מלכין, "הסכמות אלו הושגו במפורש לאחר משא ומתן ארוך, בנוכחות שרי האוצר והחינוך, מנכ"ל משרד האוצר, יו"ר מרכז השלטון המקומי ובנוכחותי, ועליהן לחצנו ידיים". לדבריו, "עשינו מאמצים ניכרים על מנת להגיע להסכם קיבוצי, אך ללא הועיל. ארגון המורים מתעקש כי ההסכמות בליל 31.08.2023 עסקו רק ב'מתן' ללא ה'משא', ומתכחש להסכמתו למרכיבים רבים ובפרט להעסקת עובדי הוראה בחוזים אישיים מבלי שיחולו עליהם הסכמים קיבוציים".